3 идеи за коледни картички с оцветяване

събота, 10 декември 2016 г.


Когато човек е като мен и не може с три бързи движения на молива да нарисува красиви коледни картини (всъщност и със стотина движения не се получава, но това е друга тема на писане), той става креативен. Измисля какви ли не варианти да сътвори нещо със собствените си ръце, което да може с гордост и удоволствие да подари на онези специални хора в живота му, които иска да зарадва с нещо лично сътворено от него. ^^

Днес ще Ви представя три идеи за коледни картички, но не какви, а картички посветени на любимата ми мания „оцветяване за възрастни“. Това са три варианта, които са с надграждане на трудността или нивото на мързел, което Ви радва повече. :PГотови картички за оцветяване:
Това ми е любимата идея, тъй като нивото на трудност е най-ниско и е най-приятният и мързелив вариант. Защо? Защото може да се посветите изцяло на избора на дизайн на картичката и на нейното оцветяване. В чужбина има огромно многообразие от книжки, съдържащи картички за оцветяване. Тук (последно време пребивавам в чужбина) лудостта по Коледа е направо плашеща. Със собствените си очи видях огромно количество от хора в магазин, кръстен Card Factory, жонглиращи с поне по 20-30 коледни картички във всяка ръка. Оо Същевременно, достъпът до онлайн магазини като Amazon много улеснява човек с избора и закупуването на подобен тип книжки. От друга страна, в България нещата не са така, но все пак се продават картички, които не са коледни, но могат да станат. :)
Ако не сте си поръчали достатъчно рано и предвидливо подобни картички от чужбина, то може да закупите някои от наличните на БГ пазара, ако вече не са изчерпани. Друг вариант е да си купите избрана от Вас коледна книжка и да жертвате една от страничките й да се превърне в картички като след като оцветите избраната страничка, я залепите на по-дебел картон. След това, внимателно преценете как точно ще я разрежете. Бих Ви препоръчала, когато избирате страничка, то тя да е някакъв повтарящ се мотив, който независимо после как го нарежете да стои добре или да е отделен елемент, който да се побира в желаните от Вас размери за картичка. 
Ако имате или си купите картички, които не са коледни, то използвайте въображението си, да създадете от дадена картинка – коледна такава. :)


Коледна картичка с изрязан оцветен елемент:
Това е едно ниво по-трудно изпълнима за направа картичка и изисква жертвоприношение под формата на оцветена каквато и да е страничка. :) 
1. Необходими материали: ножица, сухо лепило, картонче за основа, оцветена/неоцветена страничка, четка за рисуване с резервоарче (четка за рисуване и чаша с вода), коледни елементи, сребърен/златен химикали, акварелни маркери или моливи.
2. Оцветете избраната страничка: Харесайте си страничка от някоя от книжките за оцветяване, които притежавате. Препоръчвам да изберете страничка, за която няма да съжалявате, че сте я нарязали. Оцветете си я. В моя случай оцветих тази мандала в типични коледни цветове като зелено, червено, жълто и малко сребърно, за да създам илюзията за коледно настроение. :Р Ако страничката Ви не е коледна, си харесайте някоя типична коледна/зимна комбинация и я оцветете с посочените от комбинацията цветове. 
3. Очертайте и изрежете коледните елементи: След като се наоцветите, обърнете страничката, и на гърба й, очертайте коледните елементи, които сте си избрали. Малка вметка: можете сами да си ги нарисувате, да купите такива от всеки крафт магазин или да свалите от интернет и да си разпечатате такива. Въпрос на вкус, избор и възможности.
4. Подгответе основата за картичката: Вземете картончето, което сте си избрали и отгоре наложете изрязаните нови форми от оцветената страничка. Вижте дали Ви изглежда добре съотношението и къде точно на основата ще разположите елементите. Помислете и какъв фон ще подхожда. Основи за картички има много и всякакви. Аз, обаче, нямах налични и затова ползвах обикновено акварелно картонче (300 гр.) за основа. Ако си изберете цветно картонче, то вземете това под предвид, когато оцветявате страничката и правите фона, тъй като е възможно избраното от Вас картонче да не понася вода, а и цветовете да не си подхождат с оцветената страничка. След като сте си създали някаква груба идея къде ще стои коледният Ви елемент на картончето и какъв фон искате за него – нахвърляйте го много бързо и небрежно, без въобще да Ви пука. В моя случай с коледната елха, открих, че е много голяма за картончето ми и направих няколко по-малки елхи, които прецених, че ще разположа на хълмчета с нощно небе отзад. За коледната топка, естествено, реших, че ще виси от елхово клонче. Нахвърляйте с груби и едри щрихи и после с четката прелейте цветовете. Изчакайте да изсъхне.
5. Добавяне на детайли: След като се подсигурите, че фонът Ви е сух, е време за детайлите. В картичката с коледната топка това означаваше, че след като розово-жълтият фон е изсъхнал, да нарисувам клончето с черно и сребърно и да добавя звездички тук-там. При картичката с елхите означаваше да очертая с бяло хълмчетата, както да нарисувам надписа и няколко звездички.
6. Залепване на коледните елементи: Накрая, финалният щрих е да залепите по местата им изрязаните коледни елементи от оцветената страничка. След като се подсигурите, че сте ги залепили добре, ги поставете под нещо тежко, за да се изправи самото картонче от водата и да хване добре лепилото. Така, вече имате готови ръчноизработени, оцветени и много специални коледни картички. ^^


