Книжни предизвикателства 2020

сряда, 22 януари 2020 г.


Новата година е във вихъра си и аз реших, че няма нищо лошо да представя какво планирам като книжни предизвикателства през 2020-та. :)

Обичам да си поставям подобни предизвикателства, тъй като по този начин фокусирам вниманието си върху конкретна тема, която ме вълнува и искам да науча повече. Също така, ме изкарва извън комфортната ми зона на четене и се запознавам с нови автори и книги. Не винаги това начинание е сполучливо, но заради няколкото книги/автори, които ще ми станат ултимативни любимци, си струват всички “крастави” книги, които прочитам по между другото. 1. Monthly Art Book 
Подобно предизвикателство имах през 2019-та и тъй като ми допадна изключително много, си го поставих и тази година като цел. Повечето хора, в това число и аз, се чувстват задължени като четат креативни книги (или която и да е нехудожествена литература) - да ги четат бавно, целенасочено и да изпълняват всяко упражнение, предложение или задача, която е спомената в дадената книга. Това обикновено води до вътрешно напрежение и постоянно отлагане четенето на дадена книга за неопределен период - когато дойде правилният момент или имаш повече време. Мда... това никога не се случва. Аз вярвам, че много по-лошо е да НЕ прочетеш една книга отколкото да я прочетеш за няколко дни и да пробваш само нещата, които истински те мотивират и карат да си размърдаш задника, за да ги пробваш. 


2. Monthly Money Book 
Миналото лято осъзнах с пълна сила, че обожавам личните финанси – обичам да говоря за тях, да уча нови неща и въобще да се занимавам с дейности, свързани с тях. Като повечето хора обаче, и аз си имам вярвания относно парите, които не ми помагат много, за да процъфтявам финансово. Затова започнах с нещо, което ми е познато – книги – само че за финанси. Всяка прочетена книга относно тази тема ме учи на нещо ново и добавя ново парче към пъзела, наречен „лични финанси“, който сглобявам в главата си. 


3. Monthly Classic book 
Някъде в края на есен 2019 с две от моите любими книжни другарчета, си направихме малко книжно предизвикателство само за нас си – да четем по една класическа и една художествена литература всеки месец. Предизвикателството ни се разпадна поради непредвидени обстоятелства, но желанието ми отново да чета класики и да наваксам с тези, които не съм чела като малка, се появи отново. Така, че 12 класики ме чакат да ги прочета през 2020. 


4. Goodreads Winners 2019 
През 2019 гледах една от любимите ми Youtuber-и Emily Fox как се е заела с това откачено предизвикателство да прочете всички книги, победители в Goodreads Choice Awards 2018, плюс някоя и друга допълнителна книга от всяка категория. В края на 2019 напълно ме беше убедила, че това е страхотна идея. И ето ме и мен, планирайки да си причиня същата лудост. Разликата е, че аз ще се придържам само към победителите, че ще ми дойде твърде много да чета и допълнителни книги от всяка категория. Не съм чак такъв книжен мазохист. :Р 


Това са моите книжни предизвикателства за 2020-та. Ако Ви е любопитно да видите и следите какво и кога планирам да чета, може да последвате специално създадената ми за предизвикателството public board в Trello “Reading Challenges 2020”. 

Също така, няма да съм аз ако не направя нещо, с което визуално и физически, да отбелязвам напредъка си, затова и създадох няколко tracker-a в моя BuJo, които видяхте по-горе като придружаващи снимки на текста. Ако искате да пробвате свое предизвикателство или да се присъедините към мен, може да свалите the printables, които направих от тях. 


Благодаря Ви, че стигнахте до края! 

До следващия път!
Няма коментари

Публикуване на коментар