Моята 2017 година в книги, цитати и книгоразделители

вторник, 9 януари 2018 г.


Изтъркули се още една година и дойде моментът да се върна назад във времето и да споделя какво се е случило през изминалата година в книжно отношение при мен.

Първата ми подобна равносметка направих в началото на 2017-та година и ако Ви е любопитно, може да прочетете каква беше моята 2016-та година в книги като последвате този линк – „Моята 2016 година в книги, цитати и книгоразделители“

Цялата концепция с равносметките много ме надъха и затова започнах да правя месечни равносметки с идеята да имам цяла една година. Обаче, в началото на есента, си дадох сметка, че съм се затрупала с куп неща за правене, които вече не ми носят удоволствие и е нужно временно да ги спра, докато отново не придобият обаянието, което са имали в началото. Така поставих символичен край на месечните книжни равносметки в годината, в която почнах да ги правя. Въпреки, че не успях да направя цяла година, все пак съм много щастлива с всяка една книжна равносметка, която сглобих. 

Ето всички месечни книжни равносметки в хронологичен ред:


Освен месечните книжни равносметки, през 2017-та година реших да сложа временен край и на друг мой книжен проект – правенето на книгоразделители, вдъхновени от прочетените книги. Започна да ми тежи правенето им и да ми пречи на четенето, затова и прецених, че е подходящият момент да спра да ги рисувам. За годишната равносметка ги извадих, преброих и открих, че имам цели 46 книгоразделители за първите 8 месеца за 2017-та година и да Ви кажа вече не ми е толкова чудно защо изведнъж се уморих от тях. Прекалила съм с четенето. :Р


През 2017-та година продължих с друга моя традиция - да изваждам любими цитати от прочетените книги. Макар по тяхно отношение да не промених кой знае колко идеята им за сглобяване, през второто полугодие на 2017-та започнах малко по малко да се опитвам да подобря и надградя самото им правенe, за да може визуално да има усещане за навързаност и разпознаваем мотив. ^^


2017 година беше и годината на НЕпоставяне на книжни цели, а на даване на обещания към себе си. Всичко, което ще прочетете от тук нататък е свързано някак с обещанията, които си дадох в края на 2016-та. Може да прочетете какви бяха тези книжни обещания на този линк – „Какво се случи с книжните ми цели за 2016 и какво предстои през 2017?“. Ако Ви е любопитно да видите новите ми обещания пред себе си за книжна 2018-та година, то последвайте този линк – „Какво се случи с книжните ми обещания за 2017 и какво предстои през 2018?“.

Ентусиазирана от дадените към себе си обещания през 2017-та година се олях с включването си в редица четатони. Не само, че се включих в няколко, но и бях съорганизатор на цели две подобни книжни предизвикателства с прекрасните книжни феи - Нат от „Nathallie Anastasova/Натали”, Криси от „Diagnosis Aborad” и Кали от „A Court of Books and Magic”. Това бяха едни от най-хубавите ми и забавни книжни моменти от цялата година и определено считам, че помогнаха за сериозното количество прочетени книги през 2017-та. 

Ето списък към всички страхотни четатони и книжни предизвикателства, в които взех участие:
· Разреваващото книжно предизвикателство 2017 (съорганизатор на събитието съвместно с Нат и Криси)
· Четатон „Българските книжни дракони“ 2017 (съорганизатор на събитието съвместно с Кали и Криси)

Може да не изглеждат като много, но за мен си бяха доста като за първа година на включване в подобни събития. Имаше още доста, които ми допаднаха, но бях изцедена физически и психически да чета, та не успях да се включа, колкото и да желаех. През новата година се надявам отново да ме подеме ентусиазмът (и да имам времето) да се включа в още четатони. ^^

Това бяха всички странични и вълнуващи книжни нещица, които се случиха при мен през 2017-та година. Сега иде ред на книжните статистики. :)

Започвам с Goodreads статистиката. Всеки път като дойде краят на годината и чакам с нетърпение да се появи линкът към книжната статистика – страшна забава е. 

Прочела съм общо 21,523 страници в 89 книги. Най-кратката ми прочетена книга за 2017-та е “BookSpeak!: Poems about Books!” от Laura Purdie Salas с цели 32 странички, а най-дългата е мангата „Tomie“ от Junji Ito, което е относително, имайки предвид, че това е манга и текстът не е кой знае колко, но като страници явно е била най-дългата – цели 752 страници.

Най-малко популярната книга, която съм прочела, е „4-Panel Life: THE BOOK“ от Jen-Jen Rose, за което никак не се учудвам, тъй като е самоиздадена от авторката. Най-популярната ми прочетена книга за 2017-та е „451 градуса по Фаренхайт“ от Рей Бредбъри, което също не е изненада.

