DIY: TBR Book Jar & Coloring Jar

четвъртък, 16 март 2017 г.


Идва един момент на осъзнаване в живота на книжния почитател, че се е олял и лавицата с непрочетените книги прелива. Лошо става, ако освен към книгите, имаш и лека форма на вманиаченост към оцветяването, където нещата не са по-добре от книгите за четене. 

Реших, че да си направя бурканче за непрочетените книги ще е страхотна идея и покрай нея си викам: „Защо да не си направя и едно за оцветяване?“. Разбира се, идеята остана да отлежава с месеци в съзнанието ми и нейде из всичките ми тефтери за планиране. Вероятно още много дълго щеше да си бъде само идея, ако Натали от „Претрупаното книжно рафтче“ не сподели прекрасни статия и видео, посветени именно на това как да си направим такова бурканче. Вдъхнових се, надъхах се и преборих мързела. :)

Предполагам, че повечето от Вас знаят какво представлява TBR Book Jar-ът. Това е бурканче, което съдържа листчета със заглавията на всичките ти непрочетени книги и чака да бръкнеш вътре, за да изтеглиш заглавие, което да прочетеш и да си кажеш, че ето, че напредна с прочита на непрочетените книги и спокойно може да си купиш някоя и друга нова книга за награда. :Р

Coloring jar-ът си е моя измислица (предполагам, не съм питала чичо Гугъл), която ми се стори прекрасен начин за разнообразяване и предизвикване на самия себе си в оцветяването. Идеята е подобна на бурканчето за книги, с тази разлика, че помага в оцветяването на неоцветените книги. Всеки, който обича да оцветява и го прави вече дълго време, вероятно е стигнал до момента, в който му е скучно и иска да изведе оцветяването на следващото ниво. Е, именно затова е оцветяващото бурканче. :Р

Всеки може сам да си изработи подобни бурканчета. Аз съм на принципа, че ако искам да ползвам нещо, то трябва да е красиво, да ме радва като го гледам и да се въодушевявам от идеята да го ползвам. Затова се спрях на идея, която не е много скъпа и сложна, не изисква почти никакви артистични умения, за да се изпълни, а същевременно изглежда много красиво и скъпо. 

Всички необходими материали може да си набавите от Лидл, Джъмбо или от магазин от типа „Всичко по един лев“, а някои от тях вероятно всеки има в дома си. :)

Необходими материали:
1. Прозрачно бурканче за сладко.
2. Декоративни хартии.
3. Линия.
4. Молив и гума.
5. Ножица.
6. Тънкописци/Химикалки (цветове по избор).
7. Лепило.
8. Малки ластичета или връвчици.
9. Книжен таг.
10. Малка сатенена торбичка.
11. Панделка.

Преди да си закупите липсващите материали, препоръчвам първо да помислите колко големи трябва да са вашите бурканчета и колко категории ще имате, за да прецените и бройката на декоративните хартии. 

Преди да стигнем до самата направа на TBR book jar/Coloring jar е важно да определим категориите. Ако сте решили да си направите книжно бурканче, помислете за непрочетените си книги. Ако имате само художествена литература, може листчетата да са в един цвят или ако прецените - да разделите книгите си по жанр. Ако сте като мен и имате равен брой художествена и нехудожествена литература, може да ги отделите в две категории. Аз освен тях, имам и категория за книги на английски език. За оцветяващото бурканче реших да са три категории – книги за оцветяване, материали за оцветяване и номера на страници. Спрях се на това разделение, тъй като исках да включа възможността за избор на цветни материали, не само самите книги за оцветяване.

Направи си сам книжно и/или оцветяващо бурканче:
1. Разчертайте с линия и молив правоъгълници с размери 2 х 10 см от към гърба на декоративните хартии. Ако правите coloring jar с категории като моите – направете квадрати с размери 2 х 2 см от бялата страна на хартията, която сте избрали да е за номерата на страниците. Всичко останало е с размери 2 х 10 см.
2. Напишете по категории нещата като внимавате коя декоративна хартия за коя категория се отнася. 
3. Нарежете цялото това чудо на квадратчета и правоъгълничета. 
4. Сгънете всичките листчета, така че да не се вижда какво пише на тях.
5. Хубаво ги разбъркайте и с кеф ги сложете в бурканчето. Вече имате готов TBR Book Jar/ Coloring Jar. Ако ви сърбят ръцете за допълнителни глезотии, то продължете нататък.
6. Нарежете допълнителни листчета от всяка използвана декоративна хартия. Направете ги на купчинки и с малките ластичета/връвчици ги вържете, за да не се разпръскват. Поставете ги в сатенената торбичка. Вече имате допълнителни материали, за да поддържате бурканчетата си актуални.
7. Изрежете малко парченце от всяка декоративна хартия, която сте използвали. С молив, без да натискате, върху книжния таг отбележете кое къде ще се разположи. Залепете парченцата декоративни хартии едно под друго на тага (на местата, които сте определили за тях) и срещу всяко с химикал/тънкописец напишете за коя категория се отнася. Ако тагът Ви предполага свободно място, най-отгоре може да сложите надпис по желание с цветни химикалки/тънкописци. Аз простичко написах „Coloring Jar” и “TBR Book Jar”. Вече имате готов цветен ключ за съдържанието на бурканчето, ако вземе, че дълго време не го ползвате и забравите коя декорация какво означава.
8. Завържете тага и торбичката около гърлото на своето бурканче. Ако бурканчето Ви няма панделка като моето, може да му сложите ако желаете. В торбичката аз поставих черния тънкописец, който ползвах за надписване на листчетата, че да не ми се получат в бъдеще разноцветно написани листчета. Перфекционистът в мен няма да го преживее. :Р

Накрая, ще спомена, че тези бурканчета не могат по-магичен начин да решат проблема с огромната купчина непрочетени книги или неоцветените такива, но е добър начин, който би се съчетавал чудесно с други подобни идеи за справяне с купчините. Ето Ви няколко вдъхновения за какво да ги ползвате прясно изработените Ви бурканчета:

TBR Book Jar
1. Може да го направите част от месечния Ви план за четене, тоест да планирате четене на една случайно изтеглена книга от бурканчето.
2. Може да го ползвате, за да се мотивирате да четете повече от даден жанр или да наваксате с такъв – класика, фентъзи, комикси, специализирана литература и т.н.
3. Скучно Ви е или сте изпаднали в състояние, в което не Ви се чете нищо. Изтеглете си случайна книга и я почнете. Винаги може да върнете листчето обратно, ако не продължите книгата, но поне ще сте започнали отново да четете и няма да Ви е скучно.

Coloring Jar
1. Ако се чудите от коя книга да оцветявате – изтеглете си книжка.
2. Ако се чудите коя от всичките красоти от дадена книжка да оцветите – изтеглете си номер на страница.
4. Ако се чудите с кои материали да оцветявате – изтеглете си листче с предложение за цветен материал или няколко, за да пробвате нова комбинация.
5. Съчетайте ги по две – книга и страница; материали и страница; книга и материали.
6. Пробвайте пълното предизвикателство от книга, страница и материали.

3 коментара:

  1. Идеята страшно много ми харесва, надявам се да се организирам и да си направя едно бурканче за оцветяване :)

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване