Завръщане към писането

неделя, 23 юни 2019 г.Измина повече от половин година, откакто последно съм писала пост за блога си. Истината е, че никога не съм си поставяла ултиматуми да пиша по определен брой статии на месец. Когато го създадох този блог, беше единствено и само с идеята, че искам да си създам място в интернет, чието съществуване да оправдае и придаде смисъл на желанието ми да подреждам всякаква информация, която научавам и откривам, в тематични текстове, които после да си ползвам и аз самата при нужда. В моята глава имам този стремеж блогът ми да е като електронна книга без край, в която има интересна и полезна информация, събрана по категории и теми. 

В един момент, когато ме обзе желанието да пиша, изместих този фокус. В това нямаше лошо. После изчезна тази ми мания и поспрях да пускам често постове. И в това също нямаше нищо лошо. Спрях писането през септември 2018-та, защото исках да накарам мързеливия ми задник да се стегне и да промени най-после облика на блога. Отне ми (както може да отбележите, визирайки, че е края на юни 2019-та) доста месеци да постигна това, но е факт вече – блогът ми има нов и разкошен (поне за мен) облик и е къде-къде по-подреден спрямо моите критерии за организираност. 

Да си кажем истината, самото обновяване беше някакви си две седмици, седем месеца се подканвах да се захвана, а останалото време беше време за мислене и писане на този пост, който четете в момента. Опитах се да обмисля внимателно как мога да направя възможно да пиша отново без това да ми идва в тежест и да е за сметка на други неща, които обичам да правя. 

Е, още не съм го измислила. Няма да имам график какво, как и кога ще пускам, но ще си дам отново правото да пиша по теми, които ме вълнуват. Тук идва същността на този пост. Искам да Ви споделя, а и да подредя в мислите си, категориите и темите, които е възможно да засягам в различни постове. За мое огромно съжаление, никога не съм била от хората, които си имат една страст и си карат с нея. Аз обичам да правя много неща и обичам да събирам и трупам информация за още повече. Затова и моят блог е mixed-media произведение – сбор от всичко по-малко, защото не се научих да следвам само една моя страст. Надявам се да намерите нещо интересно за Вас и да се навъртате наоколо за предстоящото. 

Категориите съм ги определила спрямо моята си странна система за организиране и подреждане, а и ползвам същото обозначение тук в блога, така че има логика да ги отбележа и по този начин и в този пост. 

Разбира се, това е само образно разделение. Реално погледнато всяка една от тези теми и категории е неумолимо свързана с другите категории и теми и всяка една от тях преминава през призмата на моя опит и възприемане на света. 


Категория: ARIABROAD 
Теми: Лични финанси, пътуване, ежедневие, езици, личностно развитие, грижа за себе си, спортуване, хранене и каквото още може да му хрумне на човек, че влиза под събирателното название wellbeing, тоест благополучие. 

Дали защото остарям или промяната от местенето ми се отрази доста сериозно, каквато и да е истинската причина, започнах повече да се стремя да си създавам добър начин на живот по моите критерии за това. И понякога много ми се иска да „запечатам“ в думи процеса на това, например, как магически (не беше магично, но за целите на този пост нека си мислим, че е така) успях да почна да готвя и да ям що-годе нормално при все че ненавиждам да готвя и до ден днешен. J Това си е опит, който си струва да бъде споделен според мен или поне да си запазя в писмен вид за на стари години да мога се потупам по рамото, че съм успяла да оцелея. 
Основната тема от тази категория, по която със сигурност искам и ще почна да говоря и пиша повече е личните финанси. Повечето хора не знаят това за мен, но личните финанси са ми една от слабостите и мога с часове да слушам предавания за финанси и да си прекарвам времето над бланките ми за следене на разходите и планиране на бюджета. Това бие по приятност дори lettering-а. 

Категория ARIART 
Теми: Doodles, Botanical Drawing, Landscape Painting, Mandalas, Chibis, Zentangle, Art materials, и въобще всичко що може да мине под този знаменател. 

Рисуването винаги е било част от блога ми и винаги съм обичала да пробвам нови неща, особено щом става дума за рисуване. Така, че няма какво ново да кажа, освен че нямам никакво намерение да спирам да пиша за рисувателната ми страст под една или друга форма. 

Категория ARIBOOKS 
Теми: Книги, четене, книги, четене, книги... 

Тук искам да спомена, че книгите са една от онези категории, които са тясно свързани с всяка една от останалите категории, които споменавам в този пост. И преди също съм публикувала статии, в които примерно рисуването и книгите се събират в едно, така че очевидно е, че тази категория ще присъства, каквото и да става, редовно в моите постове. 

