Как да поосвежим news feed-a си с добри снимки, направени с телефон?

събота, 20 август 2016 г.

Статията е написана като част от конкурса за оцветяване „Let‘s color the summer!“


Последната стъпка от процеса на оцветяване е правенето на снимки. Оцветяваме за себе си, наистина е така, но в крайна сметка сме социално организирано общество и споделянето ни е в кръвта. Затова Facebook е толкова популярна платформа, затова и след като оцветим нещо, ни се приисква да го споделим с хората от „същата кръвна група“ като нас. ^^

В следващите редове ще Ви споделя някои основни принципи, които спазвам, когато се заема да правя снимки с телефона си за публикуване в социалните мрежи. Всичко е основано на моя любителски опит в щракането на книги, оцветяванки, рисунки и дреболийки. 

Първо: Опознайте камерата на телефона си!
Колкото по-малко функции има, толкова по-добре. Няма какво да ви разсейва и да ви кара да се чудите дали няма някоя функция за снимане при еди какви си условия. Аз снимам всичко с iPhone 4, който чисто и просто е една камера, но има функция square (прави готови за качване в социалните мрежи снимки), затова ми е идеален. :) По-модерните смарт телефони имат повече глезотии, така че разгледайте ги и нащракайте в различните режими/функции една оцветена страничка и сравнявайте резултатите. Изберете си един режим, макс два, които да си ползвате. Ще са ви достатъчни.

Второ: Опознайте офиса и дома си!
В един огромен процент от случаите всички снимки, които правим, не само на оцветяванки, но и на много други недвижими обекти от по-дребен вид, ги правим в къщи или на работно си място. Затова е добре да знаем кои са подходящите места и време за снимане там. Разгледайте картите на чичо Гугъл и разберете къде се намират прозорците в дома и офиса Ви спрямо посоките на света и после направете един тур с оцветяванката и телефона си из пространството, правейки снимки по различно време на деня:
 • прозорци с източно изложение – лятно време сутрин от към 10:00 часа до към 16:00 часа следобед може да снимате в техния район, а през зимата до към 14:00 часа;
 • прозорци със западно изложение – ако това не са ви основните прозорци, то има кратък диапазон от 16:00 часа до 19:00 часа (лятно време), когато може да ползвате района около тях за снимки, но ако са основните ви прозорци на дома най-добре направете снимки на една и съща страничка по-различно време на деня, за да видите кога светлината е най-добра;
 • прозорци със северно изложение – когато слънцето не блести директно в прозорците е идеален момент за снимане при този вариант, все пак е по-добре да снимате сутрин и в ранния следобед, отколкото привечер, иначе слънцето блести;
 • прозорци с южно изложение – същото положение като при северно изложение, с тази разлика, че при тях сутрин има по-голям шанс слънцето да блести.
Това са примерни часови диапазони, които съм пробвала и знам, че работят за мен. За да видите кое време на деня и място работи най-добре за вас, най-добре да определите с какво изложение са прозорците и да пробвате снимки по различно време на деня около тях. На снимките веднага ще си проличи кой е правилният отговор. :)