Коледна картичка с печат:
Може би най-трудната от трите идеи, която изисква сухи тренировки с печата и мастилото преди да се стигне до създаването на самата картичка.
1. Необходими материали: обикновен графичен молив, гума, картонче за основа, коледни печати, четка с воден резервоар (четка за рисуване и чаша с вода), няколко обикновени бели листи, черно водоустойчиво тампонно мастило, сребърен/златен химикали, водоустойчив черен тънкописец, акварелни маркери или моливи.
2. Сухи тренировки: Ако никога не сте работили с печати, то е задължително да потренирате на някаква скрап хартия да поставяте печати, докато що-годе усвоите къде и как да натискате, че да се отпечата цялата картинка. Силно препоръчвам, ако решите да пробвате този вид картичка, да си изберете дървен печат, а не силиконов като този на снимката. Не са никак удобни или поне аз не съм им намерила цаката още. :)
3. Подготовка на основата: нарисувайте коледен мотив като рамка на картичката си и съвсем леко, без да натискате, с молив отбележете с кръгче къде ще бъде разположено коледното изображение. Ако не натискате много с молива, то няма да Ви се налага да триете преди да оцветявате, а ще го покриете с цвят. :Р
4. Поставяне на печата: Вземете избрания от Вас печат, внимателно като го потупвате и притискате към тампон-мастилото, се подсигурете, че всяка част от него е покрита с мастило. Много внимателно поставете печата, там където сте отбелязали с молив, че ще го разположите върху картончето, и го притиснете надолу, плътно и без да размествате. Натискайте с разположените си отгоре му ръце в различните ъгли, за да се подсигурите, че мастилото ще „падне“ от печата и ще отиде на картончето. Наистина, внимавайте да не разместите самия печат, тъй като ще стане двойно изображение и ще е нужно да вземете друго картонче. Затова са нужни сухите тренировки, за да видите на Вас как ще Ви е най-удобно да го хванете и после да го притискате към повърхността на картона. :)
5. Запълнете белите места: Много е вероятно коледната Ви картинка да не се отпечата идеално на картончето и да останат някои бели пролуки в изображението, затова с черен тънкописец (водоустойчив), запълнете дупките.
6. Оцветяване: Време е да се насладите на целия си труд и да оцветите вашата коледна картичка, така както сметнете за добре. Оставете я да изсъхне, след като сте готови.
7. Добавяне на детайли: Със златна или сребърна химикалка очертайте рамката на картичката Ви, самите елементи и добавете някакви дребни неща, които сметнете, че е нужно. Накрая, като приключите, я поставете под няколко тежки книги, за да добие отново правилна форма картончето след обилното му напояване с вода. :)


Това бяха трите ми предложения за ръчноизработени коледни картички с елемент на оцветяване. На изображенията с материалите някои дребни материали липсват, но преди да пробваш нещо, не можеш да си сигурен какво ще използваш. Все пак в описанието са описани всички необходими материали, за да изпълните всяка една от идеите. Надявам се да са разбираеми инструкциите, за да можете да се пробвате да оцветите и сглобите някоя подобна картичка и най-важното да зарадвате Вашите специални хора с такива. ^^

Няма коментари

Публикуване на коментар