10 откровения в края на INKtober 2017

вторник, 31 октомври 2017 г.


Днес е последният ден от INKtober 2017 и за трета поредна година успешно го завърших. В превод - направих 31 омастилени рисунки в 31 дни, но си беше сериозна мъка в сравнение с предходните две години. :)

В началото на месеца Ви споделих как подходих към тазгодишното предизвикателство в „5 въпроса за успешен INKtober 2017“ . Написах статията, тъй като имах нужда да подредя мислите си и да се подготвя за самото предизвикателство. Въпросите, които си зададох и споделих с Вас, ми помогнаха да се подготвя, но знаете, че реалността накрая винаги изглежда доста по-различна от планираното. INKtober 2017 не е изключение. 

Затова сега ще Ви споделя какви мисли ми се въртяха в главата и какво ми тежеше на душата по време на 31-дневното инкващо пътешествие.


1. Първият път е трудно да се завърши предизвикателството. Един път успееш ли, повече нищо не може те убеди, че е възможно да се провалиш, дори когато си изостанал с цяла седмица. Инат и твърдоглавие му е цаката.

2. Без извинения. Бъди открит и директен със себе си. Оправдания „нямам време“ е обидно към всички останали, които намират време за целта. Никога причината да не завършиш предизвикателството (или да се откажеш) не е нямането на време, а взимането на решение. Правиш избор. Избираш нещо по-важно за теб и това е ок. Не омаловажавай усилията на останалите, моля.

3. Размерът има значение. Каквото и да си говорим 31 омастилени рисунки за 31 дни правени на размер А4 изискват усилия, напълно различни от същия брой рисунки за същия брой дни, но в размер А6. 

4. Не трябва всеки ден да рисуваш. Мда, знам, че се води всеки ден, но както се пее в една популярна песен “I’m only human” и колкото и рисуването да е твоя живот - има дни, в които ти се повдига само като погледнеш бял лист и молив. Като можеш – рисувай повече, като не можеш – не рисувай, като успееш – наваксвай. 

5. Копирай. Копирай. Копирай. Мда, същото. Това са 31 идеи и рисунки в рамките на 31 дни. Каквото и да Ви говорят, че идеите ходят при идеи както парите ходят при пари, ами не е така. Няма как да избълваш 31 оригинални идеи в такива срокове, а и как да се развиваш ако не копираш?! Крадете на воля! Просто не заявявайте и не парадирайте, че е ваша оригинална идея и всичко ще е ок. Учете се без да ощетявате други артисти.

6. Be sloppy! Тежко ми е да го напиша, но ако не си позволим да бъдем малко мърляви в рисуването, то няма я докараме до край. 31 рисунки, направени с най-малки подробности и детайли ще Ви вземат здравето, но 31 рисунки направени набързо, без много завъртулки и подобни глезотии, ще Ви заведат до финалната права. Тъжно, но факт.

7. Рисувай умно! Умението „ръката да нарисува това, което мозъкът иска“ е мастър левъл, който единици владеят. Затова, обикновените хорица като мен, тръгнали по пътя към 10 000 хиляди часа за усъвършенстването на едно умение – биваме разумни. Мда, знам, че идеята в главата ти е къде-къде по-готина от това, което реално можеш да нарисуваш, но крайната цел е кристално ясна – 31 рисунки на хартия за 31 дни, не 31 въображаеми рисунки. 

8. Да не ти пука. Ако имаш нужда да си ползваш молив и гумичка, то си ги ползвай. Ако prompt листа, който си избрал ти взима душата и я пече на бавен огън, захвърли го и го замени с нов. Ако някое чиби изглежда като счупено, ами нека си е счупено. Прави всичко, което ще те доведе до финала и да не ти пука кой какво казва, че е редно или нередно, или кое как трябва да изглежда. Важно е ти какво мислиш и докъде ще я докараш. После ще има време за усъвършенстване. 

9. Очакванията са кофти нещо. В един не малък процент нашите очаквания за това какво ще нарисуваме са тези, които ни убиват и провалят. Изборът е простичък – смъкваме ги, преглъщаме и продължаваме рисуването с това, което можем или спираме до там. Истината е обаче, че колкото е простичък, толкова е и гаден за правене този избор. 

10. Бъди мазохист. Ако не си настроен мазохистично към себе си, не го обърнеш на състезание, не превърнеш INKtober във фикс-идея или откровено не се самонаказваш, то накъде си тръгнал въобще? Мда, знам, че предизвикателството е за забавление и учене, но който твърди, че без дишащи във врата му крайни срокове и застрашително приближаващ финал, се справя по-добре с рисуването – еми, браво на него. Нека дзенът е с него, аз без някакъв вид мазохизъм няма как да докарам такава лудост до край при никакви условия. 



Това бяха моите 10 откровения относно тазгодишния INKtober. Тази година предизвикателството беше доста различно за мен и изпълнено с доста моменти на разочарования. Затова и финалът го представям под тази форма на хаотични откровения, които представят какви мисли и страсти бушуваха през целия октомври при мен. 

Надявам се да Ви е било интересно и полезно да ги прочетете. Догодина аз ще се завърна отново тук, за да прочета и да планирам новото 31 дневно инкващо пътешествие, имайки едно на ум. 

Благодаря Ви, че стигнахте до края. До следващия път! ^^



Няма коментари

Публикуване на коментар