5 въпроса за успешен INKtober 2017

неделя, 1 октомври 2017 г.


INKtober 2017 е тук! INKtober е предизвикателство за творци, за хора със слабост към мастилото, което оставя следи върху хартията и като с магия (реално с много-много, ама наистина много практика) създава форми, картини и нови светове. :)

Октомври 2017 ще е третата година, в която ще се опитам да изпълня успешно предизвикателството от 31 омастилени рисунки в 31 дни. Миналата година се включих не с по една рисунка на ден, а цели две, тъй като имах много хъс и енергия, но най-вече имах ясни цели за постигане чрез INKtober. Ако Ви е любопитно да научите малко повече до какви изводи достигнах и как може сами да се самопредзвикате, без дори да е нужно да е INKtober или да става дума за рисуване – прочетете статията ми „INKtober 2016 или как да започнеш (и завършиш) свое собствено 30-дневно предизвикателство“. Мисля, че ще Ви допадне. ^^

Тази година реших да подходя по различен начин към едно от любимите ми творчески събития като дам на себе си и всеки, който планира да се включи няколко насоки как да доведе до успешен край предизвикателството. Правя го, защото усещам, че нямам същата мотивация и енергия като предишната година и съм планирала нещо, което ме плаши, че ще е много над моите сегашни умения и възможности да отделя време. 

Ето 5-те въпроса, които зададох на себе си и се надявам да са полезни и на Вас. Само искам да спомена, че не е нужно човек да е истински художник (каквото и да значи думата „истински художник“, когато става дума за рисуване), както повечето хора си представят, че е необходимо, за да се включиш в INKtober. Важно е да имате страстта и желанието да рисувате каквото и да е. Миналата година аз правих handlettering цитати и мини дудъл картички за оцветяване, които не се покриват много-много с общата представа за рисуване, но пак си е омастиляване. 

1. Определете целта си - Какво искам да постигна с INKtober 2017?
Задайте си този въпрос, отговорете му честно и не се изсилвайте. Ако рисувате по едно-две неща месечно, вероятно целта Ви е просто да рисувате всеки ден, както беше за мен по време на INKtober 2015. Ако рисуването всеки ден не Ви е проблем, то вероятно има нещо към което се стремите да подобрите – искам да завърша първия си комикс/манга; искам да развия уменията си за рисуване и измисляне на герои; искам да подобря уменията си за изписване на красиви надписи; и т.н. 

2. Изберете си материали – Какви материали искам (и мога) да ползвам?
Да бъдем реалисти – материалите имат огромно значение дали ще докараме до край едно предизвикателство за рисуване. Ако сте се самопредизвикали твърде много с целта си за INKtober, може би е добре да използвате любима хартия/скицник, в размер, който Ви приляга за рисуване и да си използвате познати материали за омастиляване. Ако се предизвикате на два фронта, най-много да загубите желанието да се занимавате и да се разочаровате от самите себе си, което не е търсения ефект. Като решите какво искате да ползвате – съберете всичко в несесер и нека бъде навсякъде с Вас, за да Ви е под ръка.

3. Намерете време - Колко време дневно мога да отделям за рисуване?
Какъвто и отговор да дадете на този въпрос – „разрежете“ времето на две и ще получите реално колко време дневно ще може да отделите за рисуване. Времето никога, ама никога не стига, а и хората имаме навика да „разтегляме“ времето и да си мислим, че ще свършим повече неща, отколкото реално можем. Така, че ако си кажете, че може да отделите 30 минути дневно, то бъдете песимисти и си кажете, че реално ще е 15 минути. 

4. Определете дневни теми – Искам ли да си направя свой prompt лист или ме мързи да гледам?
Ако нямате нещо, което да Ви фокусира вниманието какво точно да рисувате, независимо, че имате ясно определена цел, може да се изгубите в безкрайното поле от идеи за рисуване. Дори ясно определена цел като „искам да развия уменията си за рисуване и измисляне на герои“ е твърде широко поле за изява. Затова е нужно да имате дневна тема, която да Ви фокусира и да не си губите времето в мислене „Какво да рисувам?“, а направо да се насочите към „Как да го нарисувам това?“. Ако Ви мързи, нямате желание да се занимавате или си нямате идея как да си направите свой prompt – ползвайте някой на хилядите артисти, които се включват в предизвикателството или използвайте официалния списък с теми. Jake Parker винаги пуска официален prompt и колкото и да Ви се струва, че не отговаря на вашата цел, ще се изненадате като започнете да ги правите, че всяко нещо може да се интерпретира спрямо това, което искате да постигнете. :)

5. Ревизирайте всичко – Олях ли се или все пак моите цел, материали, време и теми си кореспондират едни с други?
Погледнете нещата като едно общо цяло и помислете дали всичко е ок. Целта Ви за постигане, изпълнена с тези материали и тези дневни теми дали ще може да се случи за 15-те минути, които можете да отделите дневно? Ако отговорът е не, то търсете вариант, в който всяка част ще пасне на другата – може би е нужно да специфизирате още по-добре целта си; може би е нужно да си харесате друг по-лесен за изпълнение prompt; може би вместо мастило и перо да ползвате тънкописци, за да спестите време; и т.н. Напаснете отделните части, за да може реално всичко да върви гладко и приятно за Вас.

Това са 5-те въпроса, които зададох и на себе си. Вероятно ако сте чели статията ми за INKtober 2016, която споделих в началото, ще Ви се сторят много подобни нещата, но понякога имаме нужда да си задаваме и напомняме едни и същи неща, особено, когато не ги прилагаме на дневна база. 

Тази година аз реших, че ще следвам официалния prompt за INKtober 2017, тъй като нямах времето и желанието да мисля свой. Решила съм да правя по едно чиби на ден, тъй като от година и нещо спрях да рисувам чибита и така загубих и малкото знания за тяхното рисуване, които бях придобила. Освен това ми притеснение, имам много други творчески задачи през октомври и предстоящо пътуване, които допълнително ме карат да се чудя дали ще успея да се справя с тазгодишния INKtober. Ще разберем аз и Вие на 31-ви октомври, когато ще споделя с Вас (и със себе си) резултатите. 

Успех на всички и до следващия път! ^^ 

Няма коментари

Публикуване на коментар