Да поиграем на「Оцветяванка」

петък, 4 март 2016 г.

Изненадващите дъждовни дни са идеалното време да си припомним игрите от детството, които са ни изпълвали с тиха радост и неизмерно спокойствие.

В моите детски и юношески години (детето в мен упорито отказва да ме напусне и до ден днешен) обожавах да играя на една забавна игра, която наричам „Оцветяванка”. 

Необходимите материали са малко, но важни: минимум двама души, картинки за оцветяване и изобилие от цветни моливи и/или флумастери. :)

Какво представлява самата игра ли?

Ами, това е лесно. Двама души (обикновено деца от едно семейство, които скучаят, докато навън вали или пък просто обожават да оцветяват) си избират по една картинка. Хубаво е нивото на трудност на оцветяване (наличие на повече малки елементи) да се съобразява с възрастта на участниците. Истината е, че почти винаги, по-малките участници искат сложни картинки като на своите по-големи батковци и каки, но другата страна на монетата е, че винаги има начин малкото дете да бъде насочено към по-подходяща картинка. Примерно може да му подшушнем, че като има по-малко елементи за оцветяване, ще бие по-бързо кака си и/или батко си. :Р

След като картинките са избрани, всеки си намира удобно място около свободно разположените цветни моливи и/или флумастери на масата, на пода или другаде, за да има лесен достъп до тях. Важен момент от играта е, че децата споделят общи моливи, общи флумастери. = )

Участниците в играта си избират първоначален цвят, с който планират да почнат своята картинка за оцветяване. Когато всички са готови, най-големият из помежду им казва „Старт” и всички започват да оцветяват. В момента, в който някой има нужда да смени цвета, който използва, казва „Стоп” и всички участници спират да оцветяват, изчакват го да си избере нов цвят и когато той е готов, казва „Старт”. И това се повтаря, докато някой не приключи с оцветяването на картинката напълно.

Забавният момент идва, когато много често се сменят цветове или някой се опитва да оцветява докато друг е казвал „Стоп” и т.н. Самите деца са тези, които всъщност следят дали правилата се спазват, без никой да ги насочва да го направят, това идва спонтанно и естествено. :) 

Играта, може би наистина, провокира конкуренти отношения и съперничество между по-малките и по-големите деца в едно семейство (или в няколко семейства), но същевременно помага да са научим на споделяне, зачитане на другия и спазване на правила.

И най-ценното, на което ни учи – да отделим време да бъдем с тези, които са важни за нас. 

Това занимание всъщност може да бъде и много отпускащо и релаксиращо след един напрегнат и стресиращ ден.

Така, че играта е идеална и за възрастни деца, лично, аз редовно се забавлявам като оцветявам. 

И се оказва заразно, също като прозявката.

Убедете се сами!


П.П. В интернет може да намерите огромно многообразие от картинки за оцветяване за свободно сваляне и ползване. Като трудността и сложността варират от много лесни за малки деца на 3 г. до невероятно сложни плетеници, трудоемки за оцветяване и за най-добрите оцветяващи. Разгледайте, свалете, принтирайте и се забавлявайте. :)

Няма коментари

Публикуване на коментар