Български книжен маратон 2017 (БКМ)

събота, 8 юли 2017 г.


Пропуснах миналогодишното издание на БКМ, тъй като не знаех за съществуването му, но тази година бях на нисък старт и си го чаках да бъде обявен. БКМ има специално място в книжната ми душа, тъй като благодарение на миналогодишното коледно издание се запознах със света на четатоните и книжният ми свят не е това, което беше след него. 

Такъв тип книжни маратони/четатони са идеално средство за две неща:
Първо, да прочетеш нещо извън комфортната си зона на предпочитани жанрове, автори и заглавия. 
Второ, да напреднеш с TBR-а си, който не просто прелива, ами направо е готов да те удави, защото имаш достатъчно книги да напълнеш малък басейн. :)

Аз съм на втората вълна и затова ще се възползвам от тазгодишното издание на БКМ, за да напредна малко с прочита на наличните ми книги. 

„Българският книжен маратон 2017“ ще се проведе от 10 юли 2017 (понеделник) до 16 юли 2017 (неделя) като включва 5 основни категории и две допълнителни. Признавам, че някои от категориите са доста специфични и затрудняват сериозно с избора, особено, ако си решил, че ще ползваш книжния маратон да напреднеш с натрупаните книги. Ако си решил да пробваш нови заглавия, то категориите са много удачни за тази цел - да провокират четене извън комфортната зона.

Ето го моя списък за четене за БКМ 2017:


1. Книга от български автор:
За тази категория нямах никакви чуденки коя книга да избере. А и очаквам същото заглавие да е част от списъците за четене на още много хора, тъй като книгата излезе сравнително наскоро, нашумяла е и любопитството на всички ни е голямо. Става дума за „Софийски магьосници“ от Мартин Колев (изд. Сиела).

2. Книга, в която герой/героиня се жертва в името на кауза:
Една от трудните категории, тъй като според мен, за да разбереш дали главният герой/главната героиня се жертва в името на кауза, е нужно да си прочел книгата първо. Анотациите макар да подсказват, не дават пълна представа. Затова, тук реших да приложа моята безспорно абсурдна логика и да поставя за тази категория „Серафина и черният плащ“ от Робърт Бийти (изд. Софтпрес). Прочетох анотацията и там пише, че Серафина е „единствената надежда за спасение на изчезналите деца“, което моето мозъче интерпретира като Серафина да се поставя целенасочено в опасна ситуация, за да помогне за спасяването на тези деца. И това ако не е жертва в името на кауза, не знам. :Р

3. Книга, чийто герой/ чиято героиня е европеец/европейка:
Това е една от категориите, която дава сериозна свобода за избор на книги. В крайна сметка реших за тази категория да е книгата „Малката билкарница в Монмартър“ от Донатела Рицати (изд. Софтпрес), защото ми се чете книгата и защото по-европейско от италианка във Франция, няма накъде. 

4. Книга, чието действие се развива на планина:
Ах, тази категория. Като я видях, опулих едни големи очи и от устните ми се откъсна: “WTF?”. Тази категория ми взе здравето. Твърде специфична и да си кажа бая се чудех на кой му е хрумнала и от къде ще намеря книга с толкова специфична тематика. Няколко дни си блъсках главата. Почти бях решила нищо да не отбелязвам, тъй като мога да потърся заглавие, но няма да е от наличните ми книги, а не ми е това целта с този четатон. Накрая, реших да прегледам отново всичките ми книги и да видя дали нещо няма да ми проговори. Представете си ме застанала с ръце на кръста пред рафтовете с непрочетените книги и гледам критично. В следващия момент отново опулвам очи и не вярвам какво виждам. През цялото време в библиотеката ми имало подходящо заглавие и аз съм го забравила. Става дума за „Гласът на планината“ от Кавабата Ясунари (изд. Рива). На това му викам съдба. Дошло й е времето на тази книга, усещам го. 

5. Книга, чието действие се развива в силна държава (може и измислена):
Тук без много да му мисля си избрах „Четирите цвята на магията“ от В. Е. Шуаб (изд. Емас), защото умирам да прочета тази книга и защото действието се развива в Лондон, столица на Великобритания и каквото да си говорим, ще мине поне още една-две години преди страната да отпадне от списъка на силните и развити държави. Мда, стремглаво е тръгнала по наклонената плоскост, но за момента върши работа за книжните ми цели.

6. Книга по избор*:
Тъй като всички останали книги са ми около 300-те страници минимум, че едната даже си е сериозно книжно чудовище, реших за тази категория да си избера нещо малко, приятно и красиво за окото. Става дума за типографската книга „Под езика“ на Дамян Дамянов (Self-publishing). През двете години, през които споделяше авторът във Facebook отделните букви от този проект, някои ги пропуснах, така че сега ще им се насладя на всички накуп и от къде се е вдъхновил за всяка една от тях. 

7. Книга, с корица направена от българин*:
С голям кеф отбелязвам за тази категория „Дзен в изкуството да пишеш“ от Рей Бредбъри (изд. Сиела) като корицата на книгата е дело на Дамян Дамянов и много ме радва. Също така обожавам книги за писане и въобще подобни книги, в които известни автори споделят за тях какво означава писането, творчеството и т.н.

Това е моят списък за четене за БКМ 2017. Не знам дали ще ги подхвана последователно по категории или ще чета, което първо ми хване окото. Всяко едно от тези заглавия имам огромното желание да го прочета, така че ще е сериозна драма кое след кое да е. :)

Няма коментари

Публикуване на коментар