INKtober 2016 или как да започнеш (и завършиш) свое собствено 30-дневно предизвикателство.

вторник, 1 ноември 2016 г.


INKtober е предизвикателство, създадено през 2009 г. от Jake Parker с цел да подобри своите умения да омастилява (инква) рисунки и да изгради позитивни рисувателни навици. Оказва се обаче, че много артисти, художници и творци по света харесват неговата идея, която се превръща в световно течение, и днес това е едно от най-очакваните събития през годината. 

Предизвикателството се случва всяка година през октомври и правилата са съвсем простички - 31 дни, 31 омастилени (инкнати) рисунки. :) 

Аз самата за пръв път прочетох за INKtober миналата година (2015) малко преди да стартира и то съвсем случайно, зяпайки сайта на един от любимите ми марки материали за артисти. Естествено, веднага реших, че ще се пробвам. Признавам си, че първа година единствената ми цел беше да го докарам до край предизвикателството... И УСПЯХ! Усещането е невероятно. Не мисля, че ми трябва да скачам с бънджи или с парашут, за да се почувствам напомпана с адреналин. Само едно успешно приключено 31-дневно предизвикателство за инкване и вече съм в небесата от кеф. :Р

Тази година напълно естествено реших да надградя предизвикателството за себе си. Един път успял ли си, съзнанието ти вече не подлага на съмнение, че отново ще се справиш. Затова беше време да измисля нещо ново, което да ме нахъса за покоряване на нови артистични висини. В крайна сметка реших да се възползвам от INKtober да започна и завърша проект, който от много време ми се въртеше в главата, но все ме домързяваше да го направя – 31 мини картички за оцветяване. И допълнително да напредна с един мой друг проект (366 inspired quotes) като създам 31 hand lettering цитати. Предизвикателството за мен се състоеше в това, че вместо 31 идеи, ми се наложи да измисля 62. Количеството за рисуване си остана същото като миналата година, тъй като тазгодишните картончетата бяха по-малки по размер от миналогодишните такива. По отношение на развиване уменията ми за омастиляване реших отново да се доверя на любимите си тънкописци и само ако ме хванеше музата (хвана ме :Р) да пробвам brush маркери и омастиляване с перо и перодръжка, тъй като с тези видове материали не се чувствам уверена да работя.
               

Цялата тази еуфория, планиране и успешно приключване на INKtober ме накара да си извадя някои изводи, които мисля да ползвам не само за следващия INKtober, но и за всякакви други трудоемки и време изискващи проекти, които знам, че са важни, вълнуват ме, искам да ги направя, но изискват толкова работа, че се уморявам само като си помисля за тях. Един от най-добрите подходи да започнеш и успешно да приключиш важен за теб проект е да го превърнеш в предизвикателство. XD Ето няколко идеи, как да се самонадхитрите:

1. Избирайте мъдро – не Ви препоръчвам да се опитвате да изядете най-краставата жаба (препратка към „Изяж жабата!“ на Брайън Трейси), която имате под ръка, тъй като шансовете Ви успешно да завършите предизвикателството си са доста ниски. Изберете си нещо, което Ви привлича, постоянно обсебва мислите Ви и то по-приятен начин. След това помислете малко повече какво точно искате да постигнете. Ако искате да се научите да рисувате, то помислете какво точно искате първо да научите – скициране, рисуване на хора, пейзажи с акварел или Ви привлича абстрактното изкуство. Всяко дърво има един ствол за цялата си корона от клони. Изберете си клонче и започнете с него.

2. Определете ясна цел и конкретни теми – след като си изберете клонче, примерно писане на разкази, дефинирайте си ясна цел („Искам да имам готов сборник с 31 къси разказа!“) и конкретни дневни теми (примерно: първи ден – приключение в гората; втори ден – пълна скука; и т.н.). Това ще помогне за моменти, когато сте уморени, изнервени или се чувствате вече изчерпани. Просто следвате сляпо целта и темите, пък да става каквото иска. :) Разбира се, отделете достатъчно време да измислите подходяща цел и теми, които са релевантни към това, което искате да постигнете. За темите ми за мини картичките за оцветяване направих огромен списък от над 250 идеи за пожелания, от които избрах 30 според моите предпочитания и нужди. 

