Равносметка: четатон 「Българските книжни дракони」2017

четвъртък, 23 ноември 2017 г.


Седмица след като приключи четатонът, който организирахме заедно с Кали от A Court of Magic and Books и Криси от Diagnosis Abroad, е време за равносметка. 

Както споменах в моя TBR, планирах да пробвам 24-часовата форма на четатона. Е, пробвах се. Не се получи никак блестящо, но предвид обстоятелствата в онзи момент – си беше направо мини чудо, че успях в рамките на 24 часа да прочета книга и половина. Животът винаги решава да ни се случи, когато си направим планове. А аз се постарах да избера (уж) най-удачния и спокоен момент за четене. Е, не се оказа точно така... Ето какво успях да прочета като четох по ред на категориите: 

1. Книга от автор, чийто роден език не е английският.
На 13-ти ноември в 10:45 часа започнах „Интернет безопасност“ на Александър Ненов (изд. Сиела) и някъде малко преди 14:00 часа беше прочетена с едночасова почивка за обяд. В онзи момент бях много надъхана, че имам сериозен шанс да успея. Лаптопът ми и без друго вече се беше прецакал, та, нямаше какво друго да правя – освен да чета... Мда, ама не...2. Книга, чието действие се развива по Коледа.
След кратка почивка за ревю и цитат на първата прочетена книга, започнах да слушам „Christmas Eve at Friday Harbor“ на Lisa Kleypas (St. Martin's Press). Цялата книга беше 4 часа и нещо, но вечерта на същия този 13-ти ноември надвисналият над мен и приятеля ми облак на взимане на спешно решение, който щеше да определи посоката на нашия живот, съвсем се сгъсти, и се наложи да проведем дълга и оживена дискусия от типа: „Неее! Какво да правим?! Какво решение да вземем?! Олеле, не мога! КАКВО ДА ИЗБЕРЕМ?!“ и т.н. Това автоматично прати аудиокнигата в забвение за цялата вечер. Успях да я доизслушам на другия ден към обяд. 3. Книга, чийто главен герой е по-млад от теб.
След като написах краткото си мнение за втората „прочетена“ книга, имах сериозна нужда от почивка и така се получи, че чак вечерта на 14-ти ноември започнах да чета “Matilda” от Roald Dahl (Puffin). До края на деня прочетох доста малко от нея. На следващия ден (15-ти ноември) сериозно се заех да чета, но успях да стигна само до 70%. Реално я дочетох в последния ден от четатона, което беше 16-ти ноември. С това ми стана ясно веднага, че няма да успея да прочета до края на деня четвъртата книга при никакви условия. Започнах я, за да знам, че съм го направила, но не си давах зор да чета.

Ревю в Goodreads: “Matilda” от Roald Dahl


Това беше моята равносметка, книжни дракони! Прочетох три книги и започнах четвърта в рамките на четири дни, което всъщност си е доста сериозно постижение, акхъм, минути за самореклама. Мислех си, че като са само четири категориите, нищо няма да прочета, тъй като липсва стресът, че имаш много за четене, а никакво време. Всъщност, като се замисля, сама успях да си създам стрес, почвайки да чета реално от средата на срока. Брей, само така ще правя от тук нататък. XD Каквато и да е причината за тази четяща мистерия, това са с две книги повече отколкото чета при нормално темпо на четене. Така, че си е доволен резултат за четатон. :)


А, сега е време да Ви споделя в обобщен вид моите отговори от книжния лексикон, който доста добре разсейваше всички ни от основната задача да четем. Въпросите бяха общо 16 като 8 от тях бяха по-сериозни и 8 по-лежерни и забавни. Поне така се опитахме да ги направим.
Ако не Ви се занимава да четете редове наред с отговори и отговори, просто се насладете на снимката отстрани, която виждате. На тази снимка е страницата от моя тефтер, където си правих мини варианти на отговорите. Ако сте мазохистично настроени, моля, продължавайте надолу. :Р 

01. Коя е книгата, която Ви накара да се влюбите в четенето?
За мен тази книга е "Сребърните кънки" на Мери Мейпс Додж. Все още си спомням какво беше усещането, когато я държах в ръце след като току-що я бях прочела за първи път. Книгата си я пазя като реликва. Това е единствената книга, която някога съм препрочитала. 

02. Има ли герой, на който просто искате да му издърпати ушите, защото толкова много сте му набрали?
Фейра от поредицата Дворове. Не остана човек, който да не знае как ме дразни тази книга и една от причините е, че искам да издърпам ушите на Фейра и да я ударя с тиган, ако ми е позволено. Побърка ме тази девойка, докато четох първа част.

03. Кои са местата, които искате да посетите заради книга?
Япония ми е задължителна заради всеки, ама всеки японски автор, който съм чела някога и ще прочета в бъдеще. Продължавам с Ню Йорк заради книгата "Нека големият свят се върти" на Колъм Маккан; Холандия, по-конкретно местност между Хага и друг голям град беше, заради "Сребърните кънки" на Мери Мейпс Дождс и остров Скай, който удобно се намира при мен в Шотландия, заради книгата "Писма от Скай" на Джесика Брокмол. 

04. Попадали ли сте на ситуация, в която Вие също сте били, и е завършила с гръм и трясък?
Не съм, но понякога си мечтая да попадна в ситуация, подобна на някой от героите, за които чета. Разбира се, избирателни ситуации, някои са твърде плашещи, че да си пожелая сама нещо такова. 

05. Коя книга Ви е карала да отворите чичко Гугъл, за да потърсите допълнително информация за нещо?
Последната книга, която така провокира любопитството ми, беше "Имението Ашфорд" на Лорън Уилиг. Търсих информация и снимки от Кения.

