18 преди 2018: Предизвикателство за определяне на цели

сряда, 23 август 2017 г.


Попаднах по случайност на това предизвикателство на Liza Jacobs от Marketing Creativity и веднага знаех, че ще го направя. Идеята е да определиш 18 цели, които искаш да изпълниш до края на 2017 и чието изпълнение ще ти помогне да посрещнеш новата година, чувствайки се лек и готов за покоряване на нови върхове.

Причината толкова да ми допадне това предизвикателство е, че за да може да определиш тези цели се налага да направиш ревизия не само на годишните си цели, но и на това къде се намираш и къде искаш да стигнеш в развитието си като личност и в живота си. Помага да се фокусираш върху „голямата картина“, да дадеш приоритет на важните неща и да се освободиш от вече нерелевантните такива.

Вземете лист хартия и молив. Нахвърляйте всички цели, които искате да изпълните до края на 2018, че и за по-напред. Нещо като „brain dump“. Всичко, което искате да постигнете го напишете върху този лист, независимо колко глупаво или тъпо Ви се струва да имате подобна цел. Аз имам за цел „записване в библиотека“, така че... няма глупави цели. :Р


Прегледайте и целите си за 2017 година. После си се представете в последния ден от 2017 година с чаша шампанско в ръка, загледани през прозореца и замислени за изтеклата година, докато някъде далеч зад Вас се чуват жужащите гласове на вашите близки, приятели и познати, с които ще посрещнете новата година. Попитайте се:

Кои изпълнени цели ме карат да се чувствам успешен в този последен ден от годината?

Чувствам ли, че съм поел по правилния път?

Имам ли усещането за завършеност, за започване на чисто през новата 2018?

Задайте си тези въпроси и всички други, които смятате, че са подходящи да си зададете. След като съзнанието Ви се е настроило на правилната вълна, започнете да отхвърляте цели от “brain dump” списъка си, докато не останат тези 18, които според Вас ще Ви донесат онези емоции, които желаете да почувствате в последния ден от 2017 година.

Не забравяйте, тези 18 цели, независимо дали са големи или малки, са стъпки от постигането на онези големи мечти, които отдавна не са просто мечти, а планове със срок на изпълнение. :)


Може да решите да разделите 18-те си цели по категории, отговарящи на две или три важни сфери от вашия живот, или да бъдат един цялостен общ списък. Решението е изцяло Ваше. Аз разделих моите цели на две части – 9 цели отнасящи се за развитието на Ari’s dreamy place и 9 цели, отнасящи се за моето лично развитие. Направих това, защото моят живот се отразява върху развитието на страничката ми и трябва да сме на една вълна. Ако аз се чувствам ок и страничката ми ще е ок. 

След като изчистите кои ще са Вашите „18 преди 2018“ Ви предлагам да си ги препишете във вашия органайзер или какъвто вид тефтер ползвате, за да имате постоянен визуален достъп до тях. И започнете да работите по тях. Ще видите, че още докато осъществявате това предизвикателство, ще има ефект. Една от целите ми за постигане относно Ari's dreamy place е да бъда активна в международни групи, свързани с моите интереси. Докато още обмислях кои ще са целите ми, се получи така, че се осмелих да коментирам и да се представя в подобна група. Това е нещо, което аз не правя и избягвам по принцип. 

Надявам се да пробвате предизвикателството, защото е вълнуващо приключение. И ако сте от хората, които обичат да споделят своите цели, защото това им помага да ги постигат – ще се радвам да ги споделите с мен. Ако сте като мен и хората, които имат нужда да ги пазят за себе си, защото така се чувстват по-целеустремени – то Ви пожелавам успех, както на Вас, така и на мен си. ^^

За още повече потапяне в атмосферата на това предизвикателство, Ви препоръчвам да прочетете постовете на Liza Jacobs за „18 before 18“ и на Kara Benz за „18 before 18“.

Приятно четене и до следващия път!

2 коментара:

  1. Здравей, Ари! Публикацията ти ми беше много интересна и даже веднага след като я прочетох си откъснах лист и започнах да си записвам цели, но не съм сигурна, че ще докарам 18. Идеята ми допада наистина много и много се радвам, че попаднах на нея. Благодаря ти за чудесната публикация и ти пожелавам да си изпълниш целите с успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи и се радвам, че веднага си грабнала лист. В началото и аз да ти призная, не мислех, че мога да ги докарам до 18, но като си дадох възможност да помисля и да добавям и най-дребните цели, всъщност се получиха доста повече. Благодаря ти още веднъж. Успех и на теб. ^^

      Изтриване