The Aesthetically Pleasing Book Tag

събота, 17 юни 2017 г.


Обикновено сама си харесвам някой книжен таг и си го правя като ми дойде музата, но днес ще Ви представя таг, в който ме тагнаха, което го прави много специален за мен, защото за първи път всъщност се случва нещо подобно. Бях тагната от Amairo от “A Court of Books and Magic”, за което съм изключително благодарна, тъй като заглавието на тага ми изглеждаше странно и поради това със сигурност щях да го подмина и да пропусна да обърна внимание на книгите от към една по-артистична и творческа гледна точка. ^^

Книжният таг е създаден от Book Syrup в YouTube и може да намерите оригиналното видео тук


1. Най-добра цветова комбинация на корица. / Best color combo on a book cover:
Да си призная рядко виждам корица, която да е съчетание от противоположни цветове и да стои красиво и приятно за окото. Като чуя или прочета „цветна комбинация“ първата ми асоциация е именно със съчетанието на срещуположните цветове, а не на съседни, при които винаги всичко изглежда много хармонично, защото просто няма как да не се получи. Виж, при срещуположните цветове си е истинската драма. Затова за най-добра цветова комбинация на корица ще посоча „Островът на изгубените“ от Мелиса де ла Крус (изд. Егмонт), защото за мен няма нищо по-трудно от това да съчетаеш зелено, жълто и червено и те да изглеждат добре заедно накрая. :)

2. Най-хубава типография/шрифт на корица. / Best typography/font on a book cover:
Моята точка! Ако някой още не е разбрал, имам мания/обсебване, както щете го наречете, към красиво изписани думи. С този въпрос се чувствам в свои води, но ми става и тежко като си помисля, че трябва да посоча САМО една корица, затова ще посоча две, защото реално искам да посоча поне десетина, а две е добър компромисен вариант. Първата книга с най-красивия калиграфски надпис, който съм виждала наскоро, е „Думи в тъмносиньо“ на Кат Кроули (изд. Orange Books). Втората ми скорошна типографска любов е “One of Us is Lying” на Karen M. McManus (Penguin UK). Тази втората, която Ви споменавам, не просто надписът й е разкошен, но цялата е замислена като книжно бижу. Страхотна е и е първата ми книга, чиито странички отстрани са оцветени. Познайте в какъв цвят? Червен като кръвта. Как да не крещя от кеф? Как?

3. Най-хубава семпла корица. / Best simple cover:
Друга прекрасна точка. Обожавам изчистени корици. Те са като радост и почивка за окото. Имам много такива, но най-последната ми и най-любима в момента е корицата на стихосбирката “Milk and Honey” на Rupi Kaur (Andrews McMeel Publishing). И, тъй като не може да подмина такъв хубав въпрос само с едно предложение от моя страна, друга моя любима книга със семпла корица е “We Should all be Feminists” на Chimamanda Ngozi Adichie (Fourth Estate London). 

4. Най-хубави последни страници. / Best endpages:
Това е един труден въпрос, тъй като нямам толкова много книги с твърди корици, където реално и обикновено се развихрят от издателството и правят всякакви разкошотийности. За мое щастие, по-рано тази година се докопах до копие на „Детски и домашни приказки“ на братя Грим (изд. Deja Book) и да ви кажа изданието има наистина красиви вътрешни задни корици ака последни страници. И вътрешните задни корици на “Harry Potter and the Cursed Child” by J.K. Rowling (Little, Brown) също ме привличат и радват много. 


5. Най-хубава карта. / Best map:
Нямам такава, защото просто досега само една карта ми е минавала през очите и то в неприятно малък дигитален размер от електронното издание на дадената книга. Не беше нещо впечатлително. Това като цяло ме навежда на мисълта, че явно не чета много фентъзи, където обикновено се подвизават подобни карти. :Р

6. Най-хубави открити твърди корици. / Best naked hardback:
Друга драматична точка, за която мога да кажа, че нямам достатъчно книги с твърди корици, че да имам специален любимец. Затова ще посоча “Harry Potter and the Cursed Child” by J.K. Rowling (Little, Brown), която от моите налични книги с твърди корици, всъщност ми допада как изглежда като й махна „диплянката“ – черно, златно и изчистеност. Идеална комбинация.

7. Най-хубава задна корица. / Best back cover:
Принципно, не очаквам от задните корици да изглеждат хубаво, а да са информативни, да не дразнят и напрягат визуално очите, нищо повече. Понякога дори ми се струват твърде претрупани някои, което си е пречка според мен. Обаче, за целите на тага, ще избера и посоча задната корица на новото издание на “Fantastic Beasts and Where to Find Them” by J.K. Rowling (Bloomsbury Childrens), защото всяка задна корица с такова пухкаво сладко жълто създание заслужава да бъде отбелязана. 

8. Най-добри хедъри на глави. / Best chapter headers:
Още един въпрос, на който ще отговоря с книга от света на Хари Потър. Реално нямам никакви книги с хедъри на глави, че да става въобще въпрос да посочвам най-добрите. Затова ще се изхитря и ще посоча “The Tales of Beedle the Bard” by J.K. Rowling (Bloomsbury Childrens), където всяка приказка започва с красива малка илюстрация отгоре, което аз приемам за хедър. 

9. Най-добри илюстрации. / Best illustrations:
Като става дума за илюстрации в книги все още никоя друга книга не е успяла да измести дългогодишния ми любимец – „Часът на чудовището“ на Патрик Нес (Artline Studios). Може просто да нямам много книги с илюстрации, но по-скоро още не се е намерил този, който ще бие в моето сърце тази книга по красота и изящество на илюстрациите. Ок, предполагам, че ако си купя илюстрованите издания на Хари Потър, може и да отиде на заден план милият ми Патрик Нес, но още ги нямам, така че засега той ще продължава да държи първо място. :Р


10. Най-хубаво гръбче. / Best spine:
Тук се сещам веднага за най-егоцентричното гръбче, което някого съм виждала, обаче ще си замълча, няма да бъда хейтър (поне днес). Гръбчетата на книгите са друга част от книгите, която забелязвам по между другото, без да ги виждам реално. Приемам ги за полезни, за да намирам лесно дадена книга и това е. Сега специално разгледах книгите, които имам при мен и си имам победител за най-хубаво гръбче. Гръбчетата на външната и вътрешната корици на книгата “The Upside of Unrequited” by Becky Albertalli (Balzer & Bray/Harperteen) ми пълнят душата отвсякъде. 

11. Любима корица от твоята библиотека. / Favorite cover on your shelves:
Последен въпрос от този книжен таг, който си е живо мъчение. Това да посочиш само една любима книга как би било възможно? Все пак, ще се опитам да посоча една, но реално имам много любими корици и тази проста е една от по-любимите ми към момента. Става дума за „Пътят към дома“ на Роуз Тримейн (изд. ICU Publishing). Обичам корици на книги с по-скициран и сякаш нахвърлян набързо на вид илюстрации. Прекрасна са. 

Това беше всичко от мен с този по-артистичен книжен таг. Изводът е, че явно не обръщам много внимание на някои детайли от книгите като цяло, което определено ще се промени след като го направих. Другият извод е, че очевидно фентъзито е жанрът, където се подвизават повечето красиви книжни бижута. Неочаквано откритие. :)

Благодаря Ви, че стигнахте до тук. Надявам се да Ви е било приятно да научите нещо повече за моя визуално книжен вкус. Ако тагът Ви харесва и искате да го направите, чувствайте се тагнати. До следващия път. ^^

Няма коментари

Публикуване на коментар