06. Затворете си очите и отворете книгата, която четете, на произволна страница. Кое е първото изречение което виждате?
Книгата, която четох в онзи момент, беше "Show your work" на Austin Kleon. Отворих случайно на страница 189 - "We work because it's a chain reaction, each subject leads to the next" - quote by Charles Eames. Трудно беше погледът ми да не попадне на голямото черно каре с цитат. 

07. Ако имате право на избор, бихте ли избрали да изслушате книга вместо да я прочетете на хартиен носител?
Ако имам избор - книгите на английски език предпочитам да ги слушам с цел да си тренирам слушането, но на български език не си давам удоволствието от четенето на хартия. 

08. Нека си направим чудовище! Отворете на страница 62 и изберете първото прилагателно, което виждате. След това отворете на страница 108 и изберете първото съществително, което виждате. Това ще бъде името на вашето чудовище. Сега отворете на последната страница и изберете първия глагол, който видите. Това ще е супер силата на вашето чудовище. 
Когато този въпрос беше пуснат в събитието на четатона, четях книгата "Show your work" на Austin Kleon. Моето чудовище се получи с имена Slowly Work със специалната сила "present". Slowly Work, както Ви показва името му, е лениво чудовище, известно с много мудното изпълнение на каквато и да е работа, но когато я върши... Оо, толкова е добър в представянето на всичко, че не просто ще продаде краставици на краставичаря, ами и ще го убеди да си вземе нова каруца, нова машина и нов сорт семена за краставици, че даже ще го убеди, че доматите са нов сорт краставици. Толкова е добър. Уви, милият, по-зле от охлюв е с вършенето на работа и затова представя каквото и да е само веднъж годишно. :Р

09. Коя книга бихте превърнали във филм, ако все още не е?
Искам да видя поредицата за Короман Страйк като сериал. Автор е Дж. К. Роулинг под псевдонима Робърт Галбрейт. Към момента има излезнали три книги от поредицата – „Зовът на кукувицата“, „Копринената буба“ и „В служба на злото“. 

10. Какво бихте направили с последната книга, която прочетохте – препрочетете, пренапишете или направо изгорите?
В онзи момент, когато беше зададен този въпрос, тъкмо бях завършила "Интернет безопасност" на Александър Ненов. Първите 50 страници с кеф бих си ги препрочитала, останалото ми беше някак скучно, та по-скоро е за пренаписване. 

11. Коя книга бихте настоявали да се преподава като част от учебната програма?
Представям си, че книгата "Възвишение" на Милен Русков чудесно би се вписала като част от учебния план. Уточнявам, че я виждам като материал за взимане някъде след 10 клас нагоре. 

12. Пътуване из страниците! В коя книга с най-голяма радост бихте се гмурнали, за да сте част от приключението?
На първо място в света на Хари Потър, следван от света на Алиса и за десерт бих се „гмурнала“ във всяка една книга на Джулия Куин.

13. Какво беше най-важното послание в последната книга, която завършихте?
Книгата, която прочетох, когато този въпрос беше зададен в събитието, беше "Christmas Eve at Friday Harbor" на Lisa Kleypas и все още смятам, че няма някакво важно послание. Чиклитите за мен имат една основна и простичка идея - да носят наслада и удоволствие, нищо повече. Обаче, за целите на въпроса ще напиша, че най-важното послание на книгата беше „да си позволиш да бъдеш щастлив“. 

14. Детска книга, реална и вълшебна. Детска книга, така си ми потребна. Коя детска книга е Ваш верен спътник и до днес?
Макар "Сребърните кънки" на Мери Мейпс Додж да е първата ми детска любов, то Алиса и нейните приключения до ден днешен са мой верен другар. Обожавам да препрочитам по малко от книгите за Алиса просто за удоволствие и припомняне колко магично е нашето въображение и, че е важно да не го забравяме, независимо колко напреднали са годините. 

15. Ако трябва в едно изречение от не повече от 10 думи да сглобите смисъла на книгата, която четете, какво бихте написали?
“Необикновено момиче намира своето чудо“. Така бих описала смисъла на книгата “Matilda” на Roald Dahl в едно изречение. Не най-доброто описание, но книгата е детска, така че някак си мога да го преживея, ако звучи неясно, то се знае как завършват детските книги. :Р

16. Коя е книгата, с която искате да замервате всеки срещнат, че да вземе да я прочете?
Книгата, която ми се иска всеки да прочете е "Човекът в търсене на смисъл" на Виктор Франкъл. Много тежка емоционално книга, но си струва всяка дума.


Това бяха всичките 16 въпроси и моите отговори на тях. Ако сте участвали в тази наша малка книжна лудост – благодаря Ви! Ако сте пропуснали – то винаги може да се позабавлявате като отговорите на книжния ни лексикон. Всички въпроси ги има в страницата на събитието във FB – четатон „Българските книжни дракони“. Ще се радвам да ни споделите, ако го направите. 

Благодаря Ви, че стигнахте до края и до следващия път! ^^

2 коментара:

  1. Сигурно сънувам... за първи път виждам такова мнение за Фейра от български блогър. Днес е един хубав ден, а мислех, че само моето отношение към героинята се различава.И на мен ми идваше да я ударя с нещо през цялата първа книга, а от там като тръгна не можах да я харесам до края на поредицата. Липсва ми нещо в характера ѝ. В "Алиса в страната на чудесата" със сигурност ще се получи невероятно цветно приключение. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, аз съм срещала още някой и друг човек, които не харесват Фейра, нито поредицата, но повечето хора предпочитат да не изразяват крайно мнение онлайн, тъй като би било прието не много положително. :) Иначе, Алиса ми е една от любимките още от много мъничка и да, определено, ще стане цветно приключение с нейния свят. ^^

      Изтриване