Книгата от моите прочетени, която има най-висок рейтинг в Goodreads, се оказа типографският проект „Под езика“ на Дамян Дамянов, което адски много ме зарадва. И, коментирайки рейтингите, смятах, че през 2017 съм била доста раздаваща звездички, но се оказа, че греша. Средната стойност на рейтинга, който съм давала през 2017, е 3.4. 

Накрая, но не напоследно място в статистиката от Goodreads, съм започнала и завършила годината с книги на английски език и то с високи рейтинги. Първата ми прочетена книга е била “Gemina” от Amie Kaufman и Jay Kristoff, а последната ми за 2017 година е мангата The Life-Changing Manga of Tidying Up: A Magical Story от Marie Kondō.


През второто полугодие на 2017-та година се обсебих от идеята да следя какво съм прочела, купила и колко непрочетени книги имам в края на всеки месец. Също така си направих книжна година в пиксели, в която следях прочетените книги по категории, чрез цветно кодиране. Ето какво показват моите книжни статистики:

1. Второто полугодие на 2017-та година съм го започнала с 77 непрочетени книги и съм успяла да ги докарам до 70 непрочетени в края на декември. За някой може това да е нищо, но имайки предвид колко много заглавия има там навън, които умирам да имам и да прочета, си е цяло чудо, че всъщност има намаление в общата бройка.
2. Намалих много купуването на нови книги за четене. Пак си купувам прилично число книги всеки месец, защото ако не го правя, ще е тежка абстиненция със умопомрачителен релапс, но наблягам на креативните и reference книжките. 
3. Прочела съм цели 7 стихосбирки, при все че не бях докосвала до преди април месец стихосбирка през живота си.
4. Общо съм прочела 27 комикса, графични новели и манги като нямаше лошо заглавие сред тях.
5. Прочела съм цели 19 книги на английски език, което за мен е страхотно постижение, тъй като с АЕ никога не сме се разбирали. В това число не влизат стихосбирки, графични новели и манги.
6. Прочетените ми на български език книги са най-много – цели 36 броя.
7. Съотношението между прочетена художествена и нехудожествена литература е доста прилично – 35 книги художествена литература спрямо 20 книги специализирана литература. Доволна съм от тези цифри, макар идеалният вариант за мен винаги да е бил равен резултат.

Ако не сте пробвали да си правите подобна статистика, силно Ви препоръчвам тази година да й дадете шанс. По всяко едно време имаш визуално представена равносметка докъде си, какво четеш, какво купуваш и как се движат четенията ти. Много е зарибяващо и не отнема много време след като един път направи човек бланките. :Р

Последната част от тази огромна книжна равносметка е нещо като допълнителна лична класация, която направих за 2016-та година и с голямо удоволствие я правя и сега:

1. Най-лошата книга за 2017: Тази година попаднах на доста лоши заглавия за мен, но има две, които се борят за приза и затова ще ги спомена и двете – „Двор от рози и бодли“ от Сара Дж. Маас и „451 градуса по Фаренхайт“ от Рей Бредбъри. Със сериозна страст съм споделяла защо не ми харесват, затова тук ще оставя без да коментирам. 

2. Най-красивата книга за 2016: “Gemina” от Amie Kaufman и Jay Kristoff – няма такава красота. При избора си не включвам графични новели и манги, тъй като ще е някак нечестно спрямо горките книги да се борят с висшия пилотаж на красота при мангите. :Р

3. Новооткрит любим автор на 2017: Тази година беше много успешна по отношение на нови автори. Открих две любими мои авторки на стихове – Rupi Kaur и Amanda Lovelace, но най-специално място в книжната ми душа зае авторката на „Онова лято“ и „Имението Ашфорд“ – Уолър Уилиг. Думите, които излизат изпод нейните пръстчета са като балсам за душата ми. Прелестно пише и нямам търпение СофтПрес да издадат още нейни книги, защото авторката има доста сериозна писателска автобиография зад гърба си. 

4. Любимите ми книги на 2016: Всяка една от следващите споменати книги все още като я погледна предизвиква целия спектър от цветове в книжната ми душа и именно затова са моите любимци. Всяко заглавие е линк към ревюто ми в Goodreads:Това беше моята книжна 2017-та година. Определено се оказа година на много интересни книжни нещица. Надявам се и за Вас да е била такава. Пожелавам ни вече започналата 2018-та година да бъде още по-завладяваща и вълнуваща в книжно отношение за всички нас.

Благодаря Ви, че стигнахте до края на тази прекомерно дълга годишна равносметка. Благодаря Ви и, че наминавате през моето блог кътче. 

Прекрасна нова година и до следващия път! ^^

Няма коментари

Публикуване на коментар