Оцветяващите предизвикателства и мандалите

четвъртък, 13 април 2017 г.


През месец март за първи път се включих в The Daily Marker 30 Day Coloring Challenge, което знаех, че се провежда обикновено през ноември, но тази година се оказа втората такава, през която имаше и мартенско предизвикателство, така че приех знака от съдбата и се гмурнах дълбоко в света на оцветяването. Идеята на предизвикателството е простичка – да оцветяваш всеки ден по нещо, дори и да е за 5 минути само. Отстрани предизвикателството изглежда насочено повече към любителите на cardmaking-а, но това е, защото авторката на предизвикателството се занимава основно с правене на картички и логично нейните почитатели са хора с подобни интереси. Истината обаче е, че и почитателите на оцветяването на книги за възрастни, чудесно могат да се възползват от това предизвикателство и да го направят свое. :)

Как може да го направите свое?
Задайте си въпроса: „Има ли нещо в любимото ви оцветяване, което желаете да промените или подобрите?“. Ако оцветяването е вашето кардио и дзен практика, или вече е отишло отвъд обикновеното удоволствие, и се е превърнало в отдадена любов, то вероятно има нещо, което искате да промените или пробвате.

Аз обичам да оцветявам мандали и в края на месец февруари се сдобих с грозна книга с мандали, както и имам доста видове марки и разновидности цветни материали, някои, от които никога не съм ги ползвала за оцветяване. Затова и ми се стори добра идея да се пробвам всеки ден да оцветявам по една мандала (иначе парите ми за грозната книга щяха да са пропилени) с различен цветен материал. Така, накрая имам почти напълно оцветена книга с мандали и съм наясно кои от цветните ми материали са добри за оцветяване на мандали и кои не. :)

Така, че е нужно само да помислите какво в момента ви дразни оцветяващата душа и има нужда от развиване или промяна, или пък просто искате да изведете оцветяващото си моджо на следващото ниво. Ето няколко идеи, които да ви насочат:
  • Имате много наполовина оцветени страници и ви се иска да не е така. То, това може да е вашата цел. Преброявате недовършените страници и набелязвате кои искате да завършите и за коя колко време ще Ви е нужно. 
  • Искате да разучите нови материали за оцветяване, с които сте се сдобили, но все се връщате към любимите си и започвате да се ядосвате, че сте дали толкова пари. Просто набележете различни типове рисунки и по време на предизвикателството си поставете за цел да оцветите всичките избрани страници само с новите си материали.
  • Искате да подобрите уменията си за съчетаване на цветните ви материали. Това може да го направите като предварително си харесате цветни готови комбинации и странички, които да оцветите с тях. 
  • Искате най-после да имате една напълно оцветена книга, а не около дузина започнати. Изберете една книга, която е с най-малко странички (или сте оцветили вътре най-много) и оцветявайте в рамките на тези 30 дни само и единствено в нея.
  • Искате да пробвате и научите нови техни за оцветяване с цветни моливи или друг материал. Набележете какво точно искате да научите, изберете подходящи материали и книга за оцветяване, както и обучителни материали, и през тези 30 дни пробвайте всяка нова техника. :)
Помислете кое наистина е това, което в момента ви мъчи и гъделичка любопитството Ви на отдаден оцветяващ и го превърнете в предизвикателство.

Най-важното, което обаче, не бива да пропускате и забравяте, е предварителната подготовка и поставянето на ясна цел какво искате да постигнете. Второто най-важно е споделянето, да бъдете част от група, която ги прави тези неща заедно. Дори вашите конкретни цели да не са като на останалите, то като част от тази социална група, човек се чувства мотивиран и нахъсан да стигне до края. 

Оцветяващите предизвикателства са своеобразно самообучение и чудесен начин да видим какво ни носи радост в оцветяването и какво не. Ако имате нужда от повече насоки как да се справите с подобно предизвикателство, то може да погледнете и статията ми „INKtober 2016 или как да започнеш (и завършиш) свое собствено 30-дневно предизвикателство“, която включва някои мои наблюдения, идеи и съвети как успешно да докараме до край каквото и да е 30-дневно предизвикателство. :) Основният трик е, че има крайна дата. Знаеш, че ще свърши и от теб се иска само през тези 30 дни да се напънеш малко и после може да си мързелуваш на воля. :)


Защо да избера мандали за оцветяване?
Ако се решите да се пробвате и ще Ви е за първи път да се включите в оцветяващо предизвикателство – мандалите са добър избор. Аз се прехвърлих, именно на тях, когато реших, че съм твърде стара да оцветявам принцеси и мечо Пух. Има нещо много притегателно в тях, формите са простички, няма никакво напрежение дали ще се получат, защото винаги се получават. И като един техен верен почитател, ще ви изтъкна някои положителни качества на оцветяването на мандали:

1. Идеални са за начални стъпки в оцветяването, тъй като не е нужно да разбираш от техники за преливане и смесване на цветовете. Никакво напрежение няма с тях.
2. Не изискват много материали. Трябва Ви принтер да си принтирате някоя мандала, два цвята на кръст и пак мандалата Ви ще се получи. Може да разгледате моята колекция от мандали за свободно сваляне, принтиране и оцветяване в Pinterest, ако се чудите от къде да си свалите първите си мандали. ^^
3. Бързи са за оцветяване. Има някои мандали, които са си кошмарни, защото са с най-миниатюрните детайли на света, но повечето не са такива. Мандалите са идеални ако сте по-нетърпеливи като мен и искате бързо да видите резултата от оцветяването си.
4. Добър учител за комбиниране на цветове. Колкото повече оцветяваш мандали, толкова по-добър ставаш в комбинирането на цветовете. 
5. Добри са за размишления. Тъй като го няма напрежението като при останалите страници за оцветяване с огромните бели пространства, то може да се отпуснеш и да оставиш мислите ти да се реят в която посока пожелаеш или да се опиташ целенасочено да разсъждаваш по някой важен и дразнещ те въпрос, проблем или решение. Това не е начин да се справим с важните неща от живота, но е добра възможност да помислим спокойно и разумно над тях. :)

Оцветяването, предизвикателствата и мандалите сами по себе си са вълнуващи преживявания. В комбинация са още по-магичен начин да си прекарваш времето. Надявам се поне малко да съм Ви убедила в красотата на това да оцветяваш мандали и да им даде поне шанс. Защо не и да се включите в следващото 30-дневно оцветяващо предизвикателство през ноември тази година. :Р

Няма коментари

Публикуване на коментар