Цветен книжен таг

понеделник, 6 август 2018 г.

Статията е създадена и написана като част от четатона „Цветно книжно предизвикателство“. 


Едно „Цветно книжно предизвикателство“ няма как да мине без собствен книжен таг. 

Цветният книжен таг е първото от три предизвикателства, които сме Ви подготвили с Кали от A Court of Books and Magic по време на този книжен август. Двете с нея сме Ви подбрали 8 въпроса, които напълно естествено кореспондират с различни и специални по един или друг начин цветове. :)
Всеки един включил се в „Цветно книжно предизвикателство“ нека се приеме за предизвикан и тагнат да го направи. С Кали ще се радваме да прочетем повече за Вашите любими цветове и свързаните с тях още по-любими четива. 

И без повече празни писания – цветните въпроси и моите отговори на тях. 

Приятно четене! 

1. Неутрално - коя е любимата ти книга с корица в любим цвят? 
Любимият ми цвят е сивото и не се намират много книги с този цвят на корицата, но тъй като харесвам сивото във всичките му нюанси, се сетих за книга в по-тъмните му тонове, която се нареди сред любимите ми трилъри. Става дума за „Преди катастрофата“ от Ноа Хоули
Ревю в Goodreads: Преди катастрофата

2. Код червено - книга, която толкова те е провокирала, че мислиш за нея дълго след като си свършил с прочита й? 
Като цяло всяка книга, която ми е допаднала, ми държи съзнанието заето поне за няколко дни след като я завърша, но има книги, които и до ден днешен все още се сещам за тях и не мога да престана да ги мисля и да разсъждавам над историята и случилото се. Най-дълго задържалата се за момента в мислите ми книга е „Нека големият свят се върти” на Колън Маккан. Тази книга я прочетох през 2014-та година и все още ясно си спомням за какво ставаше дума и се връщам към нея в мислите си. Естествено, това е една от all time любимите ми книги. 

3. Цветовете на дъгата – коя е любимата ти LBGT книга? 
По повод този въпрос се наложи да проверя колко LBGT книги съм прочела и направо се изумих, че съм прочела само една, но пък за сметка на това съм се оляла с LBGT комикси и манги. Така, че като моя любима LBGT книга ще посоча мангата “My Lesbian Experience with Loneliness” от Nagata Kabi
Ревю в Goodreads: My Lesbian Experience with Loneliness

4. Аз съм само цвят лилав - коя е книгата, която всички хвалят, а ти не харесваш? 
Не мисля, че ще ми омръзне да пиша, че не мога да понасям книгата „Двор от рози и бодли“ на Сара Дж. Маас. Това е и книгата, която всички харесват и хвалят, а аз искам да изгоря напълно демонстративно. До съвсем скоро бях твърдо решена да прочета втора част, но се отказах. Животът наистина е твърде кратък, за да се самобичуваш с подобен тип наказание. Дори да бях най-големият мазохист на света, да се насиля да прочета каквото и да е повече от Сара Дж. Маас би било като Светата инквизиция да ме измъчва в продължение на месеци или години. Мне, благодаря, добре съм си, ще пропусна. 
Ревю в Goodreads: Двор от рози и бодли

5. Класика в жанра - кои са двете ти любими книги в черно и бяло? 
Когато става дума за класическата комбинация от черно и бяло автоматично се спирам на стихосбирките на Rupi Kaur и Amanda Lovelace. И двете поетеси имат по една стихосбирка с черна корица и по една – с бяла корица. Няма как първата ми мисъл да не е за тях, особено предвид факта, че обожавам стихосбирките и на двете. 
Ревюта в Goodreads: Milk and Honey, The Sun and Her Flowers, The Princess Saves Herself in this One и The Witch Doesn't Burn In This One. 


6. Ах, морето - коя е любимата ти книга със синя/зелена корица? 
Изненадващо за мен самата открих, че имам няколко книги със сини корици, които са едни от любимите ми, но нюансът на синьото е по-скоро зимен, отколкото летен, затова ще се повторя и ще поставя като любима книга със синя/зелена корица или по-скоро с тюркоазена – „Нека големият свят се върти” на Колън Маккан. 

7. Шарения да е - коя корица ти се струва като престъпление срещу цветовете? 
Обикновено книги, чиито корици не ми харесват, не ги чета или много бързо се отървавам от тях. Но! Има една книга, която реално не мога да забравя. Става дума за модерната версия на класическия роман „Ема“ на Джейн Остин, преразказан от Алегзандър Маккол Смит. Ох, другите две книжки от тази поредица имат сравнително що-годе приемливи корици, но тази на „Ема“ наистина не изглежда никак добре. Най-вече ужасният нюанс червено в комбинация с останалите цветове и шарки е просто покъртителен. Не мога просто! Всеки път като я видя тази корица и душата ми крещи в агония. Не ми допадна много модерният преразказ, но въпреки това не заслужава това наказание книгата. :/ 
Ревю в Goodreads: Ема

8. Бяла като сняг – коя зимна книжка би прочел и през лятото, за да се разхладиш? 
Миналото лято всъщност прочетох книга на моя любима авторка, чието действие се развиваше през зимата и то некъде да е, а именно в Шотландия, където живея. Става дума за “The Lady Most Willing” от Julia Quinn, Eloisa James и Connie Brockway. Определено се разхладих и посмях доволно. :Р 
Ревю в Goodreads: The Lady Most Willing

Това бяха всички цветни въпроси. Надявам се да Ви беше приятно да прочетете моите отговори и ще чакаме с Кали с нетърпение да прочетем и Вашите отговори на тях. :)

Благодаря ви, че стигнахте до края. До следващия път! ^^

1 коментар:

  1. Не мога да пожвярвам, че виждам още един човек, който не харесва "Двор от рози и бодли". Мислех, че съм единствена!!!
    Иначе страхотен таг сте направили. Нямам търпение да го направя :3

    ОтговорИзтриване