NaNoWriMo или как да модифицираме предизвикателството за нашите нужди

четвъртък, 2 ноември 2017 г.


За първи път чух за NaNoWriMo през февруари тази година, гледайки клипове, посветени на bullet journal системата. Мда, определено не е типичното място да чуеш за месечно ноемврийско предизвикателство за писане на роман. :)

Доколкото разбрах, сама за себе си, NaNoWriMo има за цел да вдъхнови и мотивира онези хора, които винаги са искали да създадат и напишат свой роман - да го направят в даден месец, възползвайки се от конкретна рамка с крайни срокове, подкрепата на хора от цял свят и от малка общност на местно ниво. 

Ако обаче нямаш мераци да пишеш книга, а си просто блогър или човек, който обича думите и иска да развива уменията си да се изразява писмено и устно, то как да се възползваш от цялата еуфория? Без да ти се налага да пишеш истински роман, който нямаш желание да напишеш или смяташ, че още не си готов за това, то как да вземеш само най-хубавото – натрупания опит, споделянето и чувството за принадлежност? Простичко. Модифицираш го за своите нужди.

Да, технически това няма да се води конкретно и специфично NaNoWriMo, но по цял свят хората превръщат това предизвикателство в своя версия, която им помага за развиване на творческото им писане. Независимо, че няма да е роман, то идеята цял месец да посветиш на писането под някаква форма за мен чудесно коренспондира с мисията на NaNoWriMo. А и не се знае дали точно това предизвикателство няма да те насочи към твоя търсен творчески стил на изразяване. :)

Ще ви споделя няколко идеи как да модифицирате предизвикателството под различна форма. Всяка една от тези идеи ме радва, вълнува и ми се струва като чудесен начин за включване в NaNoWriMo. Надявам се и Вие да се намерите из следващите думи, а ако ли не – ще се радвам да ми споделите Вашата идея за по-различен NaNoWriMo. Ще ми се това да се превърне в един списък с вдъхновяващи идеи за предизвикателства, свързани с писането.

1. Месец на книгите за писане
На българския книжен пазар има огромно многообразие от преводни (и не само) книги, посветени на писменото творчество. Идеята е да съберете купчина книги, посветени на писането, които вeче имате или сте взели от библиотеката и да си поставите за цел да четете примерно по 50 страници дневно и така до края на месец ноември. :)
Няма една универсална книга, която да ни даде всичко нужно за писането, но всяка една отделна книга ни дава по нещо специално и уникално, което в комбинация с подобни малки нещица от други книги – създават и оформят нашия личен стил на изразяване и писане. Един месец в четене може да Ви доближи много до този момент на намиране на личния Ви стил.

2. Месец на ежедневни блог постове
Кали от A Court of Books and Magic сподели, че през месец ноември ще се опита да пуска по един блог пост всеки ден като това представлява нейна модификация на предизвикателството NaNoWriMo и нямаше как да не Ви го споделя, тъй като го намирам за изключително креативен вариант за включване в предизвикателството. Позитивите са много - тренираш собствения си стил на писане; подобряваш писането на заглавия; пробваш различни идеи за статии; и т.н.

3. Месец на morning pages
Morning pages e част от 12 седмичната програма по книгата „The Artist's Way“ на Julia Cameron. Както тя казва „няма грешен начин да ги правиш“. Просто, първото нещо, което правиш сутрин след като се събудиш, е да запълниш три страници на ръка с това, което се върти в съзнанието ти, независимо какво е. Това е упражнение за саморефлексия и е чудесен начин да се включиш в NaNoWriMo по един много личен и интимен начин. Тези страници са само за теб, не са дневник, не са журнал. Те са визуалното представяне на твоето подсъзнание, където вероятно лежи и твоят бъдещ роман или твоят собствен писмен стил на изразяване. Никога не знаеш...

4. Месец на „Упражнения в стил“
Взимате някаква малка случка от вашето ежедневие, описвате я и после всеки ден се опитвате да я преразкажете в различен стил. За целта просто ще Ви е нужна подходяща книга като книгата "Упражнения по стил" на Реймон Кьоно или ако сте по-артистично настроени, тоест обичате да рисувате, може да ползвате книгата „99 ways to tell a story“ от Matt Madden. Сигурна съм, че ако потърсите ще намерите и други варианти. Просто си изберете една книга и почнете. 

5. Месец на evening diary
Всяка вечер преди да си легнете – в дневник, журнал или каквато и да е форма на тефтер – седнете и запишете как е преминал денят Ви, какво ви е зарадвало и/или разтревожило, за какво сте мечтали, и т.н. Освободете съзнанието си от всичко натрупано през деня под формата на думи върху бялата хартия. В края на месеца, по този начин, ще имате документиран цял един месец от вашия живот, от вашия личен биографичен роман. Не звучи никак зле, нали? А, ако сте по-креативно настроени, може да украсите страниците с форми и цветове, според това как сте се чувствали през дадения ден. :)

6. Месец „Разказ по prompt list”
Ако все пак искате да създаде нещо художествено, но не смятате, че ще се справите с цял роман, може да си направите разказ по prompt list. Примерно, ако като мен сте участвали в тазгодишния INKtober, а и дори да не сте участвали, има хиляди хора, които правят списъци с теми за това творческо предизвикателство през октомври. Изберете си някакъв, примерно, официалния за INKtober, и си поставете за задача всеки ден да напишете нещо кратко около думата за деня като ги навързвате една по една с всеки изминал ден. В края на месеца ще имате свой собствен уникален разказ, вдъхновен от случаен prompt лист. 

7. Месец на writing journal
Последното ми предложение е да си вземете една от онези активни книги, които са всеки ден да твориш по нещо в тях. Повечето, освен писане, имат и някакъв вид дудълстване, крафтване или рисуване, но има и такива, които са посветени специално и само на писането и различните елементи от процеса на създаване на един роман – персонажи, тема, сюжетна линия и т.н. Това е прекрасен начин да се запознае човек с основните елементи на писането, особено ако е решил да пише роман, но си няма и идея от къде да почне. Препоръчвам да си вземете от тези за деца, много по-цветни, забавни и лесни са. :Р


Това бяха предложенията ми как да модифицирате NaNoWriMo в свое предизвикателство. Тази статия за мен е част от моята концепция за първото ми участие сега. До края на месеца ще се опитам всеки ден да пробвам нещо от различните предложения, които Ви описах по-горе с изключение на идеята на самата Кали, която си е нейна и ще й стискам силно палци, както и котките ще стискат лапи, да го докара до край. Звучи като истинско вълнуващо предизвикателство, но много трудоемко. Ако някоя от горе описаните идеи ми хареса повече от другите, ще се концентрирам върху нея. В края на месеца ще Ви споделя в блога как е било за мен първото ми включване в NaNoWriMo и какво реално пробвах по пътя да подобря своето писане. 

Вие ще се включите ли? Никога не е късно. Ако решите – пожелавам Ви успех, а ако не Ви се занимава сега, то винаги може да си направите сами някоя от тези идеи като лично предизвикателство. Важно е да чувствате, че искате да го направите и да ви носи удоволствие и радост. Ако пробвате друга вълнуваща идея, моля, споделете ми я, за да я добавя към тази статия, за да имаме един наистина специален списък за вдъхновение. 

Благодаря Ви, че стигнахте до края. До следващия път! ^^

Няма коментари

Публикуване на коментар