Съчетание на цветове за моментите без муза.

четвъртък, 11 август 2016 г.

Статията е написана като част от конкурса за оцветяване „Let‘s color the summer!“


Един от най-трудните моменти при оцветяването е, когато се чудиш с кой цвят да започнеш и дали ще успееш още с него да омажеш оцветяванката си или ще имаш късмет на по-късен етап. :Р

Идеалният момент за оцветяване е като те е хванало желанието и в главата ти се въртят цветове, които искаш да използваш. Понякога обаче се случва да си нямаш, ама никаква идея това бяло-черно произведение пред теб, което стои така красиво и неопетнено, как да го ошариш. Затова и реших да споделя няколко идеи, които на мен ми помагат като съм в черно-бял период, а е нужно да мисля цветно. Конкурсите за оцветяване са именно такива периоди – огромно желание да се включиш, но не винаги цветовете са ти в главата.

1. Цветно колело/Color wheel – Цветното колело всъщност е прекрасен инструмент, с който може да се запознаете с теорията на цветовете и да си създавате различни комбинации от цветове, които да ползвате за оцветяване на дадена страничка и да сте сигурни, че ще изглеждат добре като съчетание. В България все още не се продават такива, но за разбиращите английски език могат да ползват изображения на цветно колело от интернет без въртящия се ефект, но пак с възможност да се ползва. Ето едно подходящо за тази цел – color wheel front и color wheel back.

Целенасочено избягвам да обяснявам за теорията на цветовете, тъй като тя подлежи направо на цяла отделна статия, а целта на тази конкретно е представянето на лесни и бързи идеи за вдъхновение и избор на цветове. 

2. Цветни палитри/Color palettes Съществуват сайтове с готови палитри по снимка. Идеално място ако искате да се самопредизвикате или да намерите интересна комбинация от цветове, по която да оцветите вашата избрана страничка. Моите две любими места с такива палитри са – Design Seeds и Color Palettes. При такива палитри обаче е важно да не забравяте, че наличните ви цветни материали няма как на 100% да съвпадат с избраната от вас снимка с палитра. Така че избирайте внимателно или просто дръжте наблизо цветните си моливи, фулмастери и тънкописци за сравнение с избраната от вас палитра. Изберете тази, която най-много се доближа до наличните ви като цветове материали.


3. Mood boardsНямам идея как ще е на български език, но най-общо това са папки на компютъра ви, албуми в pinterest или други места, в които си събирате изображения на неща, които носят определено настроение. Например сте решили да се включите в конкурса “Let’s color the summer!” , но не сте имали късмета да отидете на море или другаде на почивка, та настроението ви никак не е лятно. Затова и се чудите как да пресъздадете лятно настроение като ви е есенно вече – просто влизате в google, pinterest, flickr или друга платформа за споделяне на изображения и в полето за търсене пишете различни комбинации по темата, която ви интересува – summer, ocean, summer beach, sunflower, summer flowers, и т.н. Разгледайте резултатите от всяко търсене и изображенията, които ви допаднат си ги запазвате на компютъра или някъде другаде из социалните мрежи. Важно е да имате достъп до тази папка/албум/табло/друго, за да може да си я разглеждате, когато седнете да оцветявате. Аз така се вдъхновявах какви цветове да използвам за странички от новата книга на Джохана Басфорд „Магична джунгла“.


4. Галерии с оцветени странички/Coloring galleriesМоже да не са само галерии, но и групи за оцветяващи, както и видеа на различни колористи. Влезте в любимите си групи, разгледайте галериите на любимите си колористи или изгледайте някое видео за оцветяване. Харесайте си идея или цветова комбинация и я приложете към своята цветна задача. Не вярвам да ви се обиди някой, напротив, сигурна съм, че човекът, оцветил дадената страничка, която ви е вдъхновила, ще е много щастлив и горд, че е успял да Ви вдъхнови и насърчи чрез своята оцветяванка. В най-скоро време съвсем целенасочено мисля да пробвам тази идея и аз лично.  

5. Цветни комбинации с лични материали – Един много добър начин да си имате под ръка идеи за цветни комбинации е като съчетавате цветове от вашите налични арт материали и ги запазвате. Всеки има моменти, когато много му върви комбинирането и съчетаването на цветове. Вижда около себе си постоянно страхотни идеи за комбинации. Когато сте в такъв период – възползвайте се! Ако например, докато оцветявате нещо друго, видите пред вас на масата или бюрото, на което оцветявате, много добра, случайно получена комбинация от ваши цветни моливи, тънкописци или каквото ползвате – снимайте и запазете в папка. Друг вариант е да си имате малко тефтерче или друго място, където да може да драснете с всеки цвят един до друг, записвайки си коя марка и номер цвят са всеки от материалите за оцветяване и ето ви готова лична цветова комбинация. Ако успеете да го превърнете в навик, ще имате малък цветен помощник за черни дни. 

Очаквайте другата седмица последната статия от поредицата „Let‘s color the summer!“, посветена на правенето на добри снимки с телефон. ^^

Няма коментари

Публикуване на коментар