Моята 2017 година в рисуване, оцветяване и планиране

четвъртък, 11 януари 2018 г.


След като преминах през едната си мания (книгите), дойде ред да направя равносметка на 2017-та година и в артистичен план. ^^

2017-та мога да я определя като годината, посветена на оцветяването, тъй като докато събирах информацията за тази статия, открих, че като цяло от всички мои творчески занимания съм отделила на оцветяването най-много време. 

Ако Ви е любопитно да видите на какво беше посветена 2016-та година, може да го направите като последвате този линк – „Моята 2016 година в рисунки, оцветяванки и комикси“.

Както при книгите, така и при творчеството, се вдъхнових да се пробвам да правя месечни равносметки в рамките на една година. Обаче, също като при книжните равносметки, тези своеобразни творчески обзори ги спрях преди края на календарната година. 

Ето всички месечни артистични равносметки в хронологичен ред:


ОЦВЕТЯВАНЕ

Като първенец по отделено време през календарната 2017-та година започвам с всички творчески проекти, свързани с оцветяването по някакъв начин:

Проект „12 мандали за оцветяване“
Успях да нарисувам, обработя и споделя за свободно принтиране 7 мандали за седем от дванайсетте месеца на годината. Целта ми беше да нарисувам и споделя за оцветяване по една за всеки месец, но се нагърбих с твърде много задачи през септември 2017 и ги спрях. Все пак съм решила, че през 2018-та ще си довърша проекта. Може да намерите линкове за всяка една от седемте мандали, както и за други странички за свободно принтиране и оцветяване на страницата ми във FB в специален албум – “Coloring pages”


“The Daily Marker 30 Day Coloring Challenge”
През март 2017-та се включих в дневно оцветяващо предизвикателство. Идеята му е да оцветяваш всеки ден дори и по-малко да е. Аз се самопредизвиках доста сериозно, но въпреки високата летва, успешно го изпълних. Моята цел беше да оцветя 30 мандали с 30 различни марки цветни материали.


Оцветяващи предизвикателства, конкурс и размени на цветни картички
Проведох втория си конкурс за оцветяване “Pinkish grey or greyish pink?”, който беше посветен на оцветяването на мандали. 
Организирах няколко месечни оцветяващи предизвикателства през първото полугодие на 2017-та – “Chinese New Year Coloring Challenge”, “Monochrome vs Rainbow Coloring Challenge”, “Bokeh Spring Coloring Challenge”, “Patterns Coloring Challenge”, “Bright & Light Coloring Challenge”
През лятото направих „Лятна размяна на цветни картички“, а за Коледа заедно със Зори от Moonpearl’s spot се справихме с втората „Коледна размяна на цветни картички“. Отделно по повод Chirstmas Countdown двете организирахме „Оцветяващо предизвикателство „24 дни до Коледа““. Специалното на това предизвикателство беше, че съдържаше и своеобразен цветен лексикон. ^^


Оцветяваща статистика
За цялата 2017-та година съм оцветила общо 83 страници като 56 от тях са мандали, 22 са от мини книжките за оцветяване и едва 5 са от големите ми и доста сложни книги за оцветяване. Трябва да призная, че тази цифра чак мен ме изуми като я преброих. Наложи се няколко пъти да проверя, за да съм сигурна, че не си въобразявам. 


ПЛАНИРАНЕ И РИСУВАНЕ

Въпреки, че оцветяването зае огромна част от времето ми, то правих и много други странични нещица, но долуизброените са като най-важни акценти и постижения в личен творчески план за 2017-та година:


Като най-специално и важно за мен постижение в творческо отношение беше решението ми да позволя на манията си по планиране и организиране да се развихри колкото душа й иска. В началото на юни 2017 година си купих първия планер и това е моментът, който ще запомня като най-успешен за мен от годината. До преди този момент не си позволявах да развихря планиращата си обсесия, защото дълго време определен човек в моя живот (важен човек) ми набиваше в главата, че само ненормалните си записват какво имат да свършат и аз дълго време несъзнателно позволявах това да ми влияе. Разбирате вероятно защо в този случай определям това събитие като специален момент. 

