Gardening Scotland или трите нива на търсене на вдъхновение

вторник, 13 август 2019 г.На 01 юни 2019-та с приятеля ми посетихме годишното събитие Gardening Scotland, което много ми напомни на Aniventure, само че за градинари. Навсякъде имаше хора, които пазаруваха като луди цветя за градините си, все едно няма да останат, и светът ще се свърши ако те нямат точно този конкретен вид хортензии. 

Random fact: Оказа се, че хортензиите са едно от най-популярните цветя за частните градини на повечето жители на Единбург. Това ми откритие се получи следствие много зяпане в чужди градини и помощ от Google да разбера колко разновидности има това растение/храст/цвете, както там се води. 

Причината с приятеля ми да се озовем на това събитие беше не защото двамата сме отявлени градинари (имаме точно два кактуса в апартамента, които се борим да не уморим, макар тайно да си мечтаем да се отървем от тях), а защото аз съм леко вманиачена тази година на тема ботанически илюстрации и ми се стори напълно логично да ни замъкна на подобно събитие.

Докато пълнех душата си с красиви цветове, а дробовете си с омайни аромати, осъзнах, че всяка една мания, през която преминавам, може условно да се раздели на три етапа на търсене на вдъхновение. Това е и причината да четете тази статия сега, освен да Ви покажа красиви цветя, то и да Ви накарам да се замислите на кой етап е Вашата текуща мания. 


Ето и трите етапа на вдъхновението, през които преминаваме, докато се опитваме да усвоим ново умение или да преследваме нова страст: 


1. „Попиващата информация гъба“ 

Когато се обсебим от една мания или нещо, което искаме да научим и усвоим, първото нещо, което правим е да преровим интернет и социалните мрежи - влизаме в Instagram и последваме всевъзможни акаунти, посветени на конкретната ни мания; после минаваме през Facebook и последваме още куп тематични страници и се добавяме в куп групи, посветени на темата. Накрая, браузваме с часове в Google, търсейки онлайн обучения и уроци, статии, книги и предизвикателства. Някъде по пътя се озоваваме в Pinterest, където прекарваме дни наред, създавайки албуми със стотици снимки, които да ни вдъхновяват или да ползваме после за справка. 

В този период съм забелязала, че се обливаш с информация без да пресяваш колко качествена или полезна ще ти е. Имаш нужда да се „залееш“ и го правиш. Истинско чудо си е ако човек сътвори нещо през този период, дори и да е нещо, което е копирано, за да учи и тренира новото умение. 


2. „Излизане на светло“ 

Вторият етап на мен ми е любимият, тъй като първоначалната еуфория по новата ти мания се е уталожила и вече може да мислиш нормално. Ако си имал късмет, не си се и разорил много. 

На този етап вече мислиш по-разумно и рационално и започва пресяването на цялата събрана информация. Премахваш акаунти, групи и неща, които не отговарят на това към което се стремиш. Подбираш внимателно кои книги, онлайн уроци и предизвикателства да пробваш и т.н. Започваш да се замисляш за създаването на рутина, която да ти помогне да развиеш умението, което вече за теб не е мания, а нещо важно да усвоиш. 

Правейки всичко това, в теб възниква желанието да излезнеш извън интернет пространството и да търсиш хора, места и събития на живо, които са свързани с тази ти мания. Имаш нужда от реално и истинско вдъхновение на живо. (Сега разбирате защо се случи това посещение на градинарското събитие, нали? XD) Съзнанието ти е толкова отворено, че реклама в автобуса или случайно видяна брошура в Старбъкс, ти грабват вниманието и те водят право към това, което си търсил – група за четящи в библиотеката, крафт събитие, уъркшоп за творческо писане, обучителен курс за лични финанси и т.н. Излизаш на светло в търсене на вдъхновение от хора, места и природа, които са свързани с конкретната мания. 


3. „Извисяване“ 

Последният етап е етапът, в който фокусът ти е толкова стеснен, че от онова първоначално маниакално събиране на какво ли не – вече не е останало почти нищо, освен най-качествената и важна за теб информация, свързана с новата ти страст. За мен този етап траснформира манията ти в страст и си на онова ниво, в което гониш прословутите 10 000 часа, защото искаш да си изключително добър в това, което си открил. На този етап макар да продължаваш да се радваш на места, хора и природа, които са конкретно свързани с новооткритата ти страст, вече си се наситил и подбираш много внимателно. Сега искаш да разшириш хоризонтите си като търсиш вдъхновение в неща, които на пръв поглед не биха имали нищо общо със страстта ти – искаш да си писател и посещаваш аниме събитие; искаш да бъдеш UI дизайнер и посещаваш модно събитие или четеш няколко книги на тема мода; искаш да си ботаник илюстратор и посещаваш различни театрални постановки или четеш книга за това как се пише пиеса, и т.н. 

Правиш всичко това, защото си в търсене на ново вдъхновение и нов начин, по който да погледнеш към своята страст. Искаш да я развиеш отвъд себе си и отвъд това, от което всички останали черпят вдъхновение. 


Това бяха трите етапа в търсене на вдъхновение, които се родиха в съзнанието ми, докато се разхождах между красивите цветя и растения на градинарското шоу. Може да наречете това вдъхновение от трето ниво относно писането, а относно новата ми мания към ботаническите илюстрации като втори етап. В това е и красотата на целенасоченото търсене на вдъхновение, не се знае какво друго в теб ще вдъхнови и по какъв начин. Не можем да знаем кога ще ни „удари“ вдъхновението, можем само да се погрижим да му търсим нови преживявания, за да знае къде може да намине, за да ни посети. :)

Надявам се тази разходка из етапите на вдъхновението, както аз ги разбирам и подреждам, да Ви беше любопитна и интересна. Знайте, че не са строго разделени и не бих казала, че постоянно се случват в този ред – всичко зависи от кой етап на живота си и в търсене на какво. 

Кое е последното нещо, което Ви грабна така, че да искате да го развиете като умение? На кой етап сте относно тази Ви нова мания? Ще се радвам да ми споделите в коментарите. 


Благодаря Ви, че стигнахте до края. До следващия път! 
Няма коментари

Публикуване на коментар