Равносметка: Български книжен маратон 2017 (БКМ 2017)

петък, 21 юли 2017 г.


БКМ 2017 приключи преди няколко дни, но поради една или друга причина, все ме домързяваше да седна и да напиша равносметката си. Още от самото начало някак си не бях в подходящото настроение за четатон. Обикновено, такъв тип предизвикателства запалват искрата в мен, но тазгодишните категории не успяха да ми подпалят фитила. Въпреки трудностите с избора на заглавия смятам, че намерих идеалните книги за всяка една категория, но да си призная въобще не планирах тези прекрасни заглавия да ги минавам набързо. При никакви условия. Затова си поставих за цел да прочета четири определени книги от списъка и успях да прочета 3 от тях, което прави БКМ 2017 прилично успешен за мен, уж. :)

Ето какво прочетох в реда на прочитането им:

1. Книга от български автор:
Започнах четатона с избора ми за книга от български автор - „Софийски магьосници“ от Мартин Колев (изд. Сиела) и се оказа страхотно попадение. Чистосърдечно си признавам, че съм доста скептично настроена към художествената литература, писана от български автори, но още щом видях корицата и заглавието на тази книга, си знаех, че ще ми хареса. 
Прочетени страници: 296 стр.


6. Книга по избор*:
В сряда (12 юли 2017) успях да завърша първата си книга и след нея имах нужда от нещо, което да не е изцяло нов свят, в който да се потопиш, а нещо леко, приятно и бързо за четене. А и не може най-малката книжка в списъка ти да бъде пропусната – грехота. Затова прочетох типографската книга „Под езика“ на Дамян Дамянов (Self-publishing), която наистина е наслада за очите и храна за размисъл за ума. 
Прочетени страници: N/A
Ревю в Goodreads: „Под езика“


2. Книга, в която герой/героиня се жертва в името на кауза:
В последните три дни от предизвикателството и ако е нужно да бъда по-точна – в последния възможен ден, в последните възможни часове – прочетох „Серафина и черният плащ“ от Робърт Бийти (изд. Софтпрес). Оказа се идеалното четиво за тази категория. Серафина наистина се жертваше на всяка крачка от действието. :)
Прочетени страници: 240 стр.


Първата част от историята за Серафина беше последната книга, която успях да прочета в рамките на БКМ 2017. Надявах се да стигна до „Гласът на планината“ от Кавабата Ясунари (изд. Рива), която избрах за категория 4 „Книга, чието действие се развива на планина“, но не успях за мое най-голямо съжаление. Вероятно това е и причината все пак да не съм напълно доволна от себе си. Наистина исках поне да я почна. :/

Това беше от мен за БКМ 2017. Очаквах да се чувствам енергична и надъхана след като приключи, но единственото, което чувствам е умора, което e тъжно.

Надявам се обаче предстоящият другата седмица BOOKTUBE-A-THON 2017 да ми върне енергията и желанието за покоряване на книжни върхове. Очаквайте TBR-а ми за него скоро. ^^
Няма коментари

Публикуване на коментар