Една различна разходка из Лондон

петък, 8 декември 2017 г.


Лондон! Място на мечти и още нещо... :)

Повечето хора, посещаващи столицата на Обединеното кралство, го правят, за да разгледат забележителностите на града. Забележителности, обаче, могат да бъдат много различни неща. В моя случай, аз посетих Лондон, за да разгледам едни по-специфични и отличаващи се места на града – книжарници, арт и stationery магазини. 

В родната ни България могат да се намерят доста преводни издания, добри марки арт материали и по нещичко за почитателите на планери и органайзери. Но да бъдем искрени, това са една много малка част от всичко, което се предлага в редица други страни. Дълги години си фантазирах за различни английски издания, брандове арт и stationery глезотии. Затова и когато възможността да се разходя на шопинг тур до Лондон се появи, не я изпуснах. 

В тази статия ще Ви споделя моите любими места в Лондон за пазаруване на книги, арт и stationery материали. Това не са единствените места в столицата, където може да се намерят подобни неща. Сигурна съм, че има още много, за чието съществуване и не подозирам. Но сега ще Ви споделя тези, които видях и ми харесаха, за да може да Ви предложа варианти от къде да пазарувате не само в Лондон, но и ако имате път към някоя друга част на Англия (в Шотландия нещата не са така разнообразни, както в останалите части на Обединеното кралство, за мое най-голямо съжаление).

Ако планирате пътуване до Лондон или ваши близки, роднини или приятели ще пътуват в тази посока, натоварете ги с приличен списък с глезотии за пазаруване и ги насочете към някое от изброените по-долу места:

Наименование: Kikki.K
Предлагани артикули: Stationery & Gifts
Kikki.K е верига магазини за планери и канцеларски аксесоари на шведската дизайнерка Кристина Карлсон. Най-много магазини от веригата има в Англия като Kikki.K са луксозна и сравнително скъпа марка, но си струват парите нещата, които предлагат. Планерите им са с изчистени дизайни, които могат да се монографират. Тефтерите и журналите им са създадени с цел саморефлексия и личностово развитие. Има и огромно многообразие от различни химикалки, падове, мотивиращи картички с цитати и всякакви подобни канцеларски глезотии, които тематично се свързват със серията им планери. Не бях чувала за Kikki.K до преди няколко месеца, но тази марка е една от наложилите се сред почитателите на планирането и организирането. И да - влюбих се от пръв поглед в нещата им. 

Наименование: London Graphic Centre
Предлагани артикули: Art, Drawing, Stationery & Lifestyle
Раят на арт материалите и какво ли още не. London Graphic Centre е огромен. На място могат да се намерят неща, които обикновено на човек, неживеещ в Лондон, а в други части на страната, би му се наложило да си ги поръча онлайн. А, всички знаем, че къде-къде по-готино е „око да види, ръка да пипне“ и мигновено да изпиташ наслада от новата придобивка. Невероятно място. Има огромни пространства отделени само за washi tapes, тефтери, posca маркери и т.н. Също така се намират неща на марки, които във Великобритания не са така популярни, както в САЩ например – става дума за Tombow, Midori и други. Цените са стандартни, тоест близки са до тези в Amazon за същите артикули.

Наименование: Foyles
Предлагани артикули: Books, Gifts & Stationery
Верига книжарници, които може да намерите само в Лондон и още два града из Англия. Книжарницата от веригата, която аз посетих, беше на няколко етажа и имаше много, ама много книги. Офтопик: Chai latte-то в кафенето им също е разкошно. За мен една книжарница е изключителна радост, когато предлага не само очакваните и популярни заглавия, но и заглавия, които не са най-търсени и най-нашумели. Многообразието е разковничето. Foyles са го разбрали. Ако трябва да посетите една книжарница в Лондон, то аз бих Ви препоръчала и самата аз бих избрала Foyles като мой първи и предпочитан вариант, особено ако си падате по комикси, манга, творчески книги и подобни. Има изобилие от тях. 

Наименование: Waterstones
Предлагани артикули: Books, Gifts & Stationery
Не мисля, че има някой, който да не е чувал за Waterstones книжарниците. Те са буквално навсякъде из Великобритания и макар да е удоволствие да се разходи из тях човек, не изпъкват с нещо специално пред Foyles например. Ако попаднете на някоя от големите книжарници от веригата, със сигурност ще намерите много интересни заглавия и неща, но в по-малките (които се срещат по-често) има доста стандартни книги – обикновено популярни и най-новите заглавия, което не е достатъчно за върл книжен фен. Въпреки това ми откритие, винаги се радвам на времето прекарано в някоя от книжарниците Waterstones. Време, прекарано в разглеждане на книги – никога не е пропиляно време. 

Наименование: Cassart
Предлагани артикули: Art, Drawing & Craft
Още един сравнително голям и посветен предимно на рисуване магазин. Не е с размерите на London Graphic Centre, но пак предлага добра селекция от арт материали и нещо, което не може да намерите в London Graphic Centre – крафт нещица.


Наименование: Paperchase
Предлагани артикули: Stationery, Gifts & Home
Това място се превърна в един от любимите ми вериги магазини за нещица, свързани с планиране и организиране. Paperchase е английска верига магазини и могат да се намерят в почти всеки по-голям град и обикновено са по няколко. Правят собствени дизайни и колекции и най-забавното е, че във всеки магазин има неща, които е възможно в друг магазин от веригата да не ги намериш. Така, че в който ѝ град на Великобритания да попаднете – обиколете магазините от веригата. Нещата, които предлагат са на доста прилични пари и имат много зарибяващи тефтерчета, стикери, чаши, декорации и какво ли още не. 

Наименование: JP Books
Предлагани артикули: Japanese related items
JP Books e японско кътче в сърцето на Лондон. Магазинът изглежда изключително сладко и като влезеш вътре звучи японска музика. Дамите зад касата също са японки и говорят най-сладкия японски, който съм чувала. В магазинчето може да намерите различни и всякакви книги, манга и учебници на японски език. Отделно има и секция с типичните японски декорации и канцерарски нещица. Разтапяш се. Ако човек е фен на Япония, JP Books е задължително място за посещение. 

Наименование: The Range
Предлагани артикули: Furniture, Crafts, DIY, Garden & More
The Range е не точно магазин, който лесно ще намерите. Трябва си целенасочено да отидете до него. По-скоро е голям хипермаркет, в който продават какво ли не. Обаче, секцията им за творчество е като мед за душата на крафтъра. Разтапяш се. Има толкова много неща и са безбожно евтини. Candy shop, само че вместо бонбони, има панделки, стикери, хартии и куп други непознати и познати неща за творене. Заслужава си „отбивката“ до там. 

Това бяха местата, които най-много ми харесаха и вярвам, че си струват да се посетят, защото има за всекиго по нещо. По време на разходката си посетих и още няколко магазина, но в тях нямаше нищо забележително или специално, че да си струва човек да си губи ценното време в Лондон с тях. Единствено, накрая искам да спомена две вериги магазини, които могат да бъдат намерени почти навсякъде из Великобритания и които си заслужават да бъдат разгледани, тъй като са две места, където могат да се намерят прилично качество арт, крафт и stationery неща на добри цени, както и книги също на добри цени – The Works и WHSmith. Оглеждайте се за по-големите магазини от тези вериги, тъй като в малките предлаганите артикули са силно ограничени. :)

Благодаря Ви, че стигнахте до края. Надявам се да Ви е допаднала моята различна разходка из Лондон и да съм Ви помогнала в избора къде да си похарчите парите. :Р

До следващия път!

Няма коментари

Публикуване на коментар