5 съвета за любителите на книги за оцветяване

четвъртък, 24 ноември 2016 г.

(Идеи от Spectrum Noir Colorista Advanced Adult Coloring Course)


Само два месеца и нещо ми бяха нужни да си седна на дупето, да разкърша пръстчета по клавиатурата и да напиша най-сетне какво ми хареса и какво запомних от безплатния курс за оцветяващи на Spectrum Noir. :)

За незапознатите: Spectrum Noir са марка цветни материали за артисти. Покрай цялата истерия по книгите за оцветяване, особено в САЩ, хората от Spectrum Noir явно решиха да създадат изцяло нова серия, кръстена Colorista, състояща се от алкохолни маркери, цветни моливи и специални книги за оцветяване. Като едни добри маркетолози, естествено, направиха добра кампания, която включваше осемседмичен безплатен онлайн курс и GIVEAWAY. :Р

В България продукти на марката може да се закупят само от един магазин (поне аз знам за един) - http://armstrongshop.com/.

Осемседмичният курс реално беше насочен да провокира интерес към техните продукти и най-вече към новата серия – Colorista, но човек винаги има какво да си вземе, дори и от целенасочено продуктови нещица. :)

Ето ги моите 5 любими съвета от курса за оцветяване:

1. Как да подостряме правилно моливите си? Според урока, посветен на оцветяването с цветни моливи, най-добрият начин да имаме идеално подострен молив е като държим неподвижно молива и завъртаме самата острилка около него. Признавам, винаги съм си мислила, че обратното е правилно – острилката неподвижна, моливът се върти. :Р

2. Ако сърцевината на молива ни е счупена? Не познавам човек, който да не е изтървал молив и после да не открие, че се чупи при всяко подостряне. За да се справим с този не малък проблем – полагаме повредения молив някъде, покриваме го с топла кърпа и отгоре поставяме гореща бутилка вода, която да притисне молива под кърпата. Оставяме за няколко часа да стои така и би следвало тази процедура да спомогне за повторното съединяване на начупените части в сърцевината на молива. Планирам скорошна проба на този трик. Комплект от 24 молива се надява на нов живот, благодарение на него. :Р

3. Преливане на цветни моливи с blender marker? Основните техники за преливане с цветни моливи си ги знаем, но този номер, който представиха в курса никога не ми е хрумвало, че може да се получи. Как се случва магията? След като оцветим с цветни моливи елемента, който сме си избрали, взимаме blender маркер и с него започваме от най-светлия цвят с кръгови движения да преливаме внимателно към най-тъмния цвят. Това, което прави маркерът е да запълни празнините от оцветяването с цветните моливи и да създаде много приятен и гладък ефект. И само малко вметка какво са blender маркерите: Те са алкохолни маркери, които оцветяват прозрачно. Всяка марка, имаща серия алкохолни маркери имат и blender. Макар да са скъпи, те имат сменяеми връхчета и се пълнят, така че са много удобни и в дългосрочен план си струват парите. :)

4. Преливане на цветни моливи с бебешко олио? Признавам, че тази техника направо ме разби. Първо е нужно да оцветим елемента, който сме си избрали, като се стараем да има сравнително добро преливане на цветовете. Не е нужно да е идеално, но да се вижда ясно. След това в удобна купичка сипваме малко бебешко олио, взимаме клечка за уши и потапяме едното й връхче в олиото. Отнемаме излишното олио от клечката за уши и след това започваме да „оцветяваме“ с клечката, почвайки от най-светлия цвят с кръгови движения през средните тонове и стигнем до най-тъмния цвят. Отново се получава много гладък ефект с плътен цвят. Важно е да знаете, че бебешкото олио има ефект като на алкохолните маркери – ще прозира от другата страна на страничката, която оцветявате. 

5. Смесване на алкохолни маркери от различни цветни групи? Това е една много интересна техника за любителите на алкохолните маркери, особено за онези от нас, на които ни се реве като си помислим, колко пари трябва да оставим в арт магазина, че да купим достатъчно маркери от едно и също цветно семейство, за да получим добро преливане. За тази техника са ни нужни два цвята (примерно розово и лилаво) и ацетатен лист (прозрачна плака). Този ацетатен лист представлява нещо средно между пластмаса и фолио, а повърхността му е идеална за смесване на алкохолно базирани маркери и флумастери. Все едно си имаме палитра, но не за акварел, а за флумастери и маркери. Как се случва магията? Взимаме по-тъмния от двата цвята – нанасяме достатъчно върху плаката от него и после с по-светлия цвят, с който искаме да направим преливането, взимаме от тъмния цвят и започваме да оцветяваме от там, където желаем да е най-тъмното място. Ще видите как първоначално светлият цвят ще оцветява с тъмния нюанс и ще изсветлява, колкото повече оцветявате. Ще е нужно да повторите това „взимане от тъмния цвят“ няколко пъти, за да постигнете нужното преливане. Накрая, само да вметна, че вероятно много от нас са виждали тези специални прозрачни плаки, но никога не са знаели как се наричат. Затова ако решите, че искате да си купите такива, търсете в интернет и крафт магазините за ацетатни листи. :)

Това бяха моите топ 5 любими съвети от безплатния Spectrum Noir Colorista Advanced Adult Coloring Course. В осемседмичния курс се говореше още за теорията на цветовете, за основните техники за оцветяване с цветни моливи, алкохолни маркери и гел химикалки, както и включва идеи какво да правите с оцветените странички. Ако някой се интересува, нека ми пише и ще му предоставя линк към материалите. ^^

Накрая, тъй като не очаквах да се получи статията, по начина, по който я написах, Ви оставям с малко оцветени красоти с цветни материали на Spectrum Noir. 


Няма коментари

Публикуване на коментар