Creatoria BG Planner или как един планер може да бъде много неща

събота, 24 февруари 2018 г.


Всяко време на годината е подходящо време да подхванеш нов планер, дори и когато този планер е датиран и реално си мислиш, че няма как да го ползваш, защото сме почти месец март, примерно. :)

Аз обожавам планери, органайзери, журнали, работни книги и всякакви подобни щуротии. Когато научих за съществуването на български планер нямаше да съм аз ако не си бях взела един да пробвам. Така, в края на януари се сдобих с розов Creatoria, макар реално да си имам вече планер за ежедневните ми нужди. Реших, че все ще му намеря приложение. 

В тази статия ще Ви споделя за плюсовете и минусите му според мен, как бих го подредила като планер и как реално го ползвам извън основната му цел за планиране. 


Какво харесвам и не харесвам в планера? 

1. Обожавам цветовата гама и дизайна – сивото и розовото са двата ми любими цвята, а самият планер изглежда много изчистен, свеж, елегантен и красив. Радост за окото. 

2. Не ми допада, че е със спирала – пречи ми при писането и забелязах, че в някои ситуации като бързаш и не внимаваш, спиралата застава по такъв начин, че реално не може да се затвори корицата и се налага да завъртиш спиралата да се върне в първоначалната си позиция и корицата да може да се затвори спокойно. 

3. Хубава хартия за писане – хартията е приятна на пипане, тънка е, но въпреки това не прозира от другата страна като пишеш. Най-хубавото, което открих за нея е, че не е от онзи вид, който се разкашва като се докосне до вода. Набръчква се, но си остава цяла, което винаги е сериозен плюс при инциденти с кафе и при желание да помажеш вътре с акварел или акварелни моливи. :)

4. Not junky enough – не вярвам, че пиша подобно нещо за планер, но в този няма достатъчно листи. Когато погледнеш планера отстрани се вижда, че кориците не са идеално успоредни една на друга. Не бях срещала планер, който да няма идеални пропорции досега и ми се стори доста странно. Реално след като го разлистих подробно, бих казала, че е имало място за още листи, които всъщност да бъдат от полза за този, който планира, и да изглежда дебеличък планера. :Р 

5. Set up & layouts – за моята концепция за удобно планиране в планера липсват някои елементи, но начинът, по който е направено оформлението на месеца и седмиците го харесвам много. Намирам го за много удобен, функционален и лесен за ползване. 

Как аз бих подредила планера за планиране? 

Знам, че когато човек се сдобие с нов планер, който никога преди това не е ползвал, може да бъде много стресиращо преживяване. Оформлението е различно от това, което си свикнал или просто досега не си ползвал планер и се чудиш как трябва да изглежда идеалният планер. Е, идеални няма, но можем да адаптираме за нуждите си този, който сме си купили. 

Първият проблем, който би възникнал при подредбата на Creatoria за планер би било, че няма как да почнеш от началото. В тази ситуация аз бих процедирала по два начина – премахвам излишните листи, че да не ми пречат на душата или се връщам назад и записвам каквото мога да се сетя. 

Премахването на листи е най-лесният вариант – просто късаш излишните страници (плюсът на спиралата), слепваш втората страница на годишния изглед с първата страница на дадения месец, в който почваш да планираш и готово. Остава ти само да намериш нещо красиво, което да залепиш на пространството, където в началото на дадения месец, в който почваш да планираш, се намират последните дни от предходния. 

