Summer Lovin’ Book Tag 2017

петък, 25 август 2017 г.


В Единбург, Шотландия няма лято или поне не такова, което да отговаря на моите български представи за лято – толкова да е горещо, че дори фризерът ти да се топи. 

Този книжен таг се оказа прекрасен начин да се пренеса на българското Черноморие и да си се представя излегната на жезлонг под голям жълт чадър с книга в ръка, скрита от силното слънце, далеч от лепкавия пясък, но достатъчно близо до искрящото синьо море. 

Бях тагната от прекрасната книжна фея Калина от A Court of Books and Magic преди седмица и нещо, но в края на август винаги ме хваща носталгията по отлитащото лято, така че сега ми се стори идеалният момент да го направя. Оригиналният таг е създаден през 2015 година от буктюбъра Richard от Richard's Book Nook, който е доста странна птица. :Р


1. Начало на лятото: Грабващо първо изречение. 
“Martin Toppy is the son of a famous Traveller and the father of my unborn child. He’s seventeen, I’m thirty-three.” 

Технически, това са две изречения, но като отвориш първата страница на книгата и ги обхващаш с един поглед, така че ги броя за едно. Не съм срещала по-грабващо начало на книга. Книгата е “All We Shall Know” от Donal Ryan и не бих казала, че е подходяща за лятно четиво, но това не я прави по-малко провокираща любопитството.

2. Прекалено горещо за излизане: Книга, перфектна за цял ден у дома.
Определено „Малката билкарница в Монмартър“ от Донатела Рицати. Още не съм я прочела, но цялата книга крещи „Лято!“. Корицата душка на лавандула, действието се развива във Франция и става дума за билки. Е, няма как да е по-лятна тази книга. 

3. Лятно пътешествие: Книга, която бихте взели с вас на път. 
Независимо от сезона или причината за пътуване, в повечето случаи взимам с мен книга, която в момента чета или ако нямам възможност да нося хартиен вариант, чета каквото имам на таблета си. Но, словосъчетанието „лятно пътешествие“ извиква в мен асоциация с книгите на Сара Десен. За мен те са идеалното четиво за лятно приключение. На български език има три нейни преведени („Заедно на път“, „Слушай“ и „Истината за завинаги“) и всяка една от тях би била чудесен спътник за лятна разходка. 

4. Божествен студен чай: Книга, чието действие се развива на студено. 
Ха! Това лято четох подобна книга, чието действие се развива по Коледа в Шотландия. Става дума за “The Lady Most Willing” от Джулия Куин, Елойза Джеймс и Кони Брокуей. Много сняг, много студ и много смях, но си остава странно да четеш подобна „зимна“ книга през лятото. 

5. Неприятно слънчево изгаряне: Книга, която наистина не сте харесали.
Дори няма да се замислям какво да напиша, тъй като до гроб ще разнасям колко ме дразни и не ми харесва тази книга. Става дума за „Двор от рози и бодли“ на Сара Дж. Маас. За текущата 2017 година това е най-неприятната книга, която съм чела, а и да отбележа, че се намира в моя топ 3 на най-неприятните ми книги EVER. Не е проблемът само в историята, а и в стила на писане на авторката, грешка, липсата на стил на писане... Мога да продължа така до безкрай. Схващате картинката. :)

6. Горещо четиво: Препоръчайте любима книга.
Не знам колко са подходящи за лятото, но ще споделя за две книги, които прочетох през тази година и в които съм влюбена – „Преди катастрофата“ от Ноа Хоули и „Цветя от лед и пепел“ от Беатрис Колин. Двете книги попадат в различни жанрове, но и двете ме пометоха. Любими, определено. 


Това беше от мен. Няма да тагвам никого, тъй като по-принцип не обичам да го правя, а и лятото е вече към своя залез. До следващия път!

Няма коментари

Публикуване на коментар