Нова година. Нови цели. Версия 2.0.

вторник, 17 януари 2017 г.

В началото на 2016 година създадох този блог и първият ми пост, който се появи, беше посветен именно на това как да изберем новогодишните си цели. Една година по-късно е време за равносметка и нови идеи как да се справим с тази тъмна материя на решение за ново начало и обещания, че през новата година ще е по-различна ситуацията с изпълнението на целите ни. 

Прочетох отново статията си „Нови година. Нови цели.“ и не ми се стори чак толкова безумна. Даже, смятам, че звучат съвсем прилично съветите, но определено е време за тяхното освежаване и обновяване. 

Всяко едно от трите неща, които съм отбелязала в по-горе споменатата статия като важни моменти при избора на цели за новата година, важат с пълна сила за мен и тази година. Това са:

1. Избор на не повече от 3 цели.
2. Конкретност и измеримост.
3. Написано на хартия.


Това, което обаче през 2016 открих, че е много трудно човек да се ограничи до 3 основни цели, тъй като ние сме човешки същества, изпълнени с любопитство към света, околните и новостите. Искаме да развиваме различни умения; искаме да опитаме от всичко; искаме да отидем навсякъде и какво ли още не. И, най-вече искаме това да стане: СЕГА! Така се и роди идеята, че преди да избера основните и най-важни цели за мен през годината, е добре да премина през пресявка. Какво имам предвид?

Вземете бял лист хартия и на него нахвърлете всички неща, които усещате, че желаете да постигнете през новата година. Всичко! Дори и да е леко мъгляво като цел, няма значение – напишете всичко. Оставате ги да „отлежат“ и след няколко дни отново ги прегледайте и се опитайте да ги групирате в общи категории като е нужно само вие да си знаете защо примерно целта „да рециклирам повече“ влиза в категория „здраве“. Важно е за вас да има логика и смисъл. Другите да се оправят. Това са си вашите цели, не техните. :Р 

След това не много лесно упражнение ще имате няколко основни категории, които явно са на дневен ред за вас в този етап от живота ви. След като видите какви категории сте определили е време да разчистите малко целите в категориите. Разгледайте целите, вижте дали някои не могат да се съчетаят в една обща. (Примерно, искате да обърнете повече внимание на оцветяването, но същевременно искате и да се занимавате повече с мандали. Та, какво правите – съчетавате ги в едно и така имате цел да рисувате повече мандали за оцветяване и да оцветявате повече такива.) Поразсъждавайте, помислете и вижте как се чувствате по отношение на всяка написана цел. Има някои неща, които звучат много готино да направим и определено искаме, но се запитайте: Сега ли е моментът? Това ли наистина най-много искам? Ентусиазирам ли се от идеята това да се случи или напротив – искам вече да си почина, че се уморих само като гледам написана целта? и т.н. 

След това разчистване ще имате вероятно между две и пет основни категории с от 2 до 10 цели за всяка. Ако имате повече категории или повече цели към категориите, е много възможно да сте били „меки“ по отношение на групирането и „рязането“. Върнете се обратно и го дайте по-смело. :)

Знам, че целият този процес изисква доста време и мислене, но ако преминете през него, това може да е ясен знак за вас, че вече имате нужната нагласа да започнете упорития труд по преследване на дивото, тоест вашите новогодишни цели. 

Това беше тежката част, след която идва приятният момент да отдадете почитаемо място на вашите новогодишни обещания в дома ви или тефтера ви (най-добре и на двете места). Ако целите ви са пред очите и то красиво оформени, това определено си е стимул за действие. Има хиляди варианти как да им предадете живот и да ви мотивират само като ги погледнете. Миналата година моите цели ги написах на мънички картончета за оцветяване с красиви завъртулки отстрани. Тази година реших, че ще е мандала. Може да си я свалите от тук. Тя е оформена за три основни категории и четири цели към всяка категория, но мястото е достатъчно и за повече. Поне за тези, които могат да пишат дребно като мен. При повече от три категории – просто принтирайте още една мандала. :Р А, ако се чудите каква цветова комбинация да използвате – може да пробвате с любимите си цветове или като мен да оцветите мандалата си с цветовете, които са подходящи за годината на огнения петел – земните цветове като кафяво, жълто и златно. 


Вероятно ще се чудите не трябваше ли само три цели да имам най-много и ще сте прави. Друго, което открих през 2016 е, че е по-лесно да определим десетина неща, които искаме да се случат или да работим върху тях, но е много трудно още в самото начало да кажем категорично кои три ще са ни приоритетни. Затова направете мандалата, изложете я на видно място и започнете да работите по целите. Скоро ще видите, че има такива, които се открояват от останалите и които ви вълнуват повече и отделяте много време от усилията си за тях. Вземете цветен маркер, когато осъзнаете кои са те, подчертайте ги и нека новогодишната игра започне вече с пълна сила. :)

Накрая, мога да кажа, че моята 2016 беше успешна по отношение на целите, които си поставих. Тези, които се откроиха в процеса на годината що-годе ги изпълних на 100%, а някои даже на 200%. Това, което обаче, не трябваше да правя, беше да добавям през годината допълнителни цели. Излишно разсейване и напрежение. В крайна сметка не им обърнах почти никакво внимание, тъй като тези три основни цели, които бяха се самоопределили при мен като такива си останаха същите. 

Нека си поставяме високи цели и да мечтаем мащабно, но нека и бъдем щадящи и състрадателни към себе си и да знаем, че ние си правим планове, но те са затова – да се объркват и ние да ги нагласяме според обстоятелствата. :)

Няма коментари

Публикуване на коментар