Вторият вариант е да седнеш и да запишеш събития, ангажименти, преживявания, успехи и падения, и т.н. важни моменти от изтеклия период от началото на годината. Седни и помисли. Важните неща със сигурност ще изскочат в съзнанието ти и няма да е трудно да ги нахвърляш. Ще има празни места, но най-важните ти събития и спомени от този период ще бъдат запечатани в планера и така няма да ти прави впечатление, че има празнини, нито ще чувстваш, че си почнал в нищото. Годината ще има усещането за цялост, което винаги е хубаво чувство. :)

Забавната част е подредбата на самите страници. Тази подредба, която ще опиша по-долу е възможно най-основна база за планиране – планиране на ежедневие и цели и нищо повече: 

1. Страница „Моите цели и мечти през 2018“ – задраскайте думата „мечти“ и напишете отгоре „проекти“. Не знам къде четох, че реално е нужно да наричаме желанията си цели, а не мечти, тъй като мечтите са нещо, което не планираш да преследваш, а чакаш да се случи. Та, заменете думата и запишете целите и проектите си за 2018-та в този лист. 

2. Двойна празна разгъвка – след страницата с целите следва празно пространство, което аз лично бих ползвала да направя mind map, bucket list 2018, да напиша дума и мантра за годината, и т.н. Използвайте пространството да „нарочите“ каква ще е 2018-та за Вас. 


3. Разгъвка „Годишен изглед“ – използвайте това място да си направите “future log”, тоест запишете предстоящи големи събития през годината – сватби, почивки, концерти, пътувания, и т.н. Добавете рождените дни САМО на най-близките Ви хора, на които планирате да направите подаръци. Така ще имате не само годишен изглед какво е нужно да планирате като време, но и финансово ще може да мислите върху това. Така, че ако имате нещо предстоящо и голямо, свързано с пари, запишете и него, дори и просто да става дума за ремонт. В крайна сметка всяка дейност, свързана с голяма сума пари, оказва влияние върху времето и плановете ни. 

4. Разгъвка „Месечен изглед“ – запишете всички събития и ангажименти, които си имат определена дата и/или час. Вдясно, където е малкото пространство с редове, аз бих записала целите си, които искам да изпълня през дадения месец. 


5. Разгъвка „Седмичен изглед“ – в пространството за “Бележки“ винаги записвам седмичните си цели, които са пряко обвързани с месечните цели. А в пространството за всеки ден записвам дневните задачи плюс задачите, свързани с изпълнението на седмичните ми цели. 


6. Свободни страници за писане – в края на планера има точно 9 странички (4 листа и половина) свободно място за писане, което е много малко, но там можете просто да си записвате случайни бележки и неща, които мимоходом се появяват и нямате време да мислите къде точно да ги поставите в момента. 


За мен един планер, за да е изпълняващ целта си, трябва освен да дава възможност за най-базисно планиране за постигане на цели, то и малко да надгражда и подбужда човек да пробва нещо допълнително, не много неща, едно-две. В моя планер аз имам списък за четене, списък за оцветяване и habit tracker. Тези три неща са ми важни да ги следя и липсата на пространство за тях по-скоро би ме накарала да се откажа да ползвам даден планер и да се ориентирам към друг ако не успея да адаптирам наличното пространство за нещата ми. В случая с Creatoria такова достатъчно допълнително пространство липсва, но като планер за най-основно и минималистично планиране на ежедневие и цели, е идеален. Представям си, че би било прекрасен вариант за навлизащ сега в планирането човек, който има нужда първо да свикне да планира ежедневно преди да реши да надгражда това планиране с усвояване на нови навици и подобни неща. Ако желае човек обаче планерът да е нещо повече, ще се наложи да си купи втори, който да изпълнява тези допълнителни функции или да си намери друг, който да изпълнява всички функции наведнъж. Въпрос на личен избор. ^^ 

Как да ползваш планера отвъд целта му за планиране? 

Ако си имаш планер като мен, който ползваш за ежедневието си, но си умираш и за един розов или сив Creatoria, то от планера излиза чудесен журнал. Това е и причината да ме радва толкова много, тъй като минималистичната му подредба дава възможност за огромно многообразие от идеи за ползване като журнал – само ограниченията на въображението ни е лимитът. 

