Планирай с мен: Коледни картички

вторник, 28 ноември 2017 г.


Никога не съм била по изпращането на коледни картички. Винаги ми се е струвало странно и непонятно действие, докато не преместих задника си на хиляди километри от България и не открих колко заразителна е еуфорията на огромна маса от хора, търсещи идеалните коледни картички по магазините. :)

Миналата година разпращането на картички за Коледа беше много спонтанно решение и то в последния момент, така че подготовката ми се свеждаше до хвърчащи страници от работния ми тефтер, написани по най-грозния възможен начин с молив. Тази година подготовката я започнах достатъчно от рано и реших, че мога да споделя този процес, за да Ви заразя и Вас с идеята за разпращане на хартиени усмивки в пликче по Коледа.

Процесът на подготовка има два въпроса:

1. Какви картички ще изпращам?
2. На кого ще изпращам?

Това е. Два въпроса, които могат да бъдат много трудни за отговаряне и времеизискващи. Затова ще се опитам да Ви дам идеи как да отговорите на тези два въпроса без да се загубите и реално даже да се забавлявате от цялата коледна еуфория. 

Въпрос 1: Какви картички да изпратя?

Вариантите са няколко:

· да изработите сами вашите картички – Джъмбо, Лидл, някои хипермаркети, както и всеки крафт магазин са идеалните места да потърсите неща за изработка на картички. Не се изхвърляйте обаче. Определете бюджет и се вместете в него. Примерно: казвате си, че имате 20 лв. общо за материали. Направете си списъка на кого ще подарявате. Пресметнете горе-долу какво количество неща ще Ви трябват и въоръжени с тази информация отивайте на пазар. Аз лично препоръчвам Джъмбо и Лидл, които по това време на годината предлагат огромно многообразие от неща за творчество на достъпни цени. 

· да закупите ръчно изработени картички – ако не сте от сръчните хора или пък нямате времето да се занимавате, но искате да зарадвате най-специалните си хора за Коледа с нещо уникално и направено с много любов, то, потърсете ръчно изработени картички. Няма да съжалявате. Така ще подкрепите някоя сръчна фея или малък бизнес, а същевременно ще имате насреща си нещо наистина много красиво и единствено по рода си. 

· да купите направо готови за надписване картички – ако решите да купите готови картички не си мислете, че е отбиване на номера. Няма такова нещо. Има толкова огромно многобразие от картички на пазара, че всъщност може да намерите най-специалните и най-уникални картички за Коледа, които да зарадват вашите близки не по малко и от ръчно изработена картичка. 

Това са трите основни варианти за картички, но може да ги комбинирате, както си пожелаете. В зависимост от това на кого решите да изпращате тази Коледа хартиени усмивки, може да си създадете свой уникален вариант. Примерно: близките Ви да получат ръчно изработени картички, приятелите - различаващи се готови, а колегите – еднакви мини картички. Всичко е въпрос на това на кого сте решили да изпратите коледни картички тази година. И това ни отвежда до...

Въпрос 2: На кого да изпратя?

Трудният въпрос. Когато седнете да запишете имената на кого искате да изпратите картички, вероятно с първите имена ще Ви е лесно, тъй като ще запишете най-близките си и скъпи хора. После следва трудното решение - дали да спрете до тук или да добавите още хора. 

Най-близките ни хора се броят на пръстите на двете ни ръце макс. Чудесен вариант е да си останете с изпращането на картички само на тях, но... Вероятно ще имате желанието да изпратите и на още няколко души. Тук идва моментът, в който трябва да решите къде ще сложите чертата. Ето Ви няколко идеи:

· роднини – най-простичкият съвет, който бих могла да Ви дам е да купите по една картичка за всеки ваш роднина, с който сте в добри отношения и си общувате, дори и един път годишно да е. Разбира се, добавете ги в списъка, ако наистина това Ви кара да се чувствате добре, ако не Ви кара – Коледа не е времето да си тровите душата. 

· приятели и близки познати – хора от ученическите ни или студентски години, които са останали скъпи на сърцето ни, макар да не общуваме често с тях; хора от наши предишни работни места, с които поддържаме връзка и дори ако не поддържаме, то се сещаме за тях с усмивка на лице; хора от различни събития, обучения, мероприятия, места и каквото се сетете, където сме били и сме срещнали хора, които сме си запазили като ценни от там; и т.н.