Освен морския ми планер си купих и нов сив тефтер, който да бъде Ян на планера ми. Наистина купуването на тези два тефтера са едно от най-добрите ми решения за 2017-та година. ^^

Проект “366 inspired quotes”
Този проект за красиво изписване на думи, с който се предизвиках през 2016-та, съм решила, че ще го довърша каквото ще да става. През изминалата година успях да напредна с още три месеца и половина, които бях пропуснала. Това прави около 104 направени мини цитати. Финиш линията се вижда вече. :Р


Книгоразделители, вдъхновени от прочетените книги
Обичам когато различни мои страсти се съчетават в общ проект и затова тези книгоразделители са ми изключително скъпи на сърцето, но такъв тип проекти без крайна цел могат да бъдат много изтощителни за правене. Затова се наложи да ги спра, тъй като усещах, че пречат на четенето ми, което при мен си е сигнално червена лампа с размерите на слон.


INKtober 2017 “Chibi a day”
Отново се включих в предизвикателството за 31 омастилени рисунки през октомври като леко се надцених, но успях някак си да преодолея ужаса, че не ме бива да рисувам и успешно направих 31 рисунки на чибита. Да, не бяха това, което първоначално си фантазирах, но след доста трудното начало на предизвикателството, на финалната права бях много щастлива, че съм успяла, независимо колко несъвършени ми бяха чибитата. 


Първи журнали (Art Moleskine Journal & Smash Book Journal)
Никога не съм била привърженик на рисуването в скицник страница след страница, тъй като често ми се случва да омазвам нещата, които рисувам. Понякога ми се налага да започна отначало всичко. А, когато е в скицник, не е така лесно да скъсаш страницата. Затова избягвах този тип отдаденост. През 2017-та обаче се осмелих и пробвах два напълно различни креативни журнали – art journal, в който си рисувам абстрактни форми и записвам цитати; smash book journal, в който си лепя всякакви нещица, които не искам да стоят хвърчащи и забравени в някоя папка или кутия. Трябва да Ви призная, че е голяма зарибявка и няма никакво напрежение – рисуваш или крафтваш, когато имаш време, желание и муза.

Абонаментни творчески кутии (ScrawlrBox, Lollipop Box Club & Pipsticks Pro)
Абонаментните кутии с нещица за планиране, рисуване или крафтване са огромна краста. През 2017-та година интересът ми към тях беше много силен и затова не можах да устоя и пробвах три варианта. Това, което харесвам в такъв тип абонаментни кутии е, че са като предизвикателство и пробваш нови материали същевременно. Да, в повечето случаи са доста напрягащи предизвикателствата, но определено те изваждат извън конфортната ти зона на творене, което е добре. Никога не знаеш какво ще се получи.


Първи happy mails
През 2017-та година съвсем спонтанно със Зори от Moonpearl’s spot решихме да си разменим happy mail. Happy mail-ът представлява нещо като крафт проект, който се разтваря в различни посоки и има отделения, в които поставяш различни крафт, арт или планиращи подаръчета. Изисква човек да има много материали, за да може да създаде приличен happy mail и то такъв, който да е съобразен с вкусовете на другата страна. 


Завръщане към оригами
Всяко японско творческо занимание винаги ми е било слабост, а и оригами има умението да ме успокоява, докато стоя и си сгъвам. Не съм отдаден фен, но през 2017-та си направих няколко малки проекти.


Ръчно изработени коледни картички
Поставих си като творчески проект през 2017-та година да изработя сама коледните си картички. Беше изключителна забава, тъй като избрах да ги направя със стикери, washi-та и готови основи. Това се оказа наистина лесно, бързо и много приятно занимание. Сглобих общо 24 коледни картички като бяха общо 8 модела. 


Това бяха всички по-важни и големи проекти и нещица, които правих през 2017-та година. Отново недоумявам как съм успяла да направя толкова много неща и същевременно да чета книги, статии да пиша, че и нормален живот да водя. Мистерия. :Р

Надявам се моята артистична равносметка да Ви е била любопитна и може би даже да Ви е вдъхновила тази година да се предизвикате с нещо творческо, независимо колко скаран с рисуването или крафтването си мислите, че сте.

Благодаря Ви, че стигнахте до края и до следващия път! ^^

Няма коментари

Публикуване на коментар