3 идеи за летни картички с оцветяване

четвъртък, 10 август 2017 г.


Лятото не е сезон, известен с многото си празници, предразполагащи към правенето на картички, но аз намирам, че е незаслужено пренебрегван. Затова и така се ентусиазирах да представя три сравнително лесни идеи за създаването на картички с елемент на оцветяване, които може да направите и да подарите на свои близки с пожелание за прекрасни слънчеви моменти до края на лятото или с пожелание за спокойни дни до следващото лято. 

Най-лесният вариант е да се сдобие човек с готови картички за оцветяване на лятна тема, които за съжаление не се намират за продажба в България. Има огромно многообразие от варианти в международните сайтове и в днешно време ако си решил да се сдобиеш с нещо, то винаги може да се намери начин.

Все пак, не всеки има възможност да си закупи такива книжки с готови направо за оцветяване картички, а и кой ти се сеща своевременно да помисли, че може да поиска да зарадва някой по повод лятото? Аз определено не съм от тези хора. Не ме бива като умирам от студ да мисля за летните жеги и обратното. Затова и Ви представям тези три идеи.


Лятна цветна картичка „Слънчева мандала“

Първото ми предложение е с мандала за оцветяване. Заради кръглата си форма мандалата е чудесна асоциация за слънце, а от своя страна яркото и силно слънце има връзка с лятото като едно от първите неща, за които човек се сеща (вероятно след морето) като си помисли за този сезон. 

1. Необходими материали: принтирана мини мандала, акварелен картон (основа за картичка), цветни тънкописци, акварелни моливи/маркери, четка с воден резервоар (четка за рисуване и чаша с вода), лепило, ножица, черен тънкописец, гумичка, графичен молив, бял и жълт гел-химикали, кухненска хартия.
2. Правене на фон и оцветяване мандала: първото нещо, което е нужно да направите е фонът, който да имитира небе. С акварелните моливи/маркери си подраскайте свободно и необмислено върху празната предна част на картичката като сменяте избраните цветове и ги смесвате на места. След като се надраскате на воля и сте доволни от цветовата комбинация, с четка и вода хубаво наводнете и омешайте цветовете. Да не Ви пука ако има много вода и се събира на локвички. Може леко да я попиете с кухненска хартия, но не прекалявайте, че да не отнемете твърде много пигмент с водата и така да останат бледи цветовете. Докато съхне небето Ви, оцветете избраната си мандала в цветовете на слънцето – жълто, оранжево, кафяво и червено. Използваната за тази картичка мандала съм я рисувала аз и може да си я свалите за лично ползване от тук. ^^
3. Doodle детайли: след като фонът Ви изсъхне напълно, може да нарисувате малки облачета, птички или някакъв надпис. Ако не сте уверени в уменията си за рисуване - потърсите в гугъл картинки за референция, свалите ги, поставите ги в word файл като ги нагласите в подходящи за Вашата цел размери, принтирайте ги, изрежете отделните елементи и ги прекопирайте върху местата, където искате да бъдат разположени на картичката Ви. После повторете очертанията с бял гел химикал или черен тънкописец, в зависимост как искате да изглеждат.
4. Залепване мандала и последен щрих: накрая като сте доволни с детайлите, които сте направили – залепете мандалата на избраното място в небето, после леко очертайте външния й кръг с жълт гел химикал, за да се слива с фона Ви и да изглежда мандалата като част от небето. С този последен щрих, Вашата лятна картичка е готова. 


Лятна цветна картичка „Rainbow Popsicle“

Лятото е известно със своите жеги и най-доброто решение за справяне с тях е сладоледът, според мен поне. Затова второто ми предложение за лятна картичка с елемент на оцветяване е да направите сладолед на клечка, оцветен в цветовете на дъгата. 