След като сме минали на „Ти“  с телефона си, налучкали сме що-годе къде е добрата светлина, по кое време на деня е подходящо да снимаме, може да обърнем внимание на някои дреболии, правила, трикове или както ви е удобно да ги наречете, за доближаване една идея повече до по-добре изглеждащи снимки:
 1. Никога, ама никога не ползвайте светкавицата - безсмислено е. Досега един път не ми е свършила работа, напротив само създава допълнителни главоболия. Повечето смартфони имат някоя вградена функция за оправяне на светлината или режим HDR, който може да си създадете навик, винаги да го включвате, когато снимате. Ако с неговото наличие снимката не се получава добре, а зърнеста, значи е тъмно в стаята и не е момент за снимки. :)
 2. Не снимайте на пряка слънчева светлина - най-добре да правите фотосесия в облачно време, но това обикновено значи – вятър и/или дъжд, така че трябва да сте бързи и да изпреварите лошото време. Друг вариант е да намерите сенчесто местенце и там да разположите оцветяванката и да снимате без да препречвате светлината обаче. Ако много сте си харесали място за снимки, но то е обляно в светлина – просто скрийте оцветяванката с тялото си, така че да не пада директно светлината върху нея, щракайте и се молете да не сте трепнали в странната поза, в която сте застанали, за да скриете страничката от слънцето. :Р 
 3. Не снимайте вечер - знам, че желанието Ви да пуснете веднага оцветяванката си е огромно и е като натрапчив импулс, ама по-добре недейте, че после ще гледате резултата като мен и ще се вайкате що не се слушате. Ако все пак има някакъв краен срок и няма накъде – щракайте под ъгъл и на поразия на бяла повърхност (или тъмна повърхност, ако снимате нещо по-светло) под идваща отпред и над вас бяла светлина и се молете да стане чудо. :)
 4. Снимайте близо до прозорец, но не и когато светлината влиза директно през него. 
 5. Подгответе средата – вземете нещо от предметите и вещите, които ви заобикалят в дома ви, в ежедневието ви от офиса и ги използвайте като украса за вашата снимка, за да подсилите даден ефект или послание, което искате да изразите. Тоест, ако сте решили да се включите в конкурса за оцветяване „Let‘s color the summer!”, то може да направите композиция на вашата оцветяванка с мидички, камъчета, слънчеви очила, плажно масло, слънчогледи или каквото имате под ръка и може да асоциирате с темата. За оцветяванките също така много добре върви да ги снимате на фона на разхвърляното пространство с материалите Ви за оцветяване. :)
 6. Разчупете снимката – понякога поради необясними висши сили като снимаме нещо централно композирано, то не ще и не ще да изглежда добре, затова пробвайте различни ъгли, под които да направите няколко снимки. Ще видите, че осветеността на снимката ви ще се променя спрямо ъгъла, под който сте я снимали. Не се притеснявайте, ако не се вижда абсолютно всеки ъгъл на оцветяванката ви на снимката, понякога това стои доста добре и ефектно.
 7. Снимайте отблизо – вие се движете, а не zoom-a на камерата на телефона ви. Колкото и добър да е, шансът да стане зърнеста снимката е доста приличен. Затова бъдете човешки zoom – приближавайте и отдалечавайте телефона си – по-близо, малко по-далеч, по еди какъв си ъгъл и т.н., докато прецените, че сте на идеалното разстояние и позиция за снимка.
 8. Използвайте бели повърхности – ако навън се е извила буря или просто мястото, където живеете си е тъмница по принцип – може да пробвате да проснете нещо снежно бяло, направо с дразнеща очите белота близо до прозореца и върху това отровно бяло нещо да разположите композицията си за снимка и да щракате. Белите повърхности отразяват светлината, така че ако има такава в тъмницата ви, ще я използвате на максимум. :)
 9. Удобен редактор – накрая ви трябва удобна и лесна за ползване програма за редактиране на снимки (ако самата ви камера има такива функции, още по-добре). Може да си свалите на телефона или да ползвате такава на компютъра си. Аз ползвам Photoshop или Microsoft Office Picture Manager 2010, а когато ме мързи и Instagram върши страхотна работа за редактиране на снимки. Важно е с програмата, която си изберете, да можете да изрязвате, променяте светлината и контраста на вашите снимки. Друго не ви трябва. :)
Много е възможно не всяка идея да работи за всяко пространство и всеки телефон, така че пробвайте и намерете своя баланс за снимки. Със сигурност има и други идеи и хитрини за по-добри снимки, които още не съм чувала и не съм пробвала. Затова тази статия ще я оставя отворена и ще я обновявам, когато добра идея се появи на хоризонта.

Накрая, най-добрият съвет, който обаче някой може да ни даде за правенето на добри снимки е да снимаме и да продължаваме да снимаме, по-възможност умно, но не по-малко. 


Няма коментари

Публикуване на коментар