Направи си сам: Лесен книгоразделител за несръчковци

понеделник, 20 август 2018 г.

Статията е създадена и написана като част от четатона „Цветно книжно предизвикателство“. 


Време е отново да се предизвикаме и аз имам удоволствието да представя последното (трето) специално предизвикателство, част от цветния ни книжен маратон този август. Не мисля, че мога да учудя някой, че моята идея, освен с четене, е свързана и с рисуване. Но, не се сещам за книжен маниак, който да не се зарадва на хубав книгоразделител. Така, че тази седмица ще си направим сами по един-два книгоразделителя. :)

Необходими материали: 
1. Акварелни моливи няколко цвята. 
2. Акварелна хартия в размер А5 (половината от А4) – 15 х 21 см. 
3. Хартиено тиксо или washi tape. 
4. Четка за рисуване с водно резервоарче или обикновена четка и чаша с вода. 
5. Нарязани надписчета (може да си свалите и принтирате специалния файл, който създадох за предизвикателството от линка – Bookmarks labels). 
6. Ножица. 
7. Лепило или двойнозалепващо тиксо. 
8. Кухненска хартия, парцал или някакви салфетки. 
9. Черен тънкописец. 
10. Линия, молив и гумичка. 


Книгоразделител с акварелен фон в седем лесни стъпки: 

1. Залепете за някаква подходяща повърхност (маса, бюро, подложка и т.н.) акварелната хартия с хартиеното тиксо, както е показано на изображението. Ако Ви е трудно на око да прецените как да разделите картончето на равни части, предварително с помощта на линийка и молив разграфете на 3 или 4 части (4 части по 5,25 см или 3 части по 7 см). 


2. С избраните цветове акварелни моливи драскайте свободно върху акварелната хартия като на места натискайте силно, на други - не толкова. Важно е да има места с по-силен натиск, тъй като при следващия етап при контакта с водата цветовете ще изсветлеят, а ние искаме наситени цветове. Също така нанасяйте цветовете на малки участъци, а не на големи блокове пространства. По-този начин фонът Ви ще изглежда по-динамичен и жив. 

*Без да му мислете драскайте върху хартиеното тиксо. То ще предпази акварелния картон отдолу като няма да позволи мястото да се оцвети, а същевременно ще се създаде усещане за непрекъснатост и плавност. :)


3. С помощта на четката и водата започнете да разтваряте акварелните моливи като започнете от жълтия цвят (ако го имате) или от най-светлия, който присъства във фона Ви. Много е важно да почиствате четката си след всеки цвят, който разтворите. Не се притеснявайте ако няма постепенно изсветляване и блендване между цветовете. По-рязката разлика между отделните цветове на места ще направи композицията Ви по-искряща и раздвижена. Също така не се тревожете ако се виждат останали щрихи от моливите, те също придават по-жизнен вид на фона Ви. Реално погледнато колкото по-несъвършено изглежда всичко, толкова по-добре. 


4. Изчакайте да изсъхне и нанесете на отделни места втори слой от акварелните моливи. Тази стъпка е нужна само ако Ви се струва, че фонът Ви е блед и твърде светъл. Незабравяйте да натискате повечко на този етап, тъй като отдолу вече има един слой и за да има смисъл от втория трябва да се натиска или да използвате по-тъмни нюанси на същия цвят. След като сложите където има нужда според Вас допълнително цвят, разтворете цветовете с вода и отново изчакайте да изсъхне. 


5. След като изсъхне фонът, махнете хартиеното тиксо и нарежете акварелния картон на книгоразделителчета като оставите около 5 мм неоцветена част от всяка страна. Ще изглежда като рамка на цветната част. Ако се затруднявате да го направите на око, използвайте линията и молива, за да очертаете рамката и после изрежете по очертанията. 


6. Изрежете и залепете избрания от Вас надпис в долния десен ъгъл. Ако думичките са повече, може да ги подредете в центъра на книгоразделителя като оставяте по-малко място между отделните нарязани елементи. Не се притеснявайте ако надписите Ви не са идеално подравнени спрямо границите на книгоразделителя. Напротив, ако можете сложете всяка дума леко на криво, за да кореспондира с фриволния Ви фон. 


7. С помощта на черния тънкописец и без да се стараете да правите прави линии очертайте цветната част, както е показано на снимката. След това поставете сянка на надписите, за да създадете намек за 3D ефект. Ако сте по-творчески настроени и имате желание може да добавите допълнителни елементи или дудъли с черния тънкописец. Това е. 


Може да намерите .pdf документ с целия урок, представен в подробни снимки за лично сваляне и ползване на посочения линк: DIY Easy Bookmark.

И така, Вашият книгоразделител с акварелен фон е готов. Надявам се да се осмелите да направите това предизвикателство. Не се извинявайте с това, че сте „с две леви ръце“, защото във всеки един от нас е закодирано желанието да създава и твори по един или друг начин, просто трябва да си даде шанс и да опита. :)


Не забравяйте да ни споделите Вашите книгоразделители в събитието на „Цветно книжно предизвикателство“ или като ни тагнете във Вашите снимки в Facebook и/или Instagram – @arisdreamyplace и @kiki_amairo. 

Благодаря Ви, че стигнахте до края. До следващия път! ^^ 

Няма коментари

Публикуване на коментар