1. Необходими материали: изображение на сладолед на клечка, страница за оцветяване с повтарящ се мотив по избор, акварелен картон (основа за картичка), цветни тънкописци, акварелни моливи/маркери, ножица, лепило, четка с воден резервоар (четка за рисуване и чаша с вода), черен тънкописец, бял гел-химикал, графичен молив, гума, кухненска хартия, сол.
2. Оцветяване сладолед на клечка: преди да се захванете с правенето на фона е по-добре да оцветите първо вашия сладолед на клечка. Принтирайте изображението, което сте избрали за сладолед в подходящ размер за вашата основа на картичката. Изрежете и го очертайте с молив върху избраната страничка за оцветяване. Оцветете сладоледа на клечка в цветовете на дъгата и изрежете по очертанията. 
3. Правене на фон: изберете си светли цветове, които да подхождат на цветовете на вашия rainbow popsicle (сладолед на клечка „Дъга“). Драскайте на воля върху предната част на основата на вашата картичка, докато сте доволни от резултата. След това с четка и вода размийте и омешайте цветовете. Докато е още мокро поръсете със сол и оставете да изсъхне така. След като изсъхне основата, махнете солта и ще сте получили страхотен и искрящ фон.
4. Залепване сладолед на клечка, надпис и последен щрих: залепете вашия сладолед на клечка върху основата на картичката като гледате да оставите малко място за надпис. След като сте готови, с молив и обикновен ръкописен шрифт напишете забавен цитат, свързан с лятото или с яденето на сладолед. Може да потърсите такива в интернет. След като сте сигурни какъв ще е надписът, повторете го с черен тънкописец и внимателно изтрийте следите от молива с гумичка. Накрая, очертайте сладоледът на клечка с бял гел химикал, за да се слее с фона и да изглежда повече като част от него. Вашата втора лятна картичка е готова.


Лятна цветна картичка „Летен отпечатък“

За третата идея за лятна картичка с елемент на оцветяване е нужно да помислите с какво Вие асоциирате лятото и да потърсете из крафт магазините (има няколко такива в София, а в бг онлайн пространството има още повече) подходящи гумени или силиконови печати, с които да пресъздадете Вашата идея. Аз използвах слънчогледи, макар да исках да направя нещо с русалка, но не измислих подходяща идея за нея. :Р

1. Необходими материали: летен печат по избор, водоустойчив тампон черен цвят, акварелни моливи/маркери, четка с воден резервоар (четка за рисуване и чаша с вода), акварелен картон (основа за картичка), цветни тънкописци, черен тънкописец, бял гел-химикал, кухненска хартия.
2. Поставяне на печат: преди да поставите печата върху основата за картичка, пробвайте на принтерна или друга скрап хартия няколко пъти как ще се отпечата. Открих, че си изисква доста сериозни технически умения да поставиш достатъчно мастило върху изображението, за да се отпечата добре върху хартия. Когато сте сигурни вече, че ще се справите, внимателно поставете вашия печат върху акварелното картонче и натискайте като се стараете да не местите самите печат и картон. Отстрани изглежда лесно, но ако не се занимавате с крафтване по принцип и не сте правили това стотици пъти до сега, е трудно да оцелите средата и да имате равномерно разпределено мастило и отпечатък на избраното изображение. Затова не пропускайте сухите тренировки. След като махнете печата, може с черен водоустойчив тънкописец да очертаете отново на местата, където смятате, че има нужда от подсилване на черните контури или просто липсват. Ако идеята Ви за картичка с печати за оцветяване включва повече от един печат, то следвайте същия гореописан принцип за всеки следващ печат, който е нужно да ползвате.
3. Оцветяване на изображението: след трудната част с поставянето на печатите, остава само да се насладите на оцветяването. Ако тампонът Ви е водоустойчив вид, то оцветяването с акварелни моливи/маркери ще е истинско удоволствие. Само внимавайте с нанасянето на цветовете, за да не Ви се получи тъмна картинката като моята. Когато приключите с основната част от оцветяването, на местата, където искате да подсилите яркостта на цветовете, може да добавите няколко щрихи с цветни тънкописци. С нанасянето на тези последни щрихи картичката Ви е готова.

Това бяха моите три летни предложения за картички с елемент на оцветяване. Разбира се, най-трудоемък, но и най-личен вариант, е да създадете самите Вие от начало до край цяла картичка, която съм сигурна, че ще е скъп подарък за всеки за когото изберете да направите нещо толкова лично, лятно и специално. 

Надявам се да съм Ви вдъхновила да пробвате да оцветите нещо слънчево преди края на лятото, а защо не сами да сглобите картичка за близък приятел, който е далеч от Вас и искате да му напомните, че си мислите за него. 

Нека лятното вдъхновение да е с Вас и до следващия път!

Няма коментари

Публикуване на коментар