Планирай с мен: Книжна година в пиксели. Оцветяваща година в пиксели.

понеделник, 14 август 2017 г.


Дойде моментът, в който планиращата ми мания вече официално си получи и рубрика в блога. В тази рубрика, когато ме хване музата или имам времето, ще споделям разни интересни нещица, които пробвам в моите органайзер и тефтер. Самата аз още не се придържам към една конкретна система на планиране, а го карам в някакъв миш-маш, който на мен ми допада и ми е удобен. Затова и пробвам различни неща, за да видя кое ми харесва, кое не, кое работи и т.н.

Това, което днес искам да Ви представя, е вдъхновено от Bullet Journal системата и по-конкретно от “A year in pixels”. A year in pixels е страхотен начин визуално човек да проследи емоционалното си състояние през дадена година. А знаем, че информацията е сила. Гледайки тази прекрасна идея за mood tracker, ми се прииска да мога така да проследявам прочетените книги и оцветените странички. Някак си е готино с един поглед да обхванеш цяла една година, че и да ти е цветна. :)

Какви материали са Ви нужни?
Нужни са Ви моливче, гумичка, цветни тънкописци и листи на квадратчета или на точки. Ако нямате такъв тип листи, напълно празно картонче или хартия на редове, ще свърши работа, но ще изисква от Ваша страна да чертаете, което си е разправия. Затова, силно Ви препоръчвам да се наградите с красив тефтер или тетрадка на квадратчета или на точки. Може да я ползвате за други неща в последствие, но пък може и да Ви допадне да планирате и следите, никога не се знае. :)

Каква е Вашата цел?
Преди да се впуснете в самото създаване на конкретната планираща страница, е нужно да помислите какво точно искате да постигнете чрез нейното попълване и следене. За да се връщате след всяка прочета книга (оцветена страничка) да запълвате с цвят едно квадратче, то е нужно да е нещо, което е важно за Вас. 

Помислите какво за Вас е основен фокус в книжно и/или оцветяващо отношение. Вероятно е нещо, което е обсебило мислите Ви и вече половин година не Ви напуска или има нещо, което искате да развиете у Вас като четяща и/или оцветяваща личност. След като помислите над това, нахвърлете си на листче идеи за категории. Няма ограничения колко да са. Важно е Вие да се чувствате ок с броя им. Вие може да прецените да следите книгите си за четене по жанрове, тъй като целта Ви е да се разнообразявате повече от към вид четива. Ако обичате да оцветявате, може пък да решите да следите оцветените си странички по книжки и така да имате поглед над това кои книжки са Ви предпочитаните и кои имат по-голям шанс да ги завършите. Вариантите са хиляди. Въпросът е да изберете това, което резонира с Вас и за което с кеф ще се връщате към тази планираща страничка да си оцветявате пикселчетата. :)

След като определите категориите си и имате нужните материали под ръка, следва най-лесната и приятна част – създаването на страничките за следене.

Стъпка 1: Заглавие на планиращата страница
Няма как без красив и голям надпис. За тази стъпка е нужно да използвате графичен редактор като силно препоръчвам да си харесате някой безплатен, онлайн и лесен за ползване. Аз ползвам Canva, когато ме мързи да се оправям с хилядите шрифтове, които имам във Photoshop, защото в Canva има направо готови съчетания на шрифтове и Вие единствено трябва да промените надписите. Това е много добро начало, ако не сте много на ти с типографията и кой шрифт с кой си отива. След като си сглобите надписа, го прерисувайте в горната част на карирания лист с моливче. Когато сте доволни от надписа, го повторете с избран от Вас цвят тънкописец.

Стъпка 2: Цветна легенда
Изберете си по един цвят за всяка избрана от Вас категория. След това пребройте квадратчетата на един ред от вашия кариран лист и с моливче си отбележете къде е средата. Решете от коя страна на листа ще е цветният код. Когато сте готови, с всеки избран цвят за категория, оцветете по едно квадратче в колона като пропускате по ред. Така всяка категория ще е самостоятелна и няма да се слива с останалите визуално. Срещу всяко цветно квадратче запишете категорията, която отговаря на дадения цвят. Готови сте. 

Стъпка 3: Пикселна година
Тъй като вече преполовихме годината, то всеки има зад гърба си прочетени книги и оцветени странички. Затова забавната част е да оцветите квадратчета за всяка една прочетена книга и всяка една оцветена страничка до този момент. Не е нужно да чертаете нищо, тъй като всяка квадратче (четири точки) отговарят на един пиксел. Така, че оцветете първия си пиксел на същия ред, от който Ви почва цветната легенда и карайте до едно квадратче преди средата и после минете на следващия ред. Така, продължавате квадратче по квадратче да си оцветявате, докато стигнете до най-скорошно завършената книга (най-скорошно оцветената страница). 


Вашата книжна година в пиксели/оцветяваща година в пиксели е готова. И сега може да седнете и малко да поразмишлявате над цветния модел, който се е получил - защо е така, доволни ли сте, искате ли да го промените и ако да – на какво ще се наложи да наблегнете. На това му викам бърз самоанализ и обратна връзка от себе си към себе си. :Р

Това харесвам в този вид планиращи страници или както се наричат page spreads, защото помагат за себеопознаване и самоусъвършенстване. Виждаме в графичен и изчистен вид неща, които може да ни говорят много за нас самите като читатели, оцветяващи любители и най-вече като личности. :)

Надявам се да Ви допадна този пръв планиращ пост. Не забравяйте да споделите вашата книжна/оцветяваща година. До следващия път! ^^

Няма коментари

Публикуване на коментар