Аз много се затрудних на кои идеи точно да се спра за избор за ползване на месечния и седмичния изгледи. Преди да Ви споделя на какво се спрях, ето няколко идеи: 

Идеи за разгъвка „Месечен изглед“: 

1. Gratitude log – запиши във всяка кутийка по едно нещо, за което си благодарен в дадения ден. 

2. Mood tracker – вдясно от месечния изглед на редовете си създай цветен код на емоциите и след това всеки ден оцветявай дневното квадратче с един до три цвята, отговарящи на трите преобладаващи емоции през деня ти. 

3. Meal planner – чудесен начин за следене на храненето и да се опиташ да ядеш по-здравословно като си записваш в кутийката на всеки ден закуска, обяд, вечеря и снаксове. 

4. Art/Doodle challenge – ако обичате да рисувате може да си харесате в интернет списък с теми за творческо предизвикателство и да го изпълните в месечния изглед. Кутийките са чудесен размер, който дава възможност да се нарисува нещо, но и все пак са достатъчно малки, че да не отнема много време самото рисуване. 

5. 365 day happiness challenges – потърсете в Pinterest и/или Google предизвикателства по тема, която Ви вълнува или нещо, което искате да пробвате. Има огромно разнообразие от идеи от предизвикателства за крафтване, правене на бижута, фотография, четене, трениране, минимализъм, йога и дори за по-щастлив живот. Изберете това, което усещате, че искате да пробвате – запишете си темите отстрани на месечния изглед и всеки път като изпълните тема - оцветете даденото квадратче и запишете кое сте изпълнили, а ако сте творчески настроени измислете друг забавен начин да отбележите изпълнението на тема от предизвикателството. 

Идеи за разгъвка „Седмичен изглед“: 

1. Съпътстващ журнал – може да използвате седмичния изглед всеки ден да пишете по-малко за това, което сте отбелязали в месечния си изглед. Ако сте решили да правите gratitude log примерно, то използвайте мястото за планиране за деня, за да запишете с няколко думи защо сте благодарни именно за това едно нещо в този ден. 

2. Journal challenge – в интернет има огромно разнообразие от предизвикателства с въпроси за журналстване. Потърсете и изберете този вариант, който най-много Ви допада. Запишете срещу датата въпроса за деня и в празните редове запиши своя отговор и размишления. Въпросите и писането са два чудесни инструмента за опознаване на себе си по-добре, така че това е отлично упражнение. 

3. Документирай живота си – може да използвате мястото за писане да документирате всеки ден от живота си като с няколко думи записвате какво се е случило. Звучи като дневник, но не е. При документирането не те е страх, че някой може да го прочете, тъй като написаното не е нещо, което е дълбока вътрешна тайна или нещо подобно, а просто кратък обзор на твоя ден през твоите очи. 

Списъкът с идеи може да продължи до безкрай. Ако решите да пробвате да ползвате Creatoria за журнал, преди да седнете и да подготвите планера, то си нахвърляйте още идеи и бъдете откровени със себе си дали и колко време можете да отделите за този журнал, за да може да си изберете неща, които реално ще са изпълними за Вас и ще Ви е приятно да ги правите, а не да се чувствате задължени. :)


Аз избрах да използвам моя Creatoria планер за doodle и journal challenges, тъй като макар да ми харесва идеята да документирам живота си или да следя емоциите или храненето си, то знам, че ще ми е трудно да отделям всеки ден време и на него. Затова избрах неща, които искам да пробвам, харесват ми и знам, че няма да ми отнемат много време и мога да ги направя когато аз преценя, че имам муза и време. 

Накрая, бъдете креативни, дори и да си мислите, че не сте, то не се страхувайте да лепите изображения от списания за украса по страниците; не се страхувайте да слагате стикери или просто да направите обикновен фон с акварелни моливи за цвят. Няма грешно, няма правилно. 

Благодаря Ви, че стигнахте до края. Знам, че статията стана неимоверно дълга, но се надявам да Ви е била интересна и да съм Ви надъхала да пробвате нещо ново. 

До следващия път! ^^ 

Няма коментари

Публикуване на коментар