3. Вдъхновете се – ако нямате ясна цел, която искате да постигнете или Ви мързи да правите цялото първоначално проучване), но все пак искате да усвоите ново умение или да надградите такова, може да потърсите книги с предизвикателства по темата, която сте си избрали. Някой някъде вече е минал по този път на предизвикателството. Просто потърсете в чичо Гугъл за специфични предизвикателства или книги с такава цел или книги, които лесно може да адаптирате за целта. Примерно, ако искате да усвоите различни стилове на писане, може да взете книгата „Упражнение по стил“ на Реймон Кьоно, да си изберете любима кратка история и всеки ден да я преразказвате според стил от книгата на Кьоно. 

4. Количеството води до качествено изменение – тоест, ако сте решили, че ще пишете по две страници на ден или ще рисувате по една страница от бъдещия си комикс – веднага намалете количеството на половина. Хората имаме навика да се надценяваме колко работа може да свършим в рамките на времето, в което сме будни (аз също не съм изключение от правилото). Все пак едни учат, други работят. Едни гледат деца, други гледат животни. Въобще, занимания колкото щеш, затова се щадете. Няма кой, ако не Вие. Мда, вярно е, че ако няма елемент на съревнование със самия себе си, не е интересно и се губи мотивация, но според мен е много по-лошо да смятате, че сте провалили от прекомерно натоварване, отколкото да решите в процеса да ъпгрейднете предизвикателството си. Тук, отново е важно да избирате мъдро – ако Ви е първи сблъсък с това начинание, карайте го по-леко, ако не – мислете си как може да го направите по-предизвикателно за вас, но да не Ви отнема твърде много време същевременно. 

5. Поглезете се – няма как да Ви върви предизвикателството ако не Ви е приятно да рисувате на хартията, която сте избрали с тънкописеца, който харесвате. Представете си да се карате да пишете на омачкана тетрадка с гадни листи и дразнещо скърцащ химикал, едвам пускащ мастило – няма да е далеч моментът от отказване. В първия ми ден от тазгодишния INKtober започнах да рисувам на ужасна хартия, която лесно се нараняваше, протриваше и т.н. Едвам не се отказах още преди да съм почнала с предизвикателството. Затова определете си малък бюджет и преценете с какво ще се поглезите по повод новото Ви начинание. 

6. Определете време и място – определете време от деня, когато ще се чувствате най-тонизирани и мотивирани да вършите дейностите по предизвикателството си. Аз избрах сутрините, докато пия кафето си, слушайки някой сутрешен блог за фон (Миналата година избрах малко по-плаващ вариант, тъй като работех на смени). За Вас това време може да е обедната Ви почивка или пък да е вечер първото нещо, което правите, когато се приберете. Помислете и къде ще се чувствате най-добре да го вършите това – в къщи, в офиса, в парка или на друго място. Определете време и място и ги спазвайте безпрекословно, както сутрин не си представяте да започнете деня без да си измиете зъбите. :)

7. Подгответе се предварително – всичко това, което прочетохте, е нужно да се случи преди да започнете предизвикателството си. Изберете си начална дата и достатъчно добре я афиширайте, че да Ви хване срам после ако не я спазите. :Р Всичките нужни материали да изпълните личното си предизвикателство трябва да са готови преди началото на предизвикателство. В моя случай преди 01-ви октомври имах готови теми, картончета, материали за омастиляване, бели гел химикалки, молив, гумички и самовъзстановяваща се подложка. Не забравяйте, че нужните Ви материали трябва да са Ви бързо достъпни - ако сте решили да правите предизвикателството в офиса им намерете местенце, където да ги държите; ако сте решили да го правите в движение - дръжте нужните материали в чантата си, за да са ви под ръка; и т.н.

8. Споделете с останалите – накрая като социални животни ние имаме нужда от одобрението и поощрението на останалите, за да поддържаме духа си. Всеки има различен начин, по който споделя – едни споделят само със себе си, излагайки нещата на стена, където да виждат как върви прогреса им; други си намират другарче, с което заедно да правят предизвикателствата и се надъхват кой докъде е стигнал; трети като мен споделят в социалните мрежи, че да ги е срам, ако се откажат. Може и трите неща едновременно да пробвате или комбинация от две. Важно е да е това, което ще Ви държи на гребена на вълната. :)

Това е. Не съм сигурна кой кого надхитрява, но важно е, че когато докарваме до успешен край проект, задача, предизвикателство, каквото и да е, ние се чувстваме по-силни, по-уверени, по-мотивирани, по-амбициозни, по-щастливи. А, това са хубави чувства. Бонусът е, че добавяме някой и друг час към нужните ни 10 000 хиляди часа, за да станем супер-дупер добри в нещо. :)

Успех на всички с предстоящите Ви вълнуващи нови предизвикателства!


Няма коментари

Публикуване на коментар