Как един книгоманиак да оцелее през период на финансов колапс?

четвъртък, 17 март 2016 г.

Аз съм си книголюбител по душа с лека колекционерска мания. Една прилична сума от заплатата ми отива за книги и се гордея с това като всеки друг книгоманиак. Обаче на всеки се случва да му дойде на главата неприятният момент, когато остане без работа или някакъв друг сериозен разход се появи и се налага да ореже книжния бюджет. Рев, сълзи, сополи, ридания, истерия и вайкане няма да помогнат! Пробвала съм, не се получи! Нужна е стратегия и план за този книгопостен период. Какво да направиш без да изпаднеш в тотално книголипсваща депресия? Ето няколко идеи, които да пробвате.

1. Направи пълен списък на непрочетените книги от библиотеката си. Да не се лъжем, купуваме и трупаме заглавия, които искаме да прочетем, но забравяме. Този списък ще помогне поне за кратко да усетиш срам, че не си прочел толкова много хубави книги, да ги почувстваш като нови и жаждата за нови-новенички от книжарницата да се утоли.

2. Измами съзнанието си с псевдо онлайн обиколка на книжарниците. Звучи абсурдно, но безпаричните моменти са време за отчаяни мерки. Аз имам един много дълъг списък с книги за купуване и понякога като нямам пари и няма опция да купя нещо, а ми се иска да се гмурна в книжния свят, обикалям любимите си онлайн книжарници и си набелязвам заглавия за списъка за купуване и го актуализирам. Така, поне за ден неистовото желание да си купя нещо замълчава, тъй като е в размисъл колко добре е подредило списъка и че първо е добре да обмисли сериозно следващата си книжна покупка.

3. Направи си регистрация в градската библиотека или читалня. Е, ако имате любов към новата съвременна литература, ще преживеете лек шок като видите старите и страдащи книги, но има и много нови, както и се свиква с „винтидж“ вида на книгите като с всяко друго нещо от живота.

4. Мрънкайте на други книжни приятели за книжни помощи. Сега вие сте в нужда и със сигурност вашите книжни другари ще споделят с вас новите си попълнения в библиотеката. Само не забравяйте да върнете жеста после, когато другарчето се намира в същото или подобно положение като вас.

5. Възползвайте се от промоциите, които някои книжарници правят. Не е точно като да е конкретната книга, която искате, но колекционерът и маниакът във вас ще е сит за известно време.

6. Избягвайте книжарниците! Класически и изпитан метод за тежки книжни абстиненции. Няма книжарница – няма желание за купуване. :)

7. Накрая, все пак с оскъдния бюджет, с който разполагате, отделете сума за една, макс две нови книги. Има моменти, в които се чувстваш много отчаян, депресиран и ядосан на безнадежната ситуация, в която си изпаднал и искаш отново да усетиш, че ти управляваш живота си и че съществуването ти не се свежда единствено до сън, храна и работа. С парите за една-две книги, ще преминете спокойно този период и ще усетите, че има радост, дори и в лошите и трудни моменти.

Пожелавам Ви успех, но не забравяйте, че това са временни мерки и душата ви ще зажадува неизбежно за повече книги в някакъв момент. Така, че отделете достатъчно време за решаване на финансовия проблем, довел до личната ви книжна криза. ^^

Няма коментари

Публикуване на коментар