Занимателни игри с пластмасови капачки

петък, 13 май 2016 г.

Или „Как да спасим положението, когато се наложи да погледаме за няколко часа детето на наши познати?“Сигурно няма млад човек, който да не е изпадал в подобна ситуация. Радва се на живота си, планира си няколкото часа преди сън (или почивния си ден, което дойде) как да ги прекара по-приятно или по-полезно. И, както си планира – бум! Става жертва на типичното „натиряне“ на дете в дома му, за да го забавлява, докато родителите му купонясват до припадък нейде си.
То е ясно, че цялата одисея се започва с цветущи изрази по адрес на родителите наум, независимо, че разбираш нуждата им от спасение за кратко от отрочето им.  Резултатът, обаче, е на лице – сладко, бузесто дете стои насреща ти, само по себе си достатъчно уплашено, че е оставено при човек, който не познава толкова добре, за да имаш време да псуваш на акъл родителите му за твърде дълго. Проблемът е, че в дома ти няма игри и занимания, подходящи за деца и изпадаш в нервна криза какво ще правиш.  Ето къде идват на помощ пластмасовите капачки!! :Р

Предлагам Ви да започнете събирането на пластмасови капачки веднага. Чудесно за околната среда, чудесно да си направим справка какво пием най-много и идеално спасение при гледане на малък ученик за няколко часа. 

Ето няколко креативни игри с пластмасови капачки, с които да спасите положението:

1.  Сортиране по цветове:
Нещо като нужна подготовка за следващите игри. Само по себе си това сортиране е достатъчно образователно и интересно. Повечето деца ги учат да разпознават цветовете от много малки, но като са на предмети с всичките им там нюанси, си е предизвикателство, така че няма голям шанс да им е скучно, докато го правят. А, я си представете огромна кутия с пластмасови капачки за сортиране. Кой не би се навил на такова предизвикателство?

2.       Състезание с колички:
Ако ви се намират някакви предмети, които може да минат за колички, може да направите писта от капачките с разни завои, които да бъдат близо един до друг,  и така да пробвате да се състезавате за време и внимателно преминаване между коридорите от пластмасови капачки. Как се случват нещата Първият играч е в готовност да тръгне със своята псевдо-кола, в момента, в който вторият играч му каже старт. Този втори играч засича времето на първия, за което е нужно да мине през пистата без да бутне някоя капачка. Интересното е  как никога не се получава това, но пък смехът е на ниво. Изберете си разумно време в зависимост от дължината на пистата ви и следете на хронометър времето. Двамата играчи се редуват да засичат времето си един на друг. Ако някой бутне капачка спира и дава място на другия да се пробва и така, докато не ви писне. Този, който е стигнал най-далеч за най-кратко време, без да блъсне нещо от бързане, може да се определи за победител. :Р

 3.    „Прицели, приплъзни, уцели“:
Моя разновидност на една много популярна игра с пластмасови капачки, за която бях чувала, но така и не запомних правилата й. Какво представлява? Разделяте си капачките по цветове между вас и детето. Поставяте в далечен край на стаята редица от единични бройки от някакъв вид по-специални капачки, за нещо като ориентир и граница. След това се отделяте на колкото се може по-далечно разстояние и първият от вас приплъзва своя капачка в посока на редицата от специални пластмасови капачки. Целта е да уцели някоя капачка от редицата, да я премести или да стигне възможно най-далече приплъзнатата капачка. Двамата играчи се редуват, докато не им свършат капачките. Накрая проверявате кой има повече капачки отишли отвъд редицата със специалните капачки. Той печели или може да импровизирате подходящи правила, които да поставят всеки от вас да е победил в дадена категория – най-много ударени от редицата, най-много отвъд редицата, най-голям брой удари на противникови капачки и т.н. 

4.  Математика:
 Капачките са идеални за броене, събиране и изваждане. Ако малкият Ви посетител е в този период на мания по числата, това е идеално забавление – образователно, интересно и полезно. Измисляте задачи и ги „рисувате“ с капачките и оставяте детето да ги пресметне „визуално“ като поставя след знака равно нужния брой капачки от същия цвят. А, за по-лесен тип от тези задачи може да го насочите да мести капачките от страна на знака равно като ги брои и по-този начин получава отговора. По-сложен вариант би било да му поставите капачки от различни цветове. Преценете според знанията на детето, важно да не е твърде лесно, за да не му е скучно, но да не е и прекалено трудно, за да не се откаже. ^^

 5.  Писане с капачки:
Едно мое любимо занимание. Ако имате достатъчно капачки може да оставите детето да пише думички, изречения и послания. Прекрасно упражнение по писане.

     6. Добродетелна екология:
    Най-важното е, че детето може толкова да се ентусиазира, че да предложи на родителите си да събират собствени пластмасови капачки, с които да играе с приятели или ако му омръзне да ги предаде в пуктове за дарение на фондация „Идеи в действие“, която ги предава за рециклиране и събраните средства използват за нещо добро.  По-този начин детето ще е спомогнало земята да стане с няколкото стотин капачки по-чиста и ще е част от добро дело за някой в нужда.

7. Рисуване с пластмасови капачки:
Това ми е любимото занимание от всички изброените. Може да се опитате да нарисувате каквото ви хрумне, препоръчително е по-лесни и опростени форми като лодки, цветя, коли, слънце и т.н. Въобще, каквото ви душа иска и което позволяват наличните цветове от капачките. 

Не забравяйте да направите снимки на произведенията на детето, за да може тези няколко часа да намерят място в неговата книга на живота или просто, когато ги разглежда да му донесат усмивка при спомена за преживяването. В крайна сметка малкият Ви посетител не носи вина, че са ви го оставили и би било добре да не се чувства натрапник в дома ви през това време. 


Разбира се, когато двамата доволни родители минат да вземат щастливото си дете и изразят възхищение колко добре сте се справили и как добре Ви приляга, че задължително отново ще минат да ви го оставят, не забравяйте да им споменете, че извънработното ви време се заплаща двойно, в кеш, предварително.  :Р

Няма коментари

Публикуване на коментар