· колеги – ако работите в малка фирма няма да е проблем да дадете на всеки един, но ако работите в голяма, то се ограничете до вашия отбор и хората, които познавате от другите екипи, възхищавате или сте им благодарни за нещо.

· онлайн приятели и познати – да, знам, не е модерно да прекарваш времето си онлайн, но не може да отричаме, че живеем в дигитален свят и създаването на приятели онлайн е нещо нормално и естествено. Под онлайн приятели и познати разбирам хора, с които си допадате, често си пишете, общувате и дори да не е така често, те са направили светът Ви по-хубаво място и искате да им благодарите за това като ги поздравите за празника. 

Знам, че ще искате да изпратите картичка на всеки един човек, който по някакъв начин е бил част от вашия живот, за да отбележите и да му благодарите за това, но ще откриете, че през живота Ви са преминали много хора и ако решите на всеки един да пратите картичка, то това ще Ви разори и ще прекарате месеци наред само в надписване. Знам също така, че като запишите името на ваш бивш съученик/състудент/колега ще се сетите за някой друг и ще си кажете, че щом сте включили еди-кой-си, значи и този някой друг трябва да добавите. Ако усещате колебание, то по-добре не го добавяйте. Това не значи, че този човек не е страхотен и готин. Просто значи, че това не е достатъчно за Вас, липсва Ви нещо, което да Ви накара да го добавите без да се замисляте. 

Един много добър вариант за ограничаване на списъка е просто да си кажете определена бройка и това е. Никакви компромиси. Казали сте си еди-колко-си души и това е. Може да добавяте и вадите колко душа Ви иска. Важно е накрая бройката да е точната. Така ще Ви стане много ясно кой искате да е в списъка и кой не от раз. :)


Моментът на планирането

След като сте готови с отговорите на тези два важни въпроса, следва готината част – планирането. Няма да съм верна на себе си ако в това планиране не присъства и красив списък за имената и адресите. Може да си свалите plan x-mas cards set up за лично ползване. Принтирайте го така, както го виждате или го ползвайте за модел да направите своя подредба. Бланката е направена за 23 (макс 24) души, но ако са повече - принтирайте я още веднъж. Препоръчвам принтиране на размер А4. 

Ето в стъпки как аз планирам коледните картички тази година след като съм готова със списъка и имам идея какви картички ще подарявам:

1. Запишете имената в списъка. В приложената бланка срещу всеки три квадратчета има малко място за име на човек.

2. Определете си цветен код. На втората страница има място срещу всеки цвят да запишете какво ще означава той. При мен сребърното е за адрес; златното е за готова картичка и синьото е за изпратена. Вие може да ползвате същия или да си измислите друг код. Всеки път когато изпълните нещо - оцветете даденото квадратче. 

3. Съберете и попълнете адресите. Дори и да ги имате вече, то свържете се с хората и ги попитайте дали все още са актуални. Особено, ако не си общувате често с някои от тях, така ще ги чуете как са и ще сте сигурни за адресите им. Таблицата е мястото, където да запишете две имена и точен адрес на всеки един от вашия списък.

4. Направете или купете картичките. Ако ще ги правите сами – си определете някакъв разумен срок за изработката им. Ако ще ги купувате – си набележете предварително няколко места откъдето ще пазарувате и си определете ден за тази цел. Отделете си поне два часа и нещо за целта. Всичко под това няма да Ви стигне. 

5. Надписване. Надпишете картичките с пожелания за весели празници. Надписвайте всеки плик веднага щом сложите вътре картичката. Така ще избегнете грешки.

6. Изпращане по пощата. Определете си ден, не по-късно от 10 декември за ходене до пощата и пускане. Ако ги пуснете по-късно, особено ако имате за чужбина, има шанс да не стигнат на време, а чак след празниците.

Това е. Прилежно, лесно и бързо. Надявам се да Ви беше интересно, полезно и най-вече да Ви надъхах тази година да пуснете и Вие коледни картички. 

Благодаря Ви, че стигнахте до края и до следващия път! ^^

Няма коментари

Публикуване на коментар