3 книги, с които да се вдъхновим да рисуваме човешкото тяло

сряда, 22 юни 2016 г.


Обикновено, когато стане дума, че рисуваш, първата асоциация на мнозинството от хората е, че умееш да рисуваш човешки фигури, по онзи, ужасяващ ме още от гимназиалните ми години, живописен и реалистичен начин. Не е учудващо тогава, че когато едно дете в семейството прояви интерес и талант в посока рисуване, първата задача на родителя е да му намери книга за рисуване на хора, но да не е с много голи тела и никаква анатомия, защото са малки за това. 

Истината е, че рисуването има много, ама изключително много пътечки за поемане и не винаги силата ти е рисуването на човешки фигури. Хубаво е един родител да разбере в каква рисувателна насока са интересите и талантите на детето му, преди да му направи подарък книга за рисуване на конкретна тематика. При възрастните е по-лесно, ние знаем (поне в повечето случаи) в каква насока искаме да се развием и да придобием нови умения.

Важното е да сме наясно, че това е  нашето желание и цел в момента – да се учим да рисуваме хора, иначе каквито и действия да предприемем в тази посока, вероятно няма да се увенчаят с голям успех., ако не сме достатъчно вдъхновени за това. Напротив, може силно да се разочароваме, че не се справяме и за дълго време да не посмеем отново да опитаме.

Рисуването на човешка фигура е едно от най-трудните и предизвикателни неща за повечето любители художници и млади бъдещи художници. Битува стериотипът, че не можеш ли да рисуваш човешка фигура, не си никакъв художник. Затова и повечето от нас приемаме като много важно лично предизвикателство да се научим да рисуваме хора. И, за да намерим воля да го постигнем или да не загубим първоначалния ентусиазъм, който ни е обзел, е важно коя книга ще си изберем за вдъхновение и първи стъпки. Ако книгата, която си изберем не е подходяща, то резултатът може да бъде много пагубен. 


Ето ги трите ми любими книги, идеални за вдъхновение и научаване на основните неща за рисуването на човешката фигура:

Заглавие: „Изкуството да рисуваш човешка фигура“
Автор: Колектив
Издателство: Книгомания
Цена: 25 лв.
Краткият ми опит в книжарница, освен че ми показа, че не е добре да сменяш работите без почивка между тях, ме накара да забележа, че повечето родители нямат идея коя книга би била подходяща за тяхното дете, което проявява интерес към рисуването на хора. За родителите анатомията и ескизните рисунки на голи човешки тела не са нужни, за да се научи детето им да рисува. Нещо, което не е напълно така. Няма как да построиш здрава къща, ако не положиш стабилни основи. Същото е и с рисуването на човешката фигура, без основите ще е много трудно да се научи човек да рисува реалистично хора. :)
Тази книга е идеално предложение за родителите, искащи да намерят баланса между подходящо поднесена и полезна информация за рисуването на хора.  В книгата няма анатомия, а разделът с голите тела е изключително благоприличен. На мен книгата също ми харесва, тъй като съдържа информация от това какви материали са ти нужни, преминава през рисуването на портрет, голи тела и различните форми на рисуването на хора в реалистичен, анимационен, комиксов и манга стил. Като същевременно не пропуска някои основни техники и хитрини при рисуването, които са много полезни. Бонус е, че става и за четене. :) Така че, е идеален вариант за първи стъпки в рисуването на човешка фигура за малки и големите, които предпочитат да се запознаят по-общо с материята. 

Заглавие: „Как да рисуваме човешката фигура“
Автор: Виктор Амбруш
Издателство: Книгомания
Цена: 15 лв.
Прекрасно четиво, изпълнено с разкошни скици на голи тела. J Родителите никак не я харесват, не само защото има твърде много голота, а и защото не възприемат този сякаш нахвърлен набързо и несериозен начин на рисуване. Това всъщност си е висш пилотаж. Към това се стремим всички, да рисуваме със замах и три движения на ръката човешката фигура. :)
Книгата е подходяща, ако имате някакви основни познания по пластична анатомия и е време да преодолеете себе си и задръжките си в рисуването. Тази книга е по-скоро да се научим как да виждаме фигурата като цяло и да я рисуваме по този начин. Уловката е, че за да рисуваш така не е ок да си „контролиращ всеки аспект от процеса на рисуване“ маниак, а да можеш да освободиш съзнанието си и да оставиш ръката да се движи – без вътрешни оценки, без страхове, само празен лист и изпразнено съзнание. Нещо като медитация, но с рисунки. :)
Книгата е може би по-подходяща за по-свободните и творчески души, които не се страхуват да надминат себе си. Тази книга обаче е невероятно и вълнуващо предизвикателство и за хора като мен, които имат мания към контрол, много мисли и страхове в главата. Разбира се, всичко опира до подходящото време. Не започвайте с нея, ако не чувствате, че сте готови да се захванете с точно този тип изразяване. 

Заглавие: „Човешкото тяло. Учебник по пластична анатомия“
Автор: Годфрид Бамес
Издателство: Труд
Цена: 120 лв.
Библията на художниците. Това е моят личен фаворит и най-любимата ми книга, когато става дума за рисуване на човешкото тяло. Не става за четене, направо е безумно да се опитва човек да прочете и ред, но да седнеш и да се учиш по нея да рисуваш хора е идеална. До преди 2009 г., докато аз бях ученичка в гимназия с профил „Изобразително изкуство“ я имаше само на немски език в библиотеката за копиране. С нея са единствените ми успешни опити да рисувам хора и то задоволителни и вдъхновяващи опити, не какви. :Р В книгата се засяга всеки аспект от процеса на рисуване на човешкото тяло – анатомия, мускули, кожа и дрехи. Единственият недостатък (освен безбожната цена, но пък си струва всяка стотинка) е, че не е подредена по начина, по който се изучават нещата в училище. Нужно е вие да знаете от къде да започнете. Това обикновено е черепът, но от там нататък ще ви е нужна консултация. :Р Тази книга е много скъпа, но най-прекрасното бижу за всеки бъдещ художник. ^^


Та, това са те, трите вдъхновяващи книги за рисуване на човешкото тяло. Не забравяйте, че самото купуване на книгите и разгръщането им няма да Ви превърне в спец в рисуването на хора, но може да Ви вдъхнови и ако сте избрали подходящата за Вас книга, да ви даде нужното самочувствие и увереност да рисувате всеки ден по някой и друг череп или голи тела. А защо не на някой етап и да стигнете до следващата стъпка - да рисувате под ръководството на учител, който да ви мотивира, вдъхновява и научава на нови и полезни техники. ^^

Няма коментари

Публикуване на коментар