Категория ARICOLOURS 
Теми: Всичко свързано с оцветяване. 

За оцветяването преди доста съм писала и определено по едно време тази ми мания беше разцъфнала буйно и красиво, но през последната година се уталожи и сега е приятно ромолящо поточе, което ми носи просто удоволствие и спокойствие. Не вярвам скоро отново да имам вдъхновение или тема, свързана с оцветяването, която да искам да подредя в думи, но възможността това да се случи, винаги ще е там. 

Категория ARIDIY 
Теми: Smashbook, Origami, Kiri-e, Quilling, Pixel art и каквито други крафт или „Направи-си-сам“ проекти се сетите. 

Това е една от онези категории, по които нямам много писани статии и вероятно така ще си остане, но понякога ме хващат лудите и ми се иска примерно да си направя Pixel Art подложки за чаши и да увековеча в пост тази ми малка щуротия. Една вметка, това е напълно възможно да се случи, тъй като имам сериозна нужда от нови подложки за чаши, а не харесвам нищо що виждам по магазините, а и много ми е залипсвало да си нареждам pixel мъниста, но първо ще трябва да се сдобия с ютия. 

Категория ARIJOURNAL 
Теми: Журналстване и писане. 

Една от новите ми мании, по която се запалих през декември 2018-та и която тепърва предстои да разцъфне. Аз самата все още се опитвам да намеря моя стил на журналстване, така че със сигурност ще се опитам да споделя каквото науча по пътя. Писането, както виждате също ми е слабост и макар никога да не съм подхождала твърде сериозно към него, планирам да обогатя знанията си в тази сфера и също да споделя интересните и полезни уроци, на които попадна и пробвам. 

Категория ARILETTERS 
Теми: Calligraphy, Lettering, Fonts, Typography, Shodo и всичко свързано с изкуството на буквите. 

Преоткрих страстта си към модерната калиграфия и всичко що е свързано с буквите като форма на изкуство след като се преместих в Шотландия. Истината, обаче е, че винаги съм обичала писането на ръка по красив начин още от ученическите ми години, когато попаднах на книгата „Шрифтът през вековете“. Просто бях погребала тази си страст дълбоко в себе си, но сега е превзела света ми и никак не се оплаквам. 
Няколко човека са ме питали дали мога да напиша нещо за модерната калиграфия и ще се постарая да намеря форма, под която да споделя повече за невероятно красивото изкуство на модерната калиграфия. 

Категория: ARIPLANS 
Теми: Планиране, организиране, подреждане, продуктивност, управление на времето, поставяне на цели и всяка друга тема, която по някакъв начин се свързва с изброените. 

През юни 2017-та пуснах духчето от бутилката и от пълно отричане, че харесвам и имам нужда да планирам ежедневието си, преминах към най-показния възможен начин, че планирам и не ми пука какво казват хората за мен. Най-доброто решение за живота ми, освен за банковата ми сметка може би. 
От онзи момент насам постепенно започнах да споделям неща, които откривам и пробвам от света на планирането и производните му. Все още с пълна сила се вълнувам и търся нови интересни планери или идеи как да подобря функционирането си на микро и макро ниво. Така, че може да се досетите, че тази категория също ще присъства по-често от някои други в блога ми. 


Това бяха всички категории. Над хиляда изписани думи. И вероятно се чудите защо са необходими след като става дума за толкова много неща. Нямаше ли да е по-лесно просто да кажа, че ще пиша за всичко що ми е на сърце? Вероятно, но за мен беше важно да ги подредя и структурирам в съзнанието си, а и вярвам, че е хубаво да не оставаш нещата неизказани, а да ги представиш ясно и точно, за да няма място за предположения и чудения. Така всеки ще знае какво може да очаква да види. 

Надявам се да намерихте нещо интересно, за което да искате да се задържите тук и да наминавате да прочитате предстоящите постове. Ще съм изключително признателна ако решите да ми споделите дали има категория или тема, която Ви е любопитна и интересна и бихте желали да видите нещо написано първо по нея преди каквото и да е друго. 

Плановете ми са да се опитам да пиша по една или две статии месечно в зависимост от това колко сложни са и колко придружаващи ги снимки и материали имат към себе си. Идеята ми е да ги подготвям за един месец напред. Така, че ако има конкретна тема, за която искате да споделя моите мисли и опит, може да ми я напишите ако желаете, за да мога да започна да мисля по нея и да я планирам. 

Благодаря Ви, че стигнахте до края. 

До следващия път!


Няма коментари

Публикуване на коментар