Нова година. Нови цели. Версия 3.0

неделя, 31 декември 2017 г.


Мислех си, че тази година няма да има какво ново да добавя към насоките ми от предходните две години по отношение на темата за новогодишните цели. Оказа се, че греша. Открих, че това е процес, който се развива и обогатява през годината и новите неща, които си научил, оказват влияние върху това как ще протече този процес на избор на цели за предстоящата година, как ще се справиш с придържането към тях и изпълнението им. 

Преди да продължите да четете по-нататък може да се запознаете с предходните ми две статии на тази тема, където съм споделила първите си насоки и подхода ми в избора на новогодишни цели - Нова година. Нови цели (2016 година) и Нова година. Нови цели. Версия 2.0 (2017 година)

Все още се придържам към споменатите в тези статии насоки и подход, когато дойде моментът за определяне на новогодишни цели. Обаче, в процеса на самоанализ за изминалата година осъзнах, че има нещо, което ми е помогнало да бъда по-фокусирана и да приоритезирам по-лесно задачите си по отношение на избраните годишни цели – планера ми.

Една от най-трудните задачи след като определим новогодишните си цели е придържането към тях през цялата година. Целите ни колкото конкретни и измерими да сме ги определили – винаги стряскат, защото са нещо голямо, което изисква много работа, време и усилия, и това може да е много демотивиращо още преди да сме започнали. Затова е нужно да разбием всяка избрана цел на малки стъпки, които да следваме. Това не е нещо ново, но реалният проблем настъпва, когато годината си върви, а ти загубваш следа докъде си стигнал и каква беше следващата стъпка... Затова си вземете планер. Планерът, както аз го разбирам, е тефтер, който някой предварително е седнал, пробвал е различни неща, видял е какво работи и какво не, и накрая е сглобил всичко в едно цяло по определен начин с цел да е полезно и да помага на ползващия го да остане фокусиран и on track през цялата година.

Има няколко момента на съпротива, които ще е нужно да преодолеете, преди реално да се сдобиете с планер:

1. „Нямам време и не ме бива да се придържам към планиране всеки ден“.
Има такива хора, които им е трудно да се придържат към подобна рутина, но отделянето на време да планирате следващите си стъпки по отношение на поставените годишни цели е именно това – рутина. Зависи от Вас – пробвайте! Ако не се получи сега, отделете време да помислите какво реално Ви е попречило. Помислете за идеи да се справите с тези пречки и рестартирайте, по което и време да е през годината. :)

2. „Ох, нямам толкова пари за планер, а и от къде да намеря и как да избера правилния?“. 
Истина е, че в България е трудно да се намери истински планер, но ако целенасочено търсите – ще намерите. Друг вариант е да си поръчате от чужбина. В крайна сметка ако наистина искате тази година да сте една идея по-близо до изпълнението на годишните си резолюции – то инвестицията в няколко планера и/или workbooks, които да пробвате, ще си струва. Всичко е въпрос на приоритети. А и повечето планери и workbooks се продават в електронни варианти, което ще Ви излезе една идея по-евтино и ако нещо объркате – винаги може си принтирате отново дадената страница. Даже може направо да го попълвате електронно и да си го следите по този начин. :)

3. „Този планер, който реших да пробвам изглежда адски странно и има куп абсурдни полета, които не виждам как ще ми помогнат. Само ми губят времето, а и няма място за нещата, които искам аз да следя и смятам, че ще са ми полезни.“
Напълно Ви разбирам. Не всяко нещо, което е като поле в новия Ви планер, ще е приложимо за Вашата ситуация. Затова, ако усещате силни съпротиви срещу част от бланката – пробвайте за един месец, а ако не се получи – модифицирайте за Вашите нужди. Примерно, аз тази година ще пробвам Passion Planner като основен планер за планиране и организиране на ежедневието ми, но той е малко дразнещ, тъй като има много полета, които не усещам да са ми потребни, а няма място за неща, които аз искам да следя и които знам, че работят за мен. За това някои полета ще ги модифицирам, а други, които най-много ме дразнят – ще ги пробвам, защото ако нещо Ви дразни, то има сериозен шанс да е нещо, в което не Ви бива, и е нужно да станете по-добри. :Р

Това бяха трите момента на съпротива по мои наблюдения в избора Ви на планер или workbook. 


Къде този избор на планер се вписва в идеята на темата на статията? 
Предходните години писах за това как да определим целите си, но тази година бях на вълна как да останем фокусирани и да се придържаме към изпълнението им цяла година. Ето тук идва мястото на планера и/или workbook-а – да помогне да не изпуснем нещо и да имаме визуално напомняне докъде сме я докарали и какво следва.

Това е. Надявам се статията да Ви е била полезна. Ако имате въпроси относно избора Ви на планер, не се притеснявайте да ми пишете и с удоволствие ще си початим и поговорим за планери и workbooks. ^^ 

Накрая, всяка година си правя листчета/картончета, на които да напиша моите годишни цели, за да може да имам постоянен визуален достъп до тях. За предстоящата 2018 година реших да бъдат страници за журнал/планер/органайзер, тъй като това за мен е тазгодишното ми откритие в преследването на постигане на цели. Може да си ги принтирате за свободно лично ползване от тези линкове – work goals blank и personal goals blank. Бланките могат да се принтират във всякакъв размер, който да пасва на размерите на вашия нов планер/workbook.

Благодаря Ви, че стигнахте до края и до следващата година! ^^

2 коментара:

 1. Здравей,от къде се купува този Poison planner?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей, всъщност е Passion Planner. Аз си го взех чрез тазгодишната им Kickstarter кампания, но на сайта им има всичките разновидности за продажба. Само имай предвид, че пътува от Америка и са отбелязани вътре американските празници. :) Цените варират между 15 и 35 долара.
   Ето линк директно към онлайн магазина им с всички планери: http://www.passionplanner.com/all-planners